Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
31.08.2017 03:59

Podtatranské múzeum stále rekonštruujú, mesto prispelo 50 000 eur


Podtatranské múzeum.


Mesto Poprad vyčlenilo z rozpočtu mesta 50 000 eur na zhotovenie výstavného mobiliára novej expozície s názvom Poprad a okolie v zrkadle vekov, ktorá sa bude nachádzať v Podtatranskom múzeu.


Dotáciu schválili v stredu (30. 8.) poslanci na zasadnutí mestského zastupiteľstva v Poprade. Múzeum je pre rekonštrukciu zatvorené od marca 2015.       

"Obstaranie hnuteľného majetku Podtatranským múzeom v Poprade prispeje k dôstojnej prezentácii historického dedičstva Popradu a podtatranského regiónu," povedal prednosta Mestského úradu v Poprade Róbert Bujalka. Schválenie dotácie mesta pre Podtatranské múzeum podporil aj poslanec Milan Baran, ktorý je zároveň aj krajským poslancom. "Prešovský samosprávny kraj urobil pre mesto množstvo dobrej práce. Mesto môže byť hrdé na kultúrne zariadenia Popradu," poznamenal Baran.    

Podtatranské múzeum v Poprade, v tom čase pod názvom Karpatské múzeum v Poprade, sprístupnilo svoje zbierky verejnosti 6. augusta 1887. Postavené bolo na pozemkoch, ktoré daroval Dávid Husz. Rekonštrukcia múzea začala na jar 2015, pre ktorú je múzeum dodnes zatvorené a všetky aktivity sa realizujú len v pobočke v mestskej časti Spišská Sobota.       

Postupnou obnovou prešiel celý objekt múzea na Vajanského ulici, pôvodná historická budova i prístavba z 80. rokov. Múzeum má kompletne vymenené okná, strechu, komíny a fasádu. Na prístavbe múzea pribudla úplne nová nadstavba. Vytvorili sa tu priestory pre dokumentáciu, archiváciu, kultúrno-vzdelávacie aktivity a administratívnu časť. Prešovský samosprávny kraj ako zriaďovateľ múzea vyčlenil na kompletnú obnovu múzea 2,53 milióna eur. Najnovšie k ním krajskí poslanci schválili 112 500 eur na prípravu novej expozície, ku ktorej prispelo 50 000 eur aj mesto Poprad.       

V interiéri sa okrem stavebných úprav pripravil aj priestor na novú expozíciu Kniežacej hrobky. Zriaďovateľ múzea očakáva, že táto expozícia si vyžiada ešte nemalé finančné prostriedky. Momentálne sa hrobka konzervuje, múzeum musí počkať na pokyn, kedy sa bude môcť pamiatka previezť do Popradu. Hrobka germánskeho kniežaťa bola v popradskej mestskej časti Matejovce objavená v roku 2005.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.08.2016
Tekovské múzeum zrekonštruuje amfiteáter v areáli hradu
Tekovské múzeum v Leviciach začalo s rekonštrukciou hradného amfiteátra. Financie na opravu vo výške 17 500 eur vyčlenili z rozpočtu Nitrianskeho samosprávneho kraja krajskí poslanci.
viac
04.02.2019
Meštiansky dom č. 55 v Kežmarku obnovia vďaka dotácii
Meštiansky dom na Hlavnom námestí v Kežmarku obnovia vďaka dotácii z Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Na pondelkovom rokovaní o tom rozhodli poslanci, ktorí Múzeu v Kežmarku schválili príspevok vo výške 204.000 eur.
viac
28.02.2020
Mesto Levice pripravuje rekonštrukciu bazéna krytej plavárne
Mesto Levice pripravuje rekonštrukciu bazéna krytej plavárne. Zastupiteľstvo odsúhlasilo v rámci schváleného mestského rozpočtu na tento rok finančné prostriedky na rekonštrukciu vo výške 566 000 eur.
viac
10.07.2020
Spustili rekonštrukciu pamätníka Slavín, zriadia v ňom aj múzeum
Jedna z hlavných dominánt Bratislavy, vojnový pamätník Slavín, prejde rozsiahlou rekonštrukciou za takmer dva milióny eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %