Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
08.08.2018 10:59

Plody najkrajšie - Skanzen Vychylovka - Nová Bystrica


Ilustračná snímka.


Prezentácia ľudových piesní, tancov a ľudovej hudby v podaní tých najvzácnejších a najkrajších plodov - detí


V dnešnej dobe už len málo ľudí chápe, načo sa slovenská ľudová pieseň zachovala a aké majú jej slová opodstatnenie. Nezamýšľajú sa nad jej obsahom alebo významom. Vznikali na danom mieste a v danej situácii. Naši predkovia v piesňach zachovali svoje pocity, nálady, žiaľ, radosť, horkosť pri ťažkej práci. Opisujú v nich ako žili v chudobe a ťažkých časoch. Vyrastali v prostredí, kde nasávali hudobno- spevnú kultúru spolu s materským mliekom. To bol ich život a existencia. Piesňam by sme mali navždy zachovať svoj charakter. Odovzdávajú sa z pokolenia na pokolenie a z generácie na generáciu. Tí, ktorí sa snažia folklór a pieseň zachovať, by mali na to neustále myslieť./ Mgr. Zuzana Zuzčáková Gacíková PhD./

Nedeľa 19. augusta 2018 bude v Skanzene Vychylovka Nová Bystrica patriť tým najvzácnejším plodom nášho života a to deťom. Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja pripravilo pre širokú verejnosť v Skanzene Vychylovka Nová Bystrica program, ktorý sa nesie pod názvom „Plody najkrajšie“. Na pódiu pri objekte Krčma z Korne sa Vám o 13. 30 hod. predstaví Detský folklórny súbor Drevárik z Krásna nad Kysucou, ktorý pracuje pri Základnej umeleckej škole v Krásne nad Kysucou od roku 2013 pod vedením Zuzany Zuzčákovej Gacíkovej. Počas svojho pôsobenia vystupovali na podujatiach mesta Krásno nad Kysucou ako napríklad Deň matiek, Stavanie a váľanie mája, benefičných koncertoch organizovaných Základnou umeleckou školou. Staršie deti zo súboru sa zúčastnili talentovej súťaže Krásno hľadá talent, kde získali Cenu diváka. Vystupovali aj v susedných Čechách. Svoju lásku k folklóru predviedli aj počas živého vysielania v RTVS počas programu „V slovenskom Betleheme“.

Nebude chýbať Ľudová hudba z FS Jedľovina a trio - Vrchárky z Kysúc: Zuzana Zuzčáková Gacíková, Monika Rakovanová, Michaela Mičicová.  V tomto zložení a pod názvom Vrchárky začali pôsobiť od februára 2018, ale folklóru a spevu sa venujú už od malička. Aj napriek krátkemu času od vzniku majú za sebou niekoľko úspešných vystúpení. Spoločne sú súčasťou aj FS Jedľovina z Kysuckého Nového Mesta. Chcú divákom priniesť naše krásne kysucké piesne, no najmä trávnice. Onedlho ich budete mať možnosť počuť aj vidieť v známej relácii Kapura.   Predstavia sa Vám aj heligonkárky a to Vaneska Tomčalová, Simonka Halvoníková, Zara Frančiaková a Kristián Halvoník. Okrem tohto vzácneho programu Vám ponúkame pozrieť si výstavy Čaro modrotlače a Vlaky s vôňou dreva, zviesť sa vo vyhliadkovom vagóne na Historickej lesnej úvraťovej železnici na prvú úvrať, alebo drezine až na vrch Sedlo Beskyd, na ktorú je potrebné sa telefonicky objednať na č.t. 00421/41/4397350. Sviatočný deň plný skvelých zážitkov Vám prajú organizátori podujatia a tešia sa na Vašu návštevu.

 

Autor: Darina Hnidková, Kysucké múzeum v Čadci


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.09.2018
V skanzene sa bude dláviť kapusta
„Surová či kvasená, pre zdravie je stvorená“ – pravdivé heslo, ktoré neklame nikoho z nás a každý to vie. Čo všetko potrebuje gazdiná na spracovanie kapusty a uloženie kapusty do suda, čo všetko sa okolo toho povyvádzalo to Vám priblíži FS Vrabčiar z Krásna nad Kysucou v nedeľu 16. septembra 2018.
viac
02.09.2019
Sladká nedeľa v Skanzene Vychylovka
Kulinárska turistika sa vo svete stáva čoraz populárnejšou. Kto „zabrúsi“ do Vychylovky, ochutná nielen chutné sladké dobroty, ale aj kus kysuckej minulosti.
viac
06.06.2020
Kysucké múzeum vystavuje najcennejšie numizmatické exponáty zo svojich zbierok
Kysucké múzeum v Čadci pripravilo novú numizmatickú výstavu s názvom Numizmatika v našich zbierkach. Výstava je inštalovaná v priestoroch kaštieľa v Radoli od 7. 6. do 31. 11. 2020 a ponúka prehliadku najcennejších numizmatických exponátov zo zbierkových fondov Kysuckého múzea v Čadci.
viac
22.06.2020
Prácu našich predkov predstaví podujatie Na kysuckých lúkach
Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, pripravuje v Múzeu kysuckej dediny obľúbené podujatie pod názvom Na kysuckých lúkach. Uskutoční sa v nedeľu 28. júna.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %