Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
27.09.2019 08:10

Podpora zapojenia ľudí zo znevýhodnených skupín do digitálneho prostredia


Ilusračná snímka, zdroj: zive.aktuality.sk


Výzva je určená inštitúciám verejnej správy na projekty zamerané pre ľudí so zdravotným postihnutím a občanov vo veku od 55 do 74 rokov.


S cieľom výraznejšie začleniť ľudí zo znevýhodnených skupín do digitálneho prostredia Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu vyhlásil otvorenú dopytovo-orientovanú výzvu „Digitálna inklúzia“ v objeme 15 miliónov eur. Cieľom výzvy je podporiť také typy projektov, ktoré u ľudí zo znevýhodnených skupín zabezpečia inklúziu do digitálneho prostredia. Projekty môžu byť zamerané na rozvoj digitálnych zručností, zjednodušenie prístupu k internetu, k informáciám a službám verejnej správy či na rozvoj participácie na digitálnom trhu.

„Projekty s týmto zameraním majú pre zdravotne znevýhodnených občanov zabezpečiť lepšiu dostupnosť digitálneho obsahu, zlepšiť ich digitálne zručnosti alebo vytvoriť podmienky na využívanie digitálnych služieb. Rovnako však ide aj o projekty so zameraním na vzdelávanie starších ľudí, aby vedeli čerpať výhody, ktoré im internet a digitálny trh vedia priniesť ako využívanie e-služieb štátu, využívanie internetbankingu, a mnohé iné,“ vysvetlil vicepremiér Richard Raši.

Druhou skupinou aktivít je podpora asistovaného života a telemedicíny pre ľudí so zdravotným postihnutím. „Ide o projekty napríklad na jednoduchšie privolenie pomoci ošetrovateľa doma a v zariadeniach sociálnych služieb pomocou signálu, kamery alebo hlasu. Alebo aplikácie, ktoré poskytnú lekárom na diaľku údaje o klientovi ako krvný tlak, liečenú diagnózu, či alergie v prípade zmeny zdravotného stavu“, dopĺňa Raši.

Organizácie štátnej správy, ostatné subjekty verejnej správy, vyššie územné celky, obce a mestá a nimi zriadené právnické osoby mimo Bratislavského kraja sa tak môžu uchádzať o podporu projektu v minimálnej výške 200-tisíc eur a maximálnej výške 5 miliónov eur. V prípade zamerania projektov na rozvoj digitálnych zručností je miestom realizácie celé územie Slovenska. Na výzvu je vyčlenených celkovo 15 miliónov eur a uzatvorená bude po vyčerpaní alokácie alebo z dôvodu nedostatočného záujmu žiadateľov.

Dopytovo-orientovanú výzvu vyhlasuje Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu ako sprostredkovateľský orgán pre OPII, v rámci prioritnej osi 7 Informačná spoločnosť. Poskytovanie príspevkov podľa tejto výzvy sa realizuje formou nenávratného finančného príspevku zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Viac informácií o výzve nájdete na www.vicepremier.gov.sk a www.partnerskadohoda.gov.sk.

Termín uzavretia prvého hodnotiaceho kola je 25. 11. 2019.

Autor: (úpvii)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.10.2016
MV SR: Vyzvania pre projekty terénnej sociálnej práce a komunitných centier
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky (MV SR) ako sprostredkovateľský orgán pre Operačný program Ľudské zdroje (OP ĽZ) vyhlásilo dňa 5. októbra 2016 vyzvania pre dva národné projekty.
viac
18.01.2018
Komárno finančne podporí projekty zamerané na zlepšenie kvality života
Mesto Komárno vo svojom rozpočte na rok 2018 schválilo 10 000 eur na financovanie projektov, ktorých cieľom je zlepšenie kvality života, životného prostredia a ochrana prírodných hodnôt.
viac
17.12.2019
R. Raši: Na rozvoj slovenských regiónov pôjde v budúcom roku viac ako milión eur
V budúcom roku pôjde na rozvoj slovenských regiónov viac ako milión eur. Na pondelkovej tlačovej konferencii to vyhlásil podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD).
viac
30.03.2023
Na životné prostredie či kultúru pôjde z programu Interreg 44 miliónov eur
Z programu cezhraničnej spolupráce Interreg NEXT vyhlási Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR prvú výzvu. Na ochranu životného prostredia, kultúru, cestovný ruch a zdravotnú starostlivosť pôjde viac ako 44 miliónov eur. Informoval o tom odbor komunikácie MIRRI.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %