Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
25.05.2016 01:31

Piešťany chcú spustiť pilotný ročník participatívneho rozpočtu


Mesto na tento rok vyhradilo z mestského rozpočtu na projekty 20 000 eur.


Pilotný ročník participatívneho rozpočtu (PR) chcú v meste spustiť ešte pre tento rok. Poskytne obyvateľom príležitosť podať projekty na zlepšenie života v meste.


Prvý krok musia urobiť poslanci na nadchádzajúcej schôdzi mestského zastupiteľstva, kde je v programe aj rokovanie o štatúte PR.       

Termín na podávanie projektov návrh určil do konca júna. Sitom na zaradenie projektov do verejného hlasovania bude, ako informoval viceprimátor Tomáš Hudcovič, komisia zložená z poslancov a pracovníkov mestského úradu. Projekty sa môžu vzťahovať na všetky oblasti života mesta - dopravu, komunitný rozvoj, transparentnosť, šport, kultúru, sociálnu starostlivosť, seniorov, mládež, voľnočasové aktivity, rodičov s deťmi, školstvo a vzdelávanie, životné prostredie, zeleň v meste, ekológiu, bezdomovectvo a iné. Podmienkou okrem iného je, aby ich realizácia bola v kompetencii samosprávy a odhad nákladov sa pohyboval medzi 2000 a 5000 eurami. V roku 2016 by totiž mala ísť na tento účel z mestského rozpočtu celková čiastka 20 000 eur.       

"Všetky projekty, ktoré odobrí komisia, budú zverejnené pre krátkosť času iba na webovej stránke mesta a verejnosť bude o nich hlasovať. Termín na internetovú diskusiu o projektoch a hlasovanie je od 6. do 24. júla. Predpokladáme, že Piešťanci o túto formu participácie na verejnom živote prejavia záujem a budú projekty aj podávať, aj o nich hlasovať. Veď v tomto roku si napríklad žiadalo finančnú podporu prostredníctvom dotácie mesta 28 občanov pre svoje projekty v oblasti kultúry a 17 v oblasti športu," povedal Hudcovič. Dodal, že pre pilotný ročník sa mesto rozhodlo podporiť najmenej štyri „malé“ projekty do 2000 eur, ktoré vyjdú najlepšie z hlasovania, a najmenej dva „veľké“ do 5000 eur, spolu v sume na to vyčlenenej.       

Proces participatívneho rozpočtu pre rok 2016 končí v týchto dňoch v Trnave, ktorá ho však realizuje s inými pravidlami. V tomto týždni prebieha fyzické a internetové hlasovanie o 15 podaných projektoch.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.06.2016
Verejnosť rozhodne o podpore komunitných projektov sms hlasovaním
Z dovedna 18 menších projektov na zveľadenie komunitného života v Partizánskom budú môcť Partizánčania vybrať sms hlasovaním tie, ktoré samospráva mesta podporí dotáciou zo svojho rozpočtu.
viac
12.07.2016
Dva týždne môžu obyvatelia Piešťan hlasovať o participatívnom rozpočte
Jedenásť občianskych projektov sa uchádza o prostriedky z mestskej pokladnice Piešťan prostredníctvom nultého ročníka participatívneho rozpočtu.
viac
06.11.2017
Hlasovanie o víťazných projektoch občianskeho rozpočtu
Bratislavčania sa môžu zapojiť do občianskeho rozpočtu a rozhodnúť tak, aké projekty bude hlavné mesto realizovať.
viac
27.10.2020
Verejnosť najviac zaujal projekt oddychovej zóny vo Veľkom Šariši
Ľudia z celého Slovenska hlasovaním rozhodli o projekte, ktorý získal v rámci grantového programu Šariš ľuďom prémiu. Ide o projekt oddychovej zóny vo Veľkom Šariši a obnovy včelstva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %