Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
31.08.2016 08:00

Pondelková búrka priniesla v podtatranskom meste takzvaný downburst


Zostupný prúd studeného vzduchu sa pri dopade na zem rozširuje do strán.


Podtatranskú oblasť v pondelok (29. 8.) v popoludňajších hodinách zastihla silná búrka, ktorú meteorológovia z Meteorologickej stanice Svit opísali ako downburst.


Ide o výrazný zostupný prúd studeného vzduchu, ktorý sa pri dopade na zem rozširuje do strán. Je sprevádzaný prudkým silným nárazovým vetrom a vo väčšine prípadov aj intenzívnymi krátkodobými prívalovými zrážkami. Ako potvrdil krajský operačný dôstojník Hasičského a záchranného zboru v Prešove, po intenzívnom daždi museli odčerpávať najmä vodu v pivniciach.       

"Naposledy sa downburst vyskytol vo Svite 5. augusta 2014. Počas búrky spadlo 32,9 mm zrážok a búrka sa prejavila aj silnou bleskovou aktivitou," vysvetlili meteorológovia zo Svitu. Búrka zasiahla aj Poprad a viaceré obce v okrese. V Poprade podľa slov meteorológov za hodinu spadlo 44 litrov zrážok na štvorcový meter (m2) pôdy. V Gánovciach to bolo 54 litrov zrážok na m2 a v oblasti popradského letiska zaznamenala zrážkomerná stanica okolo 37 mm zrážok. "Na Spiši bolo zaznamenaných viac ako 2000 bleskov, pričom na celom Slovensku ich počas pondelka udrelo okolo 5400," informovali z Meteorologickej stanice Svit.      

Po prudkých prívalových dažďoch zaliala voda niektoré ulice, cesty a zaplavené boli aj parkoviská na popradských sídliskách. Hasiči potvrdili, že vodu odčerpávali z pivníc vo Svite, v Gánovciach čistili vozovku od nánosov blata.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.05.2016
Majstrovstvá sveta v rybolove 2016 už o dva týždne
Mesto Svit bude v máji 2016 hostiť športové podujatie svetového významu. V dňoch 26. - 29. mája 2016 sa na rieke Poprad vo Svite budú konať Majstrovstvá sveta národov v love rýb udicou na prívlač (lov dravých rýb z brehu). Organizátori očakávajú účasť zástupcov približne 17 štátov z celého sveta.
viac
10.11.2016
Pod Tatrami pomôžu migrácii rýb
Vybudovali prvý rybovod, náhradný vodný prúd, ktorý odstraňuje migračnú bariéru pre niektoré druhy rýb a ďalšie vodné živočíchy.
viac
11.07.2017
Podtatranské múzeum pripravilo letnú čitáreň a prednášky
Podtatranské múzeum v Poprade vo svojej pobočke v mestskej časti Spišská Sobota pripravilo pre svojich návštevníkov letnú čitáreň. Tá je spojená aj s prednáškami, ktoré sa uskutočnia dvakrát mesačne počas letných mesiacov vždy v stredu.
viac
04.11.2020
Škody po povodniach v Košickom kraji prekročili dva milióny eur
Výdatné októbrové dažde a povodne spôsobili škody na viacerých cestách v majetku Košického samosprávneho kraja (KSK).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %