Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
18.11.2018 10:05

Pohľad na prírodu očami mentálne postihnutých ľudí zmapuje výstava v L. Mikuláši


Ilustračná snímka. Foto: TASR Milan Kapusta


Výtvarné práce s prírodnými motívmi, ktorých autormi sú deti, mládež i dospelí s rôznym druhom mentálneho postihnutia, prinesie výstava Slovenského múzea ochrany prírody a jaskyniarstva s názvom Príroda našimi očami. Vernisáž sa uskutoční vo štvrtok 22. novembra v priestoroch múzea v Liptovskom Miku


O spoluprácu na výstave múzeum pravidelne oslovuje špeciálne školy, špeciálno-pedagogické centrá aj domovy sociálnych služieb zo Slovenska i zahraničia. Pracovníčka jaskyniarskeho múzea Eva Mauritzová informovala, že výtvarné práce sú zhotovované rôznymi technikami. „Môžeme sa stretnúť s kresbou, maľbou, grafikou, mozaikou, ale nájdu sa aj trojrozmerné práce zhotovené z prírodných alebo odpadových materiálov,“ priblížila.       

Možnosť takejto formy prezentácie podporuje u mentálne hendikepovaných autorov rozvoj pracovných zručností, ale aj kognitívnych funkcií. Posilňuje sebarealizáciu a socializáciu, a tým aj integráciu do života spoločnosti. „Na druhej strane nám ostatným vytvára priestor vidieť prírodu tak, ako ju vidí mentálne hendikepovaný človek,“ dodala.       

Cyklus výstav Príroda našimi očami realizuje múzeum jaskyniarstva každoročne od roku 2003. Umelecké diela budú verejnosti prístupné do 7. januára 2019.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.03.2018
Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva pripravilo veľkonočný program
Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši pripravilo v marci pre svojich návštevníkov tradičné podujatie s názvom Prebúdzanie jari. Program prinesie nielen tradičnú atmosféru sviatkov Veľkej noci, ale aj kreatívne tvorivé dielne pre žiakov základných škôl.
viac
18.06.2020
Turisti v meste zažijú divadelné večery aj tematické prehliadky
Divadelné večery, tematické prehliadky aj program pre rodiny s deťmi ponúka počas tohtoročnej letnej turistickej sezóny mesto Liptovský Mikuláš. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.
viac
31.01.2022
Celoročná výstava pripomenie 90. výročie mikulášskeho hokeja
Mesto Liptovský Mikuláš pripravuje pri príležitosti 90. výročia mikulášskeho hokeja celoročnú výstavu prostredníctvom Múzea Janka Kráľa. Predstaví najvýznamnejšie medzníky, úspechy a osobnosti spojené s históriou hokeja v srdci Liptova.
viac
19.03.2022
"Radostná správa" v galérii P. M. Bohúňa v Liptovskom Mikuláši
Radostná správa je kresleným príbehom o zrode dvojice L+S, je genézou vzniku láskavého humoru na slovenskej divadelnej scéne. Radostná správa bola druhá a zároveň posledná autorská hra, ktorú Milan Lasica s Júliusom Satinským uviedli v 60. rokoch v bratislavskom Divadle na korze.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %