Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
01.12.2018 10:33

Počet obyvateľov Čakajoviec rastie, podiel má na tom aj výstavba Jaguaru


Ilustračná snímka, zdroj: Mapio.net


Obec Čakajovce v okrese Nitra patrí k najstarším obciam na Slovensku, ktorých korene siahajú do čias sťahovania národov. Prvá zmienka o obci pochádza z roku 1251, prvý záznam z roku 1251 hovorí o obci Cheka ako o sídle rybárov Nitrianskeho hradu.


Prvý poslovenčený názov obce vo forme Csakajowcze zaznamenal v roku 1742 vo svojich spisoch Matej Bel, neskôr sa obec spomínala aj ako Csakajowitz a Czakajowcze.

V súčasnosti žije v obce 1180 obyvateľov a ich počet v posledných rokoch rastie. „Nárast pozorujeme najmä od obdobia, keď bola ohlásená investícia automobilky v krajskom meste. Vznikli pozemky na výstavbu rodinných domov, ku ktorým obec vybudovala miestne komunikácie. Dnes tam stojí zhruba 12 rodinných domov a ešte pribudnú ďalšie, bývajú tam mladé rodiny," povedal starosta Čakajoviec Milan Greguš. Obec pripravuje aj výstavbu nového nájomného bytového domu, v ktorom by malo vzniknúť 22 bytov.       

Rastúci počet obyvateľov sa pozitívne odráža v počte detí navštevujúcich materskú i základnú školu v obci. Pred pár rokmi navštevovalo materskú školu 38 detí, dnes ich je viac ako 50. Základnú školu navštevuje približne 90 detí, starosta očakáva, že ich počet bude rásť. Škola v posledných rokoch bojovala o svoju existenciu, ministerstvo školstva navrhovalo racionalizačné opatrenia. Obecní poslanci ich odmietli, školu sa podarilo zachrániť vďaka vyšším finančným príspevkom obce na dofinancovanie jej prevádzky.       

Obec sa do povedomia verejnosti dostala aj zásluhou Panteónu slovenských dejateľov. V ňom sa stretli postavy slovenskej histórie ako Andrej Hlinka, Jozef Tiso, Anton Bernolák, Milan Rastislav Štefánik, Martin Rázus a Ľudovít Štúr. Na jar tohto roka neznámy páchateľ poškodil sochu Jozefa Tisa, páchateľa sa polícii nepodarilo vypátrať. Poškodená socha by sa po rekonštrukcii mala vrátiť späť do panteónu na jar budúceho roka.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.12.2016
V obci Kriváň začali stavať tretiu nájomnú bytovku
Tretiu nájomnú bytovku začali nedávno stavať v Kriváni v okrese Detva. Najväčšia obec okresu s približne 1700 obyvateľmi už predtým postavila dve nájomné bytovky spolu s vyše 40 bytmi.
viac
26.10.2017
V Žilinskom kraji medziročne stúpol počet návštevníkov o 9,3 percenta
Zariadenia cestovného ruchu ubytovali v prvom polroku 2017 v Žilinskom kraji 489 178 návštevníkov, pričom ich počet medziročne stúpol o 9,3 %.
viac
11.01.2018
Myjava chce aktívne bojovať proti klesajúcemu počtu obyvateľov
Myjava zaznamenala v roku 2017 pokles obyvateľov. Kým na konci roku 2016 žilo v meste 11 618 obyvateľov, na konci práve skončeného to bolo o 121 menej. Jednou z priorít mesta je zabezpečiť komplexnú bytovú výstavbu, uviedol hovorca mesta Marek Hrin.
viac
22.07.2021
MŽP zhodnotí všetky vplyvy vybudovania terminálu pre LNG na Dunaji
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR zhodnotí všetky predkladané vplyvy vybudovania terminálu pre LNG (skvapalnený zemný plyn) na Dunaji na životné prostredie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %