Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
19.07.2018 02:00

Pomôžte nám spočítať bocianov, vyzývajú verejnosť ornitológovia


Ilustračná snímka


Mláďatá bocianov už dorastajú do veľkosti dospelých a onedlho spolu so svojimi rodičmi zo Slovenska odletia do africkej savany. Ešte predtým ich však chcú ornitológovia spočítať.


"Každý, kto sleduje hniezdo bociana bieleho vo svojej obci, môže prispieť svojimi pozorovaniami a záznamom počtu mláďat do Atlasu hniezd bociana bieleho na Slovensku," vyzýva Ján Gúgh zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti (SOS)/BirdLife Slovensko.       

Monitoring bociana bieleho je podľa neho ukážkovým príkladom občianskej vedy so zapojením verejnosti v zbere dát a vedcov v spracovaní získaných dát. "Údaje z hniezdnej úspešnosti bociana bieleho umožňujú dlhodobo sledovať a vyhodnocovať vývoj a stav populácie druhu," vysvetlil Gúgh. Tento rok zatiaľ ornitológovia zaznamenali relatívne vysoký počet mláďat.       

Okrem sčítania môže verejnosť mladým bocianom pomôcť aj inak, napríklad keď sa zrania alebo pristanú na mieste, odkiaľ nevedia odletieť. "V takomto prípade je možné kontaktovať číslo 112, kde obyvateľov prepoja na príslušné záchranné stanice v regiónoch," radí Miroslav Fulín, koordinátor ochrany a monitoringu bociana bieleho na Slovensku.       

Do teplých krajín sa bocian vydáva ako jeden z prvých operencov. "Musia to stihnúť do konca leta, kedy ešte nad pevninou vznikajú stúpajúce vzdušné prúdy, ktoré im pomáhajú prekonať veľké vzdialenosti," vysvetľuje Fulín. Táto cesta je podľa neho taká náročná, že sa prvého roku dožívajú len dve z desiatich bocianích mláďat. "K mortalite však prispieva výrazne aj ľudská činnosť. V prípade bocianov sú to predovšetkým elektrické vedenia alebo zánik vhodných lokalít na získavanie potravy pozdĺž migračnej trasy," dodáva.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.06.2016
Vo Vysokých Tatrách budú počítať kamzíky
Koľko kamzíkov v Tatrách prežilo zimu a koľko kamzičích mláďat sa narodilo počas tohtoročnej jari, budú vo štvrtok 30. júna zisťovať dobrovoľníci priamo v teréne.
viac
21.08.2019
Kosiť menej a inak
Slovenský ochranársky snem (S-O-S) vyzýva predstaviteľov slovenských miest a obcí na zmenu prístupu k úprave trávnatých plôch
viac
25.03.2021
ŠOP vyzýva ľudí, aby sa nepribližovali k brlohom a nefotili si medvieďatá
Ochranári vyzývajú ľudí, aby sa za žiadnych okolností nepribližovali k brlohom a nefotili si malé medvieďatá. Zdržiavať sa tiež majú iba na turistických chodníkoch a značených trasách. Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR to uvádza na svojej webovej stránke.
viac
03.08.2021
V okrese Snina sa narodilo najviac bocianích mláďat od roku 2003
Aj keď je tento rok v okrese Snina obsadených len 42 spomedzi 57 evidovaných hniezd bociana bieleho (Ciconia ciconia), vyliahlo sa v nich 110 mláďat.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %