Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
24.07.2017 03:26

Pomocou elektronickej služby môžete zabrániť zneužitiu občianskeho preukazu


Ilustračná snímka: (red).


V období prázdnin, dovoleniek a s tým spojeným cestovaním do cudziny upozorňuje rezort vnútra na svojej stránke na benefit, ktorý môže využiť každý držiteľ aktivovaného elektronického občianskeho preukazu s čipom, čiže ten, kto má k nemu bezpečnostný osobný kód – BOK.


Občiansky preukaz ako cestovný doklad akceptujú všetky štáty schengenského priestoru, na čo sme si samozrejme zvykli a berieme to ako samozrejmosť. Byť občanom štátu v schengenskom priestore s voľným pohybom osôb je vymoženosť a najmä ľudia, ktorí ju nemajú, nám ju oprávnene závidia.  Niekedy až tak, že sa uchýlia ku krádeži občianskeho preukazu a neváhajú ho zneužiť.  Ak sa teda stane, že nám občiansky preukaz ukradnú, alebo ho stratíme, treba sa rýchlo postarať o jeho zablokovanie. To môžeme urobiť klasickou cestou návštevou najbližšieho pracoviska polície u nás či v zahraničí, alebo návštevou zastupiteľského úradu. Oveľa pohodlnejší  a rýchlejší spôsob je zablokovať občiansky preukaz elektronicky v priebehu pár minút a to z hociktorého miesta na svete, kde majú internet.

 

Ako postupovať, aby sme v prípade potreby mohli občiansky preukaz okamžite zablokovať?

Na portáli www.slovensko.sk je služba prevádzkovaná ministerstvom vnútra pod názvom Modifikácia kontaktných údajov v informačnom systéme dokladov.

https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/main/zivotne-situacie/menu-doklady/do-modifikacia/

Slúži na to, aby ste si po prihlásení sa s občianskym preukazom s BOK sami mohli upravovať kontaktné údaje o sebe v evidenciách ministerstva vnútra – napríklad telefónne číslo či e-mail, na ktorých vás štátni úradníci v prípade potreby zastihnú. Okrem toho však služba modifikácie kontaktných údajov umožňuje zadať tzv. diskrétny údaj, ktorý je kľúčovým  pri svojpomocnej elektronickej blokácii strateného či odcudzeného občianskeho preukazu. Je to krátke heslo, ktoré si systém uloží do svojej pamäti a – čo je veľmi dôležité -  vy si ho musíte udržať v pamäti vo vašej hlave. Inak vám zostáva návšteva polície.

V prípade straty či krádeže občianskeho preukazu potom použijete príbuznú elektronickú službu Nahlásenie straty alebo odcudzenia občianskeho preukazu s čipom. 

https://portal.minv.sk/wps/portal/domov/eid/elektronicke-sluzby/strata/

K tej sa netreba prihlasovať z logického dôvodu – nemáte čím, ste bez občianskeho. Služba si od vás vyžiada vaše meno, priezvisko, rodné číslo a predovšetkým – diskrétny údaj. Občiansky preukaz bude automaticky zablokovaný a stáva sa neplatným a vy ste do 30 dní povinný požiadať o vydanie nového dokladu. Do vašej úradnej elektronickej schránky na portáli www.slovensko.sk vám príde informácia, že váš OP bol elektronicky zablokovaný z dôvodu straty či krádeže. Túto informáciu si  pracovník oddelenia dokladov, na ktoré si pôjdete vybaviť nový doklad, preverí z informačného systému. Stačí teda len prísť na hociktoré pracovisko dokladov a požiadať o nový OP.

Ide teda o veľmi praktickú vec a je na škodu, že je na ňu pripravených len okolo 7000 Slovákov.  Služba blokácie občianskeho s použitím diskrétneho údaja  však už bola úspešne použitá v desiatkach prípadov.

Ministerstvo ďalej upozorňuje, že ide o komunikáciu v elektronickom prostredí a aj tu treba dbať na zásady bezpečnosti. Diskrétny údaj – najmä v kombinácii s rodným číslom – nikomu neprezrádzajte, a to dokonca ani osobe, ktorej dôverujete viac ako sebe. Ak si ho predsa len potrebujete niekde poznačiť, zvoľte bezpečný spôsob i miesto.

 

Ako postupovať v cudzine bez cestovného dokladu?

Na zastupiteľskom úrade v zahraničí získate náhradný cestovný doklad, ktorý slúži ako cestovný doklad na jednotlivú cestu s územnou a časovou platnosťou obmedzenou účelom cesty, čiže aj na návrat do SR a v naliehavých prípadoch aj na cestu do štátov, ktoré ho ako cestovný doklad uznávajú.  Vydáva sa na dobu maximálne 6 mesiacov. V prípade, že SR nemá v cudzej krajine vlastný zastupiteľský úrad, občan má možnosť požiadať o vydanie náhradného cestovného dokladu EÚ na ktoromkoľvek zastupiteľskom úrade krajiny EÚ.   

 

Autor: (mvsr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.09.2016
Upozornenie pre konateľov a štatutárov právnických osôb
Od 1. januára bude štát s firmami – právnickými osobami komunikovať elektronickou formou – prostredníctvom štátnych e-schránok.
viac
24.10.2016
Monitorovací výbor pre OP EVS schválil zámery deviatich národných projektov
Monitorovací výbor pre Operačný program Efektívna verejná správa (OP EVS) schválil v piatok (21.10.) predložené zámery deviatich národných projektov. Členovia výboru sa stretli na svojom šiestom zasadnutí.
viac
22.06.2017
Stratený alebo ukradnutý elektronický občiansky preukaz treba zablokovať
Dovolenkári by si mali dávať na dovolenke pozor aj na občiansky preukaz. Ak majú elektronický občiansky preukaz a stratia ho alebo im ho ukradnú, treba ho rýchlo zablokovať.
viac
18.10.2017
Elektronické občianske preukazy sú podľa vyjadrenia MV SR stále bezpečné
Počas uplynulých dní prenikli z viacerých kruhov informácie o možnej zraniteľnosti čipov, ktoré používame aj na slovenských občianskych preukazoch. V tejto súvislosti viaceré médiá naznačujú, že elektronická komunikácia pri použití elektronického OP prestáva byť bezpečná.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %