Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
29.08.2016 02:50

Poľovníci budú opäť oslavovať Dni sv. Huberta


Snímka zdroj: (msa.sk).


Už po 26. raz sa v areáli svätoantonského kaštieľa uskutočnia celoslovenské poľovnícke slávnosti Dni svätého Huberta. Konať sa budú v prvý septembrový víkend (3. a 4. 9.)


Jana Slaná z Múzea vo Svätom Antone informovala, že slávnosti, organizované pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, otvorí v sobotu o 9:30 hod. na nádvorí kaštieľa slávnostný ceremoniál. "Prvý deň slávností bude ladený súťažne. To, že vábenie zveri je unikátnym poľovníckym umením, návštevníkom dokážu špičkoví vábiči, ktorí sa budú uchádzať o Putovný pohár Halali na nádvorí kaštieľa v rámci Majstrovstiev Slovenska vo vábení jeleňov, srnčej, diviačej a dravej zveri," priblížila Slaná.      

Na návštevníkov čakajú už tradične súťaže ako Poľovnícky nôž a šperk roka. "Budú sa hodnotiť aj ozdoby poľovníkov, myslíme tým brady a klobúky v súťažiach Poľovnícky klobúk a Naj brada. Uplatnenie súťažiaci môžu nájsť napríklad aj v hádzaní flinty do žita či v súťaži 5F," dodala Slaná s tým, že pre ženy bude pripravená módna prehliadka.      

Priamo v parku si budú môcť záujemcovia zastrieľať lukom, kušou aj historickými poľovnými zbraňami. Organizátori nezabudli ani na najmladších návštevníkov slávností. Do tajov poľovníctva budú hravou formou zasväcovať deti študenti lesníckej školy "prechádzkou" po Poľovníckom chodníku a súťažou Stopami zveri.      

Počas slávností bude návštevníkom sprístupnená historicko-poľovnícka expozícia, výstavy Vtáky a Poľovníctvo vo fotografii. V sobotu sa môžu zapojiť do Hubertovskej kvapky krvi, ktorá má každoročne veľkú odozvu. V sýpke budú tento rok vystavené Unikátne trofeje Spiša.      

Podujatie bude pokračovať aj v nedeľu, ktorú vyplní Svätohubertovská omša so slávnostným sprievodom sprevádzaným svätohubertovskou hymnou. Sprievod poľovníkov, lesníkov, lukárov, kušiarov a sokoliarov má na svojom čele uloveného jeleňa, za ktorým sú iné obetné dary.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.06.2018
Na Detské dni sv. Huberta sa chystá viac ako 1600 školákov
Už budúci týždeň si príde viac ako 1600 prihlásených detí do areálu svätoantonského kaštieľa užiť záver školského roka hravou formou. V dňoch 20. a 21. júna totiž múzejníci pre najmenších návštevníkov pripravili kultúrno-vzdelávacie podujatie Detské dni sv. Huberta.
viac
27.08.2018
Vrcholom Dní sv. Huberta budú majstrovstvá Európy vo vábení jeleňov
Areál svätoantonského kaštieľa privíta počas nasledujúceho víkendu (1. a 2. septembra) návštevníkov 28. ročníka Dní svätého Huberta. Vrcholom tohtoročných celoslovenských poľovníckych slávností budú 20. ME vo vábení jeleňov s medzinárodnou účasťou. Zúčastnia sa na nich vábiči z 13 štátov.
viac
09.01.2019
Kaštieľ láka aj novomanželov, múzeum pre nich pripravilo fotosúťaž
O svätoantonský kaštieľ majú tradične záujem aj mladomanželské páry, ktoré si prostredie dýchajúce históriou vyberú za sobášne miesto. V minulom roku si tu svoje "áno" povedalo 11 párov. Na zaľúbené dvojice myslia v rámci ponuky podujatí aj miestni múzejníci.
viac
31.08.2022
Kaštieľ ožije po troch rokoch slávnosťami sv. Huberta
V areáli kaštieľa vo Svätom Antone v okrese Banská Štiavnica sa 3. a 4. septembra budú opäť po trojročnej prestávke konať celoslovenské poľovnícke slávnosti Dni sv. Huberta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %