Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
28.09.2018 06:05

Počas jarmoku ukážu ďalšie miestnosti Svätokrížskeho domu


Ilustračná snímka: Svätokrížsky dom


Bohatý kultúrny program, stovky predajcov, ale aj obzretie za históriou ponúkne tradičný Žiarsky jarmok, ktorý sa bude konať v Žiari nad Hronom 12. a 13. októbra.


"Ako to je u nás zvykom, už štvrtok (11. 10.) popoludní sa začne predávať občerstvenie a jarmočné dobroty," priblížil hovorca mesta Martin Baláž. Predajné stánky budú v uliciach mesta v piatok a sobotu, návštevníci v nich nájdu typický jarmočný sortiment. Chýbať nebudú ani zábavné atrakcie a kultúrny program. Ten sa bude v piatok niesť v rockovom duchu, v sobotu zase folklórnom.       

Jarmočná atmosféra neobíde ani Svätokrížsky dom, kde si budú môcť návštevníci prezrieť, ako sa žilo v 19. storočí. Podľa Baláža uvidia tento rok aj zrekonštruované hospodárske miestnosti. Organizátori podujatia by chceli do dvora Svätokrížskeho domu sústrediť lokálnych výrobcov.       

Jarmok sa v Žiari organizuje v jesennom termíne od začiatku 90. rokov. Táto historická tradícia je v meste dlhodobá. Ide o nadväznosť na tradičné svätokrížske jarmoky, ktoré sa vo voľakedajšom Svätom kríži nad Hronom konali od 14. storočia.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.10.2016
Počas jarmoku ukážu zrekonštruovanú časť Svätokrížskeho domu
Koncom týždňa sa v Žiari nad Hronom uskutoční tradičný jarmok. Počas jeho konania si budú môcť domáci ale aj návštevníci prezrieť aj hospodársku časť Svätokrížskeho domu, ktorú sa mestu podarilo tento rok zrekonštruovať.
viac
01.12.2016
Mikulášsky jarmok odštartuje zimnú sezónu v Mikuláši
Tradičný Mikulášsky jarmok, ktorý sa bude konať od 1. do 3. decembra v Liptovskom Mikuláši, sa bude niesť v znamení bohatého kultúrneho a spoločenského programu.
viac
16.02.2019
Príďte sa zabaviť na Nitrianske fašiangy
Fašiangy sú obdobie od Troch kráľov až do polnoci pred škaredou – Popolcovou stredou. V tomto roku pripadá Popolcová streda na 6. marca. Po tomto dátume nasleduje 40-dňový pôst, ktorý trvá do Veľkého piatku.
viac
05.08.2023
Stropkovský jarmok v znamení folklóru, reggae i populárnej klasiky
Aj tentoraz pripravili organizátori bohatý kultúrno-spoločenský program a množstvo sprievodných podujatí. „Dovolím si povedať, že stropkovský jarmok je napriek množstvu podobných podujatí jedinečný. Kto tu bol, vie, o čom hovorím. Kto nie, nech sa príde presvedčiť sám.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %