Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
25.01.2018 01:24

Pokračuje obnova strechy kasárenskej budovy


Snímka zdroj: (komarno.sk).


V nadchádzajúcom jedenapolročnom období môže Komárno počítať s finančnou pomocou vo výške viac ako pol milióna eur na pokračovanie opravy strechy kasárenskej budovy v Pevnosti.


Obnova strechy v Novej pevnosti začala pred dvoma rokmi: renovácia dvoch tretín strešnej konštrukcie a krytiny stála takmer 2 milióny eur.

Práce teraz pokračujú, ministerstvo kultúry v rámci programu na obnovu pamiatok zaradilo komárňanskú pevnosť medzi významné stavby. V zmysle toho do Komárna vyčlenilo v troch častiach 550 tisíc eur, ktoré budú použité na dokončenie obnovy kasárenskej strechy. Mesto prispeje 5 percentami z vlastných zdrojov.

„Keďže samotná strešná konštrukcia je vo veľmi zlom stave, obnovu strechy bude potrebné realizovať materiálovo náročným riešením. Priebežne sledujeme vypisovanie grantov, aby obnova pevnosti mohla pokračovať, keďže práve ona je pokladom nášho mesta, na ktorej obnovu, žiaľ, mestská kasa nestačí. Radi by sme získali financie z rôznych verejných súťaží aj v Európe či v Maďarsku,” uviedol primátor Komárna László Stubendek.

Prvá časť získanej finančnej dotácie vo výške 220 tisíc eur je už v Komárne, prvá tretina prác môže začať.  Práce začnú v marci a ukončené by mali byť najneskôr v júni. Realizátorom bude víťaz verejnej súťaže spoločnosť Darton, s. r. o., ktorej dielom je už zrekonštruovaná časť strechy. „Po dokončení a vyúčtovaní budú práce priebežne pokračovať. Predpokladá sa, že definitívnu podobu strecha nadobudne v horizonte dvoch rokov,” povedal viceprimátor Béla Keszegh.

Autor: (MsÚ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.12.2016
Dotácie umožnili mestu pokračovať v obnove najvýznamnejších kultúrnych pamiatok
Mesto Komárno aj v tomto roku pokračovalo v obnove Župného domu, Starej a Novej pevnosti, najvýznamnejších kultúrnych pamiatok na území mesta.
viac
26.01.2018
Mesto Holíč získalo dotáciu na Koniareň viac ako pol milióna eur
Mesto Holíč získalo z Ministerstva kultúry (MK) SR dotáciu vo výške 588 860 eur. Finančné zdroje sú viazané na rekonštrukciu národnej kultúrnej pamiatky (NKP) Holíčsky zámok – Koniareň. Zmluva bola zverejnená v Centrálnom registri zmlúv.
viac
28.01.2018
Na obnovu stredovekých hradieb na Hlbokej získalo mesto dotáciu
Mesto Trnava dostane od Ministerstva kultúry SR v rámci dotácií z programu Obnovme si svoj dom 163 245 eur na opravu posledného celistvého úseku stredovekých hradieb na Hlbokej ulici. S prácami začne už v najbližšom období, trvať by mali do roku 2019.
viac
19.01.2019
Komárno pokračuje v obnove protitureckej pevnosti
Mesto Komárno pokračuje v obnove tamojšej protitureckej pevnosti, ktorú v roku 2003 odkúpilo od Ministerstva obrany SR. Záchrana, obnova a prezentácia národnej kultúrnej pamiatky patrí medzi priority mesta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %