Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
30.10.2017 12:28

Počas sviatkov slávnostne osvetlia Dóm sv. Alžbety


Slávnostné fialové osvetlenie Dómu sv. Alžbety ako symbol spomienok.


Nadchádzajúci Sviatok všetkých svätých a Pamiatku zosnulých si uctí mesto Košice slávnostným osvetlením mestskej dominanty – Dómu sv. Alžbety.


V utorok a stredu (31. 10. - 1. 11.) sa celá katedrála po zotmení rozžiari meniacimi sa farbami s dominantnou zlatou farbou, ktorá je v kresťanskej liturgii symbolom veľkej slávnostnej chvíle, nebeskej slávy, ale aj Božieho požehnania.

Vo štvrtok (2. 11.) sa dóm "odeje" do fialovej – farby mieru, pokánia, pokory a tajomstva. Používa sa aj cez advent, počas pôstneho obdobia, pri omšiach za zomrelých a pri pohreboch.

„Sviatok Všetkých svätých a Pamiatka zosnulých sú dni, keď si pripomíname tých, ktorí už, žiaľ, nie sú medzi nami, ale stále žijú v našich srdciach. Nemali by sme zabúdať na to, čo nám do života priniesli a pripomenúť si, čo pre nás znamenali. Pre dominantu Košíc sme vybrali farby, ktoré symbolizujú chvíle rozjímania a spomienok, aby sme sa na chvíľu všetci spoločne zastavili a zotrvali v tichu," povedal primátor Richard Raši.

Autor: (poč)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.10.2017
Mestá a obce sa pripravujú na dôstojnú Pamiatku zosnulých
Samosprávy sa pripravujú na Sviatok všetkých svätých a Pamiatku zosnulých. Tomu prispôsobujú správu cintorínov a ostatné pietne miesta.
viac
27.10.2017
Opatrenia hlavného mesta pred blížiacimi sa sviatkami
Z dôvodu zvýšeného náporu ľudí na cintorínoch, v období od 28. 10. do 5. 11., hlavné mesto spolu so svojimi mestskými organizáciami prijalo opatrenia s cieľom zabezpečiť pokojný a bezpečný priebeh Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých.
viac
20.08.2019
Národnú kultúrnu pamiatku - kostol Všetkých svätých - vynovujú
Rímskokatolícky kostol Všetkých svätých v Humennom je v súčasnosti pre potreby veriacich zatvorený. V jeho vnútri sa realizujú rekonštrukčné práce. TASR o tom informoval dekan farnosti František Mariňák.
viac
30.10.2019
Cintoríny majú byť miestom pokoja aj počas Sviatku všetkých svätých a Dušičiek
S blížiacimi sa Sviatkom všetkých svätých a Dušičkami sa cintoríny pripravujú na nápor návštevníkov. Pozostalí sa často vyberú na návštevu hrobov len raz ročne, čo so sebou môže priniesť viacero negatív, upozornil predseda Slovenskej asociácie pohrebných a kremačných služieb Ladislav Stríž.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %