Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
23.05.2018 02:05

Počas víkendu slovenský vidiek vďaka VIFI FESTU ožije filmom


Ilustračná mapa festivalu


Názov VIFI FEST je údernejšou verziou charakteristiky „Vidiecky Filmový FESTival“ a označuje podujatie, ktoré sa v siedmich slovenských obciach uskutoční už tento víkend.


Okrem toho, že prinesie do zapojených dedín filmové premietania, jeho ambíciou je prostredníctvom umenia spájať miestne komunity a zapájať ich do samotnej organizácie – miestni si program zostavujú a zabezpečujú prakticky sami.

Sedem obcí, jeden víkend, desiatky filmových premietaní a sprievodných akcií. Bzince pod Javorinou, Červeník, Kláštor pod Znievom, Mokrá Lúka, Oravská Polhora, Voznica a Zemplínske Hámre sú miestami, na ktorých to na konci týždňa bude „žiť filmom“. Ich aktívni obyvatelia a obyvateľky sa rozhodli prijať výzvu, z ponúkaných filmov vybrali tie, ktoré by sa domácemu publiku mohli páčiť, a pridali k nim sprievodné akcie na základe rovnakého kritéria. Finančne zabezpečiť podujatie im pomohla aj široká verejnosť, ktorá podujatie podporila v tzv. crowdfundingovej zbierke, úspešne ukončenej v polovici mája.

Filmy v programe spája v pilotnom ročníku festivalu téma VIDIEK, žánrom i rokom výroby sa však výrazne líšia. Okrem aktuálnych snímok ako Čiara (2017) a Po strništi bos (2017) nebudú v programe chýbať obľúbené tituly Obecná škola (1991) či Hoří, má panenko (1967). Detskému publiku vo viacerých obciach premietnu rozprávku Sedem zhavranelých bratov (2015) alebo pásmo Kino Fest Anča: Najlepšie animované filmy pre deti, ktoré zostavil rovnomenný žilinský festival.

Ponuka sprievodných podujatí je ešte pestrejšia. V Kláštore pod Znievom sa rozhodli VIFI FEST spojiť s tradičným Turčianskym akčným dňom a otvorením hasičskej ligy (tematicky nasledovaným práve premietaním komédie Hoří, má panenko). V Oravskej Polhore bude súčasťou podujatia výstava prác celotýždňového rezbárskeho plenéra. V Bzinciach pod Javorinou prebehne burza kníh a rozprávkové tvorivé dielne pre deti. Detským účastníkom a účastníčkam podujatia venujú sprievodný program aj v Zemplínskych Hámroch, kde si budú môcť vyskúšať viacero tradičných remesiel. V Červeníku sa rozhodli neformálne vzdelávať všetky generácie prostredníctvom „Eko Talku“, diskusie s environmentálnou tematikou, ktorá bude predchádzať premietaniu dokumentárneho filmu Nesmrteľný les (2017). Obec Mokrá Lúka je súčasťou festivalu, no k programu sa pripojí neskôr, na konci školského roka viacerými zaujímavými aktivitami.

VIFI FEST je projektom študenta vzdelávacieho programu Sokratov inštitút, filmového scenáristu Petra Gašparíka. Jedným z cieľov štúdia je pozitívna zmena, o ktorú by sa mali študenti inštitútu pokúsiť v oblastiach, v ktorých ju považujú za potrebnú. Pre Petra, ktorý sám pochádza z vidieka, je podobnou oblasťou práve tamojší komunitný a kultúrny život. Prostredníctvom filmu a verejných premietaní s voľným vstupom by chcel podporiť komunikáciu v rámci lokálnych komunít, ale aj ich otváranie sa okoliu. Na filmových projekciách i sprievodných akciách sú preto vítaní nielen domáci, ale tiež hostia a hostky z blízkeho i širokého okolia. VIFI FEST sa uskutoční v dňoch 25. - 27. mája 2018 a viac sa o jeho programe môžete dočítať na webstránke vififest.sk.

Autor: (ts-PG)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.05.2018
Na dedinách už dávno nepozná každý každého, VIFI FEST chce ľudí spájať
Pri zrode VIFI FESTu (VIdieckeho FIlmového FESTivalu) stál mýtus, že sa v rámci dedinských komunít všetci obyvatelia a obyvateľky navzájom poznajú. Podľa Petra Gašparíka, ktorý za projektom stojí, to však už roky nie je pravidlom.
viac
13.07.2019
VIFI FEST prinesie filmové premietania do desiatich slovenských obcí
V dňoch 19. – 21. júla 2019 sa uskutoční druhý ročník unikátneho projektu, ktorý prináša na slovenský vidiek filmové projekcie. VIFI FEST, teda „VIdiecky FIlmový FESTival“ vlani do pilotného ročníka zapojil sedem obcí, tento rok ich počet stúpol na desať.
viac
24.07.2019
Vidiecke komunity sa stretli pri filmových premietaniach VIFI FESTU
Víkend patril v desiatich slovenských obciach VIFI FESTU, „VIdieckemu FIlmovému FESTivalu“, ktorý do nich priniesol filmové premietania a množstvo sprievodných akcií. Od piatka 19. júla do nedele 21. júla 2019 tak mali miestni možnosť zapojiť sa do celoslovenskej iniciatívy, ktorá si kladie za cieľ
viac
08.06.2023
Fest Anča sa tento rok ponorí do Utópií
Medzinárodný festival animácie Fest Anča sa uskutoční v Žiline počas prvého letného prázdninového víkendu (29. 6. – 2. 7.). Témou 16. ročníka s bohatou ponukou domácich i zahraničných animovaných filmov sú Utópie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %