Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
06.09.2019 11:10

Polrok na Liptove v číslach


Ilustračná snímka


Liptáci majú za sebou ďalšie úspešné obdobie. Počet návštevníkov regiónu Liptov za prvý polrok podľa údajov zo Štatistického úradu SR vzrástol medziročne o 14,5 %. Priemerný počet prenocovaní za prvých šesť mesiacov roka predstavoval 2,7 dňa.


Posvietili si aj na využívanie rekreačných poukazov. Rekreačné poukazy podľa všetkého pomohli čiastočne eliminovať aj čierne ubytovanie. Počet lôžok na Liptove totiž medziročne vzrástol o 8,4 percenta, pritom nedošlo k otvoreniu žiadnej výrazne veľkej ubytovacej kapacity.

Letná sezóna skončila a prázdninujúce deti vymenili zážitky počas dovoleniek, za zážitky so spolužiakmi v školách. Liptáci aj uplynulú letnú sezónu hodnotia pozitívne aj keď na potvrdzujúce čísla zo štatistického úradu si ešte treba počkať. Preukázateľné sú zatiaľ čísla zo Štatistického úradu SR len za prvý polrok, teda do 30. júna 2019 a hovoria, že Liptov stále rastie. „Za prvý polrok roka 2019 sme medziročne narástli v návštevnosti až o štrnásť a pol percenta. Naše čísla sú pritom  lepšie ako rast v regióne Vysoké Tatry (10,4 %) aj celoslovenský priemer, ktorý je jedenásť percent. Liptov opäť navštívilo najviac domácich Slovákov, ktorých sa ubytovalo viac ako dvestošesťtisíc. Prispeli k tomu určite aj rekreačné poukazy, ktoré boli zavedené od januára tohto roku. Priemerný počet prenocovaní v našom regióne bol za sledované obdobie 2,7 dňa," povedal predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Ján Blcháč. Počet prenocovaní bol za prvý polrok 897 741, čo je o 13,6 percenta medziročne viac a trend rastu je opäť vyšší ako celoslovenský priemer či priemer za región Vysokých Tatier.

„Prvé dopyty na využitie rekreačných poukazov sme zaznamenali už v januári 2019. Výraznejšie sa ich využívanie prejavilo až počas letnej sezóny a najmä v jej druhej polovici počas celého mesiaca august. Podľa záujmu očakávame, že vo veľkej miere budú poukazy ľudia využívať na jeseň a pred Vianocami,“ povedal majiteľ hotela Koliba Strachanovka v Jánskej doline Ján Strachan.

 Najväčší priemysel, ktorý na Liptove máme, je cestovný ruch. Príkladom toho, že podpora cestovného ruchu od štátu aj cielená práca oblastnej organizácie, ktorá spája podnikateľov a samosprávy, prináša výsledky, je takmer zdvojnásobenie návštevnosti regiónu za posledných desať rokov. Aj preto sme pozitívne vnímali zníženie dane z ubytovania aj zavedenie rekreačných poukazov. Podľa všetkého pomáhajú rekreačné poukazy eliminovať aj čierne ubytovanie, nakoľko sme nezaznamenali výraznejšie navýšenie kapacít v regióne otvorením nového ubytovacieho zariadenia a napriek tomu máme podľa štatistík rast počtu lôžok v porovnaní s rokom 2018 až o 8,4 percenta, čo je v absolútnych číslach takmer tisícšesťstotridsať lôžok,“ povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.  Za rok 2018 bola návštevnosť regiónu až 622 096.

Úspešné leto majú za sebou majú aj Kúpele Lúčky, jediné kúpele s liečivou minerálnou vodou na Liptove. „Priemerná obsadenosť v mesiacoch júl a august bola na úrovni 88 %. Z tohto počtu tvorili klienti zdravotných poisťovní približne 52 %. Zvyšných 48 % tvorili samoplatiaci klienti a rekondičné pobyty. Klienti nás často žiadali o kontrolu vystavených dokladov, aby nemali následne problém s ich uznaním u zamestnávateľa. Na základe toho vieme potvrdiť, že záujem o využitie rekreačných poukazov je značný a podporuje nielen opätovnú návštevu našich verných klientov, ale aj motivuje nových hostí spoznať naše kúpele,“ povedal riaditeľ Kúpeľov Lúčky Martin Beňuch.

V ubytovacích kapacitách manažovaných spoločnosťou Tatry mountain resorts (TMR) bol najväčší záujem o využitie rekreačných poukazov v zariadeniach pri akvaparkoch. Podľa Tomáša Bendžalu z obchodného oddelenia TMR, ako najväčšieho hráča v cestovnom ruchu v regióne, pociťovali významnejší záujem o využívanie rekreačných poukazov od druhého štvrťroka a vďaka tejto možnosti si mnohí klienti dopriali aj vyšší štandard ubytovania, ako by si reálne dovolili bez podpory trávenia dovolenky na Slovensku.

Letnú sezónu aj celý priebeh roka 2019 si pochvaľujú aj malí ubytovatelia či prevádzkovatelia rodinných penziónov.  „Za náš penzión môžem potvrdiť, že s príchodom rekreačných poukážok sa u nás objavili aj dovolenkári, ktorí by pravdepodobne v minulosti dovolenkovať vôbec neprišli, ale tento rok si dovolenku dopriali. Možno menej využívali doplnkové služby, ale to, že prišli a oddýchli si práve u nás, je výborné,“ povedal Michal Macko, spolumajiteľ penziónu Mária v Bodiciach.

Liptáci si svorne myslia, že je dobré investovať do zážitkov, tie si zamestnanci výrazne dlhšie zapamätajú, ako navyše pár eur k výplate, keďže dovolenky trávia v kruhu najbližších, s pozitívnymi emóciami, pri spoznávaní vlastnej krajiny, pri pasívnom aj aktívnom oddychu.

 

 

Autor: Ing. Katarína Šarafínová


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.05.2020
V centre mesta pribudla nabíjacia stanica pre elektrobicykle
Cyklisti môžu od tohto týždňa využívať novú nabíjaciu stanicu pre elektrobicykle v centre Liptovského Mikuláša. Nabíjačka sa nachádza na Námestí osloboditeľov v blízkosti fontány Metamorfózy a ide o prvú svojho druhu v meste. Nabíjať sa na nej môžu naraz štyri bicykle.
viac
29.06.2020
Liptovské more atrakcií
V sobotu 27. júna v zátoke pri Kolibe Gréta  v Liptovskej Sielnici Igor Vlha oficiálne „paddleboardovým“ pádlom odomkol hladinu Liptovskej Mary a pozval dovolenkárov na Liptov.
viac
15.06.2021
Liptovské droby, šanca pre gastro
Liptovské droby získali certifikát od Európskej únie o chránenom zemepisnom označení pôvodu. Ide o tradičné regionálne jedlo zo zemiakov, ktoré má na Liptove veľkú obľubu, ale pre mimo-regionálnu verejnosť je takmer neznáme.
viac
15.07.2021
Vláčik Korýtko v prevádzke
Obľúbená atrakcia v Ružomberku, historický vláčik Korýtko, zažíva už svoju štvrtú sezónu. Vlak s vozňom pre bicykle a kočíky premáva počas všetkých prázdninových víkendov na trojkilometrovom úseku zrekonštruovanej železnice.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %