Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
20.09.2018 04:44

Podpis dokumentu Magna Charta Universitatum


Pohľad na slávnostné zhromaždenie.


Do veľkej rodiny svetových univerzít, ktoré sa rozhodli spoločne ochraňovať hodnoty zakotvené v dokumente Magna Charta Universitatum, pribudla 18. septembra 2018 aj Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici.


Rektor Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici doc. Ing. Vladimír Hiadlovský, PhD. podpísal tento dokument na pôde Univerzity v Salamanke. Ide o dôležitý dokument, ktorý hovorí o poslaní univerzity v európskom výskumnom a pedagogickom priestore.

Listinu Magna Charta Universitatum signovalo 388 rektorov univerzít z celého sveta v roku 1988 pri príležitosti 900. výročia vzniku Bolonskej univerzity. Dokument zdôrazňuje misiu univerzít šíriť poznanie, odovzdávať vedomosti a vzdelávať svojich študentov. Základným princípom univerzitného života je sloboda bádania a vzdelávania.

Observatórium Magna Charta každoročne organizuje medzinárodnú konferenciu zameranú na riešenie súčasných výziev pri presadzovaní základných univerzitných hodnôt. Tohtoročná konferencia a slávnostná ceremónia spojená s podpismi nových pristupujúcich univerzít sa uskutočnila v meste Salamanka v Španielsku pri príležitosti osláv 800. výročia založenia Univerzity v Salamanke.

Autor: (ts-Ing. Dana Straková Vedúca referátu marketingovej komunikácie UMB)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.04.2018
25. rokov Metodického centra UMB pre Slovákov žijúcich v zahraničí
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici Vás pozýva na podujatie Korene a krídla, slávnostné zhromaždenie pri príležitosti osláv 25. výročia Metodického centra UMB pre Slovákov žijúcich v zahraničí.
viac
08.08.2018
V Banskej Bystrici zaznejú myšlienky hodné šírenia
Banská Bystrica zažije úžasnú atmosféru, ktorá so sebou nesie podnadpis „myšlienky hodné šírenia“. V poradí už druhý ročník univerzitného TEDx bude v septembri hostiť Ekonomická fakulta Univerzity Mateja Bela.
viac
24.10.2018
Deň otvorených dverí na UMB
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici pozýva záujemkyne a záujemcov o vysokoškolské štúdium na Deň otvorených dverí v stredu 7. novembra 2018. Brány všetkých šiestich fakúlt sa otvoria už o 9.00 hod.
viac
10.05.2021
ZMOS dáva do pozornosti diskusiu o reforme stavebného práva
Združenie miest a obcí Slovenska dáva do pozornosti verejnú odbornú diskusiu s názvom: Reforma stavebného práva, koniec alebo začiatok krízy?
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %