Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
26.07.2019 05:10

Podporu od kraja dostalo prvých 200 táborov pre deti


Ilustračná snímka, zdroj: priekopnik.sk


Zastupiteľstvo Banskobystrického samosprávneho kraja sa rozhodlo podporovať aktivity a tábory pre deti a mládež v kraji. Tento rok po prvýkrát rozdelilo sumu 300 000 medzi viac ako 200 táborov. Hlavnou myšlienkou je urobiť tábory dostupné aj pre rodiny zo sociálne slabších rodín.


Banskobystrický samosprávny kraj vyčlenil pred letom sumu 300-tisíc eur z rozpočtu na podporu aktivít alebo táborov pre deti a mládež v Banskobystrickom kraji. Žiadateľmi mohli byť právnické osoby, fyzické osoby – podnikatelia (SZČO), mestá, obce, neziskové organizácie či registrovaná cirkev.

Ide o prvý rok, kedy kraj takouto formou podporuje tábory a aktivity pre deti a mládež. Cieľom BBSK bolo urobiť tábory v kraji dostupnejšie aj pre rodiny zo sociálne slabších rodín.

V tomto roku podporu získalo vyše 200 táborov. Podarilo sa podporiť mnoho športových táborov. Podporu získali napríklad Letný basketbalový tábor, Hokejový kemp, Futbalové leto, Lukostrelecký tábor, Sústredenie atletického klubu Mostáreň Brezno, Detská cyklistická akadémia.

A množstvo spoznávacích táborov: Tábor Zlatá horúčka v Banskej Štiavnici, Prázdninová škola tradičných techník v Španej Doline, Raketový tábor pre deti a mnohé ďalšie vo všetkých okresoch.

Podporu získali viaceré tábory, ktoré vďaka príspevku mohli byť rodičom poskytnuté bezplatne. Napríklad pobytový detský letný tábor v Štiavnických Baniach, ktorého cieľom je, aby si deti udržiavali živý kontakt s krajinou, tiež to, aby sa cez pohybové aktivity odreagovali od digitálnych technológií.

„Po vyhodnotení žiadostí sme dostali nie jednu spätnú väzbu od organizátorov, ktorí spomínali, že iba vďaka tomuto príspevku sa podarí tábor zrealizovať. Napríklad Denný tábor na vidieku..., ktorý v Rimavskosobotskom okrese organizuje občianske združenie Šanca pre Dražice, by bol nedostupný, pre väčšinu detí, hoci by rodičia mali zaplatiť za tábor možno pre niekoho len 40 eur,“ povedal predseda BBSK Ján Lunter.

Suma na podporu táborov sa rozdelila pre jednotlivé okresy podľa toho, koľko v danom okrese žije detí podľa údajov Štatistického úradu.

Najviac táborov tak kraj podporil v okresoch Banská Bystrica, Zvolen, Lučenec a Rimavská Sobota. Približne štvrtina podporených táborov bola pobytová, ostatné boli denné tábory bez prenocovania.

Suma, ktorú môže organizátor od kraja získať na jedno dieťa na jednu aktivitu či tábor je maximálne 100 eur pri akcii s prenocovaním a dĺžka pobytu je od 4 do 7 prenocovaní. Pri aktivitách či táboroch, kde nie je zabezpečené prenocovanie je suma dotácie na jedno dieťa maximálne 70 eur a dĺžka trvania aktivity od 4 do 7 dní.

Takto podporené aktivity sú naviazané na územie Banskobystrického samosprávneho kraja a určené pre deti od 4 do 18 rokov.

Kraj podporuje najmä aktivity, ktoré sú zamerané na vzdelávacie, kultúrno-poznávacie, športové alebo iné aktivity detí a mládeže a žiadateľ môže využiť dotáciu na zabezpečenie ubytovania, stravovania, prenájmu priestorov, odmeny a honoráre za lektorské, animátorské služby, dopravné služby poskytované dopravcom, vecné ceny, edukačné pomôcky, propagačné materiály alebo upomienkové predmety.

Po prvom ročníku, kedy sú dotácie pre aktivity a tábory pre deti od kraja poskytované, sa už o pár mesiacov môžu organizátori uchádzať o dotácie na budúci rok. Najbližšie bude termín, dokedy musí organizátor predložiť žiadosť do 30. novembra 2019.

Autor: (ts-bbsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.07.2019
Mesto zorganizovalo tábor pre deti zo sociálne slabších rodín
Mesto Poprad urobilo radosť 40 deťom z rodín v sociálnej alebo hmotnej núdzi. Začiatkom júla pre ne už po 17.-ty krát zorganizovalo tradičný osemdňový letný tábor v Tatranskej Lomnici. Tábor, ktorý je plne hradený z rozpočtu mesta, absolvujú deti vo veku od 6 do 14 rokov.
viac
22.08.2020
Petržalka vyhlásila verejnú zbierku školských pomôcok
Bratislavská Petržalka spúšťa od pondelka (24. 8.) verejnú zbierku školských pomôcok pre deti zo sociálne slabších rodín.
viac
01.04.2021
Župa podporí projekty zamerané na vzdelávanie detí z chudobných rodín
Banskobystrický samosprávny kraj sa rozhodol podporiť projekty, ktoré budú zamerané na rozvoj vedomostí, sociálnych a komunikačných zručností detí z chudobných rodín.
viac
14.06.2022
Nadácia kraja umožní letné tábory deťom zo sociálne slabších rodín
Košický samosprávny kraj (KSK) prostredníctvom svojej nadácie tento rok preplatí letné tábory približne 300 deťom zo sociálne slabších rodín. V rozpočte Nadácie KSK je na tento účel k dispozícii 50 000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %