Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
17.05.2017 01:02

Podstatná časť bratislavského komunálneho odpadu končí v spaľovni


Triedený odpad sa odváža na triediacu linku na dotriedenie. Čo je cudzorodé, končí v spaľovni.


V minulom roku sa v rámci Bratislavy vyzbieralo 157 217 ton komunálneho odpadu.


V minulom roku sa v rámci Bratislavy vyzbieralo 157 217 ton komunálneho odpadu. „Z toho 116 935 ton tvoril zmesový odpad, 8348 ton papier a lepenka, 4786 ton plasty, 6312 ton sklo, ďalej sa vyzbieralo 457 ton kovov, takmer 500 ton elektroodpadu a v menších množstvách ďalší odpad, “ informovala Obecné noviny hovorkyňa zberovej spoločnosti OLO Beáta Humeniková. „V bratislavskej spaľovni vlani energeticky zhodnotili približne 130-tisíc ton odpadov hlavného mesta.“

Doplňme, že OLO ako jediná spoločnosť na území Bratislavy zabezpečuje zber a odvoz komunálneho odpadu. A ešte, že v spaľovni končí všetok zmesový odpad. „Ale napríklad aj taký, ktorý nie je možné recyklovať,“ upresňuje hovorkyňa. „Mám na mysli nielen znehodnotený a oddelený po dotriedení, ale hlavne stavebný odpad. Aby som však bola presná, aj z neho sa časť neskôr využije - napríklad pri stavbách diaľnic, ciest a podobne.“

 

Spôsoby dotrieďovania

„Bratislavčanmi triedený odpad zo žltých a modrých kontajnerov sa najskôr odvezie na triediacu linku, kde ho naši zamestnanci ručne dotriedia,“ pokračuje B. Humeniková. „Napríklad plasty podelia na zelené, modré, farebné a číre PET fľaše, samostatnou skupinou sú igelitové tašky a igelity atď. Papier tiež triedia podľa druhu. Následne sa roztriedené druhy lisujú do veľkých kociek a odvezú k ďalšiemu spracovaniu. Aj sklenený obsah zo zelených kontajnerov sa na triediacej linke oddeľuje podľa farieb a spracováva.“

Čo je medzi plastmi, papierom alebo sklom cudzorodé, končí v spaľovni.

 

Skládky – jednociferné číslo percenta z Bratislavy

Nech by sme počítali akokoľvek,  je zrejmé, že percento bratislavského komunálneho odpadu, končiaceho na skládke, musí byť nízke jednociferné číslo. Mohol by s ním vysloviť spokojnosť aj Európsky parlament, keby ho uspokojil iba pohľad na percento skládkovania z komunálneho odpadu v hlavnom meste v inak neúspešnom štáte v boji so skládkovaním, akým je Slovensko. Faktom však ostáva, že svet síce považuje spaľovanie za istú cestu nakladania s odpadmi, ale optimálnou je recyklácia.

Dopĺňame, že energia získaná zo spaľovania bratislavských odpadov sa využíva na výrobu tepla a elektriny nielen pre vlastnú prevádzku spaľovne, ale aj na dodávky elektriny pre približne 22-tisíc domácností.

 

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.09.2016
A s týmto do ktorého kontajnera?
Ako laik som si nebol istý, do ktorého kontajneru patrí komunálny odpad na fotografii. Vyčlenil som ho zo svojej týždennej produkcie jednočlennej domácnosti dôchodcu.
viac
28.02.2017
OLO začalo s distribúciou hnedých kontajnerov na bioodpad
Bratislavská spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) začala v hlavnom meste s distribúciou hnedých kontajnerov na biologicky rozložiteľný komunálny odpad zo záhrad. Distribúcia kompostérov sa začne v marci.
viac
09.03.2017
O zálohovaní plastových fliaš a plechoviek envirorezort neuvažuje
Veľká Británia, podobne ako pred ňou aj jednotlivé štáty EÚ, vášnivo diskutuje o zálohovaní plastových fliaš a plechoviek. Ako túto diskusiu vníma Ministerstvo životného prostredia SR?
viac
10.03.2017
V Motyčkách vyzbierajú viac ton vytriedeného odpadu ako zmesového
Z obce Motyčky (110 obyvateľov plus chalupári), ležiacej neďaleko Banskej Bystrice v nadmorskej výške 678 metrov nad morom, vyviezli v roku 2012 vyše 42 ton zmesového komunálneho odpadu, o rok neskôr 38 ton, v roku 2014 to bolo 29, v roku 2015 len 22 a vlani dokonca iba 12,67 tony.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %