Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
13.01.2017 09:40

Podľa primátora J. Ragana bol minulý rok pre mesto úspešný


Pohľad na mesto.


Vranov nad Topľou hospodáril v minulom roku z hľadiska ekonomických ukazovateľov podľa slov primátora mesta Jána Ragana dobre.


"Rok 2016 bol pre naše mesto veľmi úspešným rokom, jednak v oblasti investícií, ktoré sa podarili zrealizovať v našom meste, bol veľmi tvorivý z hľadiska pripravených projektov, pripravených plánov a bol veľmi významný z hľadiska komunikácie a kontaktov vo vzťahu k vláde, k príslušným rezortom, vo vzťahu k čerpaniu eurofondov a vo vzťahu k projektom," priblížil na tlačovej konferencii.       

Medzi priority samosprávy patrila vlani okrem iného oblasť školstva a sociálnych vecí, zamerala sa aj na opravy ciest a miestnych komunikácií. Snahou mesta bolo napr. zvýšiť kapacity dvoch materských škôl, kde preinvestovali 117 850 eur. V uplynulých dvoch rokoch si údržba, opravy, materiálne vybavenie a rekonštrukcie predškolských zariadení vyžiadali podľa slov primátora viac ako 340 000 eur, z toho zriaďovateľ poskytol sumu 230 000 eur. Výstavba ihriska na Základnej škole Lúčna bola financovaná sumou 220 000 eur, rekonštruovať sa tu má aj multifunkčné ihrisko z dotácie z rezervy predsedu vlády SR. Mesto bolo úspešné aj v získavaní dotácií z ministerstva školstva, ktoré poskytlo na rôzne opravy a riešenie havarijného stavu na dvoch školách vlani 100 000 eur.      

Oblasťou, ktorá je podľa Ragana ostro sledovaná zo strany verejnosti, je oprava komunikácií. "Každoročne sa snažíme vyčleniť čiastku približne 500 000 eur na investície do komunikácií, a tak tomu bolo aj v minulom roku," vysvetlil s tým, že vlani si tieto aktivity vyžiadali sumu 315 000 eur. Na dvoch mestských sídliskách zároveň vybudovali 40 nových parkovacích miest. Medzi priority rozvoja mesta patrí podľa jeho slov aj riešenie voľnočasových športových aktivít pre občanov mesta, najmä detí a mládeže. "Vranov má momentálne 18 detských ihrísk a sedem športovísk," spomenul.      

Významnejšou akciou bolo, ako sám tvrdí, vybudovanie nového detského ihriska v centre mesta v spolupráci s občianskym združením Vranovské vydry, ktorému sa podarilo získať finančné prostriedky z verejnej zbierky. Za zaujímavú aktivitu primátor považuje tzv. svojpomoc, v rámci ktorej mohli občania skrášliť a zlepšiť prostredie mesta. "Táto svojpomoc sa stretla s pomerne veľkým záujmom a budeme v nej pokračovať aj v tomto roku," uviedol s tým, že na to pôjde približne 20 000 eur.       

"Darilo sa nám aj v rozpočtovej oblasti a výsledkom toho bolo, že majetok mesta sa zhodnocoval a navyšoval," priblížil primátor s tým, že do majetku mesta pribudli dva nové bytové domy v hodnote 2,5 milióna eur. "Mesto v závere roka získalo areál od spoločnosti Cargo, kde pripravujeme zriadenie sociálneho podniku," dodal s tým, že do majetku Vranova nad Topľou pribudli aj ďalšie pozemky, ktoré sú potrebné na to, aby samospráva mohla realizovať projekty. Mesto tiež investovalo do opráv bytových a nebytových priestorov.       

Za pozitívne považuje Ragan tiež rokovania s investormi v súvislosti s priemyselným parkom Ferovo. V minulom roku bola tiež podpísaná koncesná zmluva so súkromným investorom o dostavbe a prevádzkovaní zimného štadióna, ktorý bol pre širokú verejnosť otvorený v jeho závere. Za ocenenie práce považuje primátor prvenstvo v rebríčku transparentnosti 100 najväčších miest na Slovensku.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.07.2016
Magistrátu sa darí mesto finančne ozdravovať popri miliónových investíciách
Ak v rebríčku hospodárenia slovenských miest podľa inštitútu INEKO patrilo horehronskej metropole v rokoch 2010 až 2014 miesto v prvej desiatke najzadlženejších miest na Slovensku, nové vedenie samosprávy začalo nelichotivú štatistiku meniť hneď od začiatku svojho pôsobenia.
viac
25.11.2016
Primátor mesta Ján Ragan si cení prvenstvo v rebríčku transparentnosti
Primátor Vranova nad Topľou si cení, že samospráva bola vyhodnotená ako najtransparentnejšia. Vyplýva to z tohtoročného rebríčka transparentnosti 100 najväčších miest na Slovensku, ktorý vo štvrtok (24. 11.) predstavila mimovládna organizácia Transparency International Slovensko (TIS).
viac
14.12.2016
Bratislava má schválený rozpočet na rok 2017
Bratislava má rozpočet na budúci rok, schválili ho mestskí poslanci 8.12. na zasadnutí mestského zastupiteľstva.
viac
10.01.2018
Mesto Stropkov vlani preinvestovalo takmer dva milióny eur
Stropkovský primátor Ondrej Brendza hodnotí uplynulý rok ako úspešný. Mesto z vlastných prostriedkov investovalo do rozvoja takmer 1,5 milióna eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %