Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
30.07.2018 04:46

Podroháčske folklórne slávnosti s viac ako tisíckou účinkujúcich


Podroháčske folklórne slávnosti


Oravské folklórne leto pokračuje v Zuberci a Oravskom Bielom Potoku 3. – 5. augusta 2018 sviatkom oravského folklóru – 43. Podroháčskymi folklórnymi slávnosťami.


Obec Zuberec, Žilinský samosprávny kraj, Oravské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne a Oravské múzeum  P. O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja a obce Oravský Biely Potok a Habovka pozvali na trojdňový medzinárodný folklórny festival viac ako tisíc účinkujúcich zo Slovenska, Česka, Poľska, Srbska a z Írska. Areál amfiteátra v Zuberci – Brestovej a Múzeum oravskej dediny prilákajú každoročne tisícky návštevníkov, a preto veríme, že tomu bude tak aj tento rok. Mnohé vystúpenia päťdesiatky folklórnych súborov a skupín, jarmok ľudových remesiel, výstavy, školy tanca, množstvo stánkov a atrakcií, i samotné príjemné prírodné prostredie sú atrakcie, ktoré robia z Podroháčskych folklórnych slávností najväčšie kultúrne podujatie na Orave. V termíne tohtoročných slávností sa v Zuberci bude konať aj celoštátna súťaž a prehliadka folklórnych skupín Nositelia tradícii.

Dramaturgická rada festivalu si každoročne osvojí inú nosnú myšlienku podujatia, ku ktorej sa následne prikláňa zostavovanie programov a sprievodných aktivít. Práve rok 2018 je rokom mnohých jubileí nielen v našej obci, ale aj na Slovensku, či medzi oravskými folklórnymi súbormi a osobnosťami Oravy. Preto zastúpenie a prezentácia folklóru Oravy bude mať aj tento rok v programovej štruktúre slávností opäť svoje miesto. Okrem týchto jubileí si počas slávností chceme pripomenúť aj významné jubileum z histórie obce Zuberec - 430. výročie prvej písomnej zmienky o obci Zuberec. V tejto myšlienke sa bude niesť sobotňajší program v múzeu, ktorý bude prezentovať zaujímavosti ľudových piesní zo Zuberca. Každodenný život Zuberčanov v minulosti priblíži návštevníkov festivalu aj výstava Zuberec na starej fotografii.

Jednou z vyhľadávaných turistických atrakcií Oravy je Oravský hrad, vybudovaný na skale nad riekou Orava, v ktorom pred 150 rokmi bolo vytvorené a umiestnené múzeum. Toto výročie si pripomenieme  v sobotňajšom programe nazvanom 150 rokov Oravského múzea P. O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne.

V piatok 3. augusta sa o 19. hodine začína program slávností na ihrisku v Oravskom Bielom Potoku Privítankou. O 20.00 je pripravený program hostí – súborov VRETENO z Kysáča, ŠARVANCI z Prahy, VILA z Nového Sadu, RED COW LANE z Írska, SKALNI z Krakowa, POLGÁRČANÉ a HROZÉNEK z obce Bulhary. Súčasne o 19.00 hodine v Zuberci na Námestí sv. Vendelína začína program vyhrávaním Ľudovej hudby STRUNA zo Zuberca, Ľudovej hudby Mareka Borsíka a vystúpením súboru SKALNI z Krakova. Potom od 20. hodiny v sále Kultúrneho domu v Zuberci prebieha tanečná škola pod vedením folklórnych súborov zo Zuberca, Liesku a z Prahy. V sále Kultúrneho domu v Zuberci sa večer koná ľudová veselica.

V sobotu 4. augusta o 12.00 vás pozývame do Múzea oravskej dediny na program pri príležitosti 150. výročia Oravského múzea P. O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne. Po ňom bude pri príležitosti 430. výročia prvej písomnej zmienky o obci Zuberec uvedený program nazvaný A veru Zuberec, ktorý bude mapovať zaujímavosti ľudových piesní zo Zuberca. Na záver tohto programu budú otvorené všetky výstavy inštalované počas festivalu v Múzeu oravskej dediny.

Sobotňajší program bude pokračovať o 13.30 v Múzeu oravskej dediny odkiaľ pôjde slávnostný sprievod súborov k amfiteátru, kde o 14.00 prebehne otvorenie 43. Podroháčskych folklórnych slávností. Na záver otvorenia festivalu sa predstavia folklórne kolektívy zo Zuberca.  Po nich sa v programe Domáci i rodáci predstavia súbory ORAVAN z Nižnej, ŠARVANCI z Prahy, MÁJ z Piešťan, VRETENO z Kysáča a ROZSUTEC zo Žiliny.

O 16. hodine sa v programe Návraty predstavia oravské folklórne skupiny, ľudové hudby a sólisti. Po ňom bude program o 17.45 pokračovať predstavením zahraničných hostí 43. Podroháčskych folklórnych slávností, súborov z Česka, Poľska, Srbska a z Írska. Počas festivalu sa v Zuberci koná aj celoštátna súťaž a prehliadka folklórnych skupín Nositelia tradícii, z ktorých niektoré kolektívy sa predstavia aj v sobotnom podvečernom programe nazvanom Od roka do roka so začiatkom o 19.00. Záver sobotného večera v amfiteátri bude patriť jubilujúcemu 30-ročnému folklórnemu súboru SKORUŠINA z Liesku a jeho hosťom. Všetci milovníci ľudového spevu a tanca si môžu večer od 22.00 zaspievať a zatancovať pri ľudovej hudbe Na lúke pri Kolibe v Brestovej.

Z pestrej nedeľnej ponuky zaujme nielen sviatočná furmanka, ktorá spríjemní ráno cestu z Habovky do Brestovej, či sviatočná svätá omša v skanzene v Zuberci o 9.00, ale aj program v amfiteátri. Program na javisku o 10.30 otvoria folkloristi zo Zuberca, Habovky a z Oravského Bieleho Potoka. V programe Prebúdzanie sa predstavia jubilujúce detské folklórne súbory z Oravy – LOKČAN z Lokce, PODBIELAN z Podbiela, MAGURKA z Oravskej Lesnej, PILSKO z Oravského Veselého, KAŠUNKA z Rabčíc, ROHÁČIK zo Zuberca a Gajdošská DĽH BESKYD z Oravskej Polhory. Na pravé poludnia bude uvedený program Podoby slovenského folklóru v podaní súborov VRETENO z Kysáča zo Srbska a ŠARVANCI z Prahy z Česka. V krajskom programe Kde služba, tam i výslužka uvedený pod záštitou predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja Ing. Eriky Jurinovej, sa predstavia folkloristi a sólisti z piatich regiónov Žilinského samosprávneho kraja. V tomto programe budú účinkovať KAMENČAN zo Zákamenného, RAČAN z Oščadnice, ROVŇAN z Veľkého Rovného, LIPTOV z Ružomberka a ŽSSk KAMARÁTKY z Martina. O 14.00 si určite nenechajte ujsť galaprogram a vyhlásenie výsledkov celoštátnej súťaže folklórnych skupín Nositelia tradícii a po nich o 15.30 profilový program folklórneho súboru MLADOSŤ z Banskej Bystrice. Záverečný program so začiatkom o 16.30 bude patriť tanečníkom a spevákom zo Slovenska a zahraničia.

Toto všetko je len časť programu slávností. Veríme, že ako každý rok, aj ten 43. ročník ponúkne divákom veľmi bohatý program. Preto srdečne pozývame všetkých priaznivcov folklóru a tradícií na tohtoročné slávnosti do Zuberca. Súčasťou festivalu, ktorý z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, bude 27. oravský tradičný jarmok oživených remesiel v sobotu a v nedeľu v zuberskom skanzene, výstavy inštalované v objektoch múzea a školy tanca.

 Infoservis 43. Podroháčskych folklórnych slávností

 VSTUPENKY:

Denná vstupenka (4. a 5. augusta):

Základná 5 €

Zľavnená 2 € (deti vo verku 6 - 15 rokov, držitelia preukazu ZŤP, dôchodcovia nad 70 rokov)

Vstupenka je platná tiež do Múzea oravskej dediny

Vstup zdarma: deti do 6 rokov

Vstup aj na kultúrne poukazy

Predpredaj vstupeniek a informácie:

Obecný úrad Zuberec, Hlavná 289, 027 32 Zuberec

tel.:  +421 43/5395 103, e-mail:  pfs@zuberec.sk, obec@zuberec.sk

Turistická informačná kancelária Zuberec, Hlavná 289, 027 32 Zuberec

tel.: +421 43/5395 197, mobil: +421 903 548 080, e-mail: tik@zuberec.sk

 UBYTOVANIE:

Turistická informačná kancelária Zuberec, Hlavná 289, 027 32 Zuberec

tel.: +421 43/5395 197, mobil: +421 903 548 080, e-mail: tik@zuberec.sk

Viac na https://zuberec.sk/42-rocnik-podrohacskych-folklornych-slavnosti/

Autor: Spracoval: Mgr. Pavol Šroba


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.03.2018
Myjava získala finančný príspevok 80-tis. eur na folklórny festival
Mesto Myjava získalo z Fondu na podporu umenia finančný príspevok 80.000 eur. Prostriedky sú viazané na Medzinárodný folklórny festival Myjava. TASR informoval hovorca mesta Marek Hrin.
viac
26.07.2018
Podroháčske slávnosti prinesú súťaž najlepších folkloristov Slovenska
Súčasťou tohtoročných Podroháčskych folklórnych slávností, ktoré sa uskutočnia 3. až 5. augusta v Zuberci, bude i celoštátna súťaž s názvom Nositelia tradícií. Pred porotou i divákmi sa predstaví desiatka najlepších folklórnych skupín zo všetkých kútov Slovenska.
viac
29.07.2021
Podroháčske slávnosti sa uskutočnia v auguste s obmedzeným programom
Podroháčske folklórne slávnosti sa uskutočnia v auguste v priestoroch Múzea oravskej dediny Zuberec s obmedzeným programom. Po minuloročnej prestávke sa usporiadatelia rozhodli tento rok festival pripraviť v rozsahu, ktorý umožňuje súčasná epidemická situácia.
viac
26.07.2022
Podroháčske slávnosti sa po dvoch rokoch budú opäť konať v amfiteátri
Podroháčske folklórne slávnosti sa po dvoch rokoch pandémie opäť uskutočnia v amfiteátri v Zuberci-Brestovej. V dňoch od 5. do 7. augusta sa v rámci podujatia predstavia stovky interpretov zo Slovenska i zahraničia. Za usporiadateľov o tom informoval Miroslav Žabenský.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %