Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
10.11.2016 11:32

Pod Tatrami pomôžu migrácii rýb


Ilustračná snímka: (spravatanap.sk).


Vybudovali prvý rybovod, náhradný vodný prúd, ktorý odstraňuje migračnú bariéru pre niektoré druhy rýb a ďalšie vodné živočíchy.


V minulom storočí sa v rámci regulácie vodných tokov povodia rieky Poprad vybudovala sústava riečnych stupňov, ktoré však zamedzujú migrácii rýb, čím sú ohrozené ich populácie. Vznikajú izolované úseky tokov, v ktorých dochádza k trvalým zmenám a poškodeniam pôvodného životného prostredia organizmov. Migračné bariéry je možné spriechodniť výstavbou rybovodov.

Slovenský vodohospodársky podnik zrealizoval prvé prebudovanie stupňa na toku Mlynica pri cyklistickom chodníku vo Svite. "Rybovody sú priechody pre ryby, mihule a ďalšie vodné živočíchy, ktoré vytvoria náhradný vodný prúd, umožňujúci týmto živočíchom bezpečne prekonať migračnú bariéru proti prúdu aj po prúde," vysvetlil riaditeľ Správy Tatranského národného parku Pavol Majko. Ide o riečny stupeň, ktorý bol v minulosti poškodený povodňami a neslúžil už svojmu účelu. "Vybudoval sa celokorytový bystrinný sklz, avšak s preliačeným miskovitým profilom a vytvorením profilu v tvare písmena V v strede prúdnice. Takto realizovaný sklz umožní dosiahnuť v rybovode rôzne rýchlosti prúdenia vody, čo je dôležité pre migráciu slabších rybích plavcov," priblížil Majko. Na ľavom okraji koryta vznikli úseky s plytšou, pomalšie tečúcou vodou, umožňujúce prekonanie rybovodu aj mihuliam, prípadne aj neplavcom hlaváčom. Vytvorenie samostatného stredového V-profilu zabezpečí dostatočnú výšku vodnej hladiny v hlavnej prúdnici sklzu počas jesennej migrácie pstruha potočného pri nízkych vodných stavoch.

"Z hľadiska plnenia si záväzkov SR voči európskej Rámcovej smernici o vode dôjde v nasledujúcich rokoch k rozsiahlemu spriechodňovaniu migračných bariér na vodných tokoch Slovenska, vrátane rieky Poprad s jej kaskádami riečnych stupňov medzi mestami Svit a Poprad," informoval Majko. Výstavba týchto rybovodov bude mať podľa jeho slov veľký prínos nielen z hľadiska ochrany prírody, ale aj rybárstva a trvalo udržateľného využívania vodných tokov.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.05.2016
Majstrovstvá sveta v rybolove 2016 už o dva týždne
Mesto Svit bude v máji 2016 hostiť športové podujatie svetového významu. V dňoch 26. - 29. mája 2016 sa na rieke Poprad vo Svite budú konať Majstrovstvá sveta národov v love rýb udicou na prívlač (lov dravých rýb z brehu). Organizátori očakávajú účasť zástupcov približne 17 štátov z celého sveta.
viac
31.08.2016
Pondelková búrka priniesla v podtatranskom meste takzvaný downburst
Podtatranskú oblasť v pondelok (29. 8.) v popoludňajších hodinách zastihla silná búrka, ktorú meteorológovia z Meteorologickej stanice Svit opísali ako downburst.
viac
24.03.2020
Klimatické zmeny ovplyvnia množstvo a kvalitu vody v riekach
Klimatické zmeny ovplyvnia množstvo a kvalitu vody, ktorá prúdi v riekach. Vplyvom klimatických zmien dochádza aj k zmenám zrážok, ich rozdelenia, výparu a odtokových pomerov v povodí. Uviedol to Miloš Rusnák z Geografického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV).
viac
23.10.2020
Na rieke Hučava pod Poľanou odstránia starú hať
„Dlhodobo upozorňujeme na to, ako prehradenia na riekach zhoršujú stav našich vôd a ohrozujú populácie migrujúcich rýb. Máme tak jedinečnú šancu vrátiť rieke dobrý ekologický stav,“ informovala o tom Settey Hajduchová z mediálneho tímu WWF (World Wide Fund for Nature) Slovensko.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %