Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
13.02.2018 06:01

Popolcovou stredou sa začína 40-dňové pôstne obdobie


Ilustračná snímka.


Popolcovou stredou, ktorá v roku 2018 pripadla na 14. februára, sa pre veriacich kresťanov začína 40-dňové obdobie pôstu. Počas neho sa veriaci duchovne pripravujú na najväčší sviatok kresťanského cirkevného roka - Veľkú noc. Veľký pôst sa začína pre rímskokatolícku aj evanjelickú cirkev.


V rímskokatolíckej cirkvi je Popolcová streda spojená s prísnym pôstom a zdržiavaním sa mäsitého pokrmu. Aj podľa ľudových tradícií konzumácia bezmäsitých jedál v tento deň mala zabezpečiť úžitok v hospodárstve. Bývalo zvykom jesť cestoviny, pirohy a pod.      

Hlavným zmyslom Popolcovej stredy je pripomenúť ľuďom dôležitosť pokánia, prehĺbenia viery v Boha a lásky k blížnym. Súčasťou liturgie v katolíckych kostoloch je v tento deň posvätenie popola a následne  kňazi a diakoni robia znak kríža popolom na čelá veriacich so slovami: "Pamätaj, že prach si a na prach sa obrátiš", alebo: "Kajajte sa a verte v evanjelium". Popol má pripomenúť človeku jeho pôvod zo zeme i skutočnosť, že sa do zeme vráti. Popol je aj symbolom očistenia a budúceho zmŕtvychvstania.      

Obrad sypania popola na hlavu v prvý deň pôstu sa praktizoval v cirkvi už od 8. storočia. Pôvodne to bol obrad vyhradený len pre veľkých a verejných hriešnikov, ktorí v ten deň začínali svoju cestu pokánia. Vstupovali do chrámu bosí, zaodetí vrecovinou a sypali si na hlavu popol. Neskôr podobným spôsobom začínali svoje pokánie nielen verejní kajúcnici, ale aj ostatní veriaci a sypanie popola na hlavu sa stalo všeobecným symbolom rozhodnutia nastúpiť na cestu pokánia.      

V roku 1091 koncil v Benevente zaviedol tento obrad pre celú cirkev, pričom sypanie popola na hlavu sa nahradilo značením kríža popolom na čelo.      

Pôstne obdobie v rímskokatolíckej cirkvi trvá od Popolcovej stredy do Veľkonočnej nedele, v tomto roku pripadla na 1. apríla.      

V gréckokatolíckej cirkvi sa začal Veľký pôst (Svätá Štyridsiatnica) pred Veľkou nocou (Paschou) v pondelok12. februára.      

Deň pred Popolcovou stredou sa skončili fašiangy, čas zábav, plesov a karnevalov. V tomto roku fašiangy trvali od 7. januára do 13. februára.    

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.01.2019
V pondelok po nedeli Troch kráľov sa začínajú fašiangy, potrvajú do 5. marca
Po nedeli Troch kráľoch sa 7. januára začínajú fašiangy a končia sa pohyblivým utorkom pred Popolcovou alebo tzv. škaredou stredou, ktorá v roku 2019 pripadla na 6. marca. Fašiangy sú obdobím jedla a zábavy.
viac
07.01.2020
Dnešným dňom sa začali fašiangy a potrvajú do 25. februára
Po sviatku Zjavenia Pána, známom aj pod názvom Traja králi (6. januára), sa v utorok 7. januára začínajú fašiangy a končia sa pohyblivým utorkom (25. februára) pred Popolcovou alebo tzv. škaredou stredou, ktorá v roku 2020 pripadla na 26. februára. Fašiangy boli a zostali obdobím jedla a zábavy.
viac
26.02.2020
Dnešnou popolcovou stredou sa začína 40-dňové pôstne obdobie
Popolcovou stredou, ktorá v tomto roku pripadla na 26. februára, sa pre veriacich kresťanov začína 40-dňové obdobie pôstu. Počas neho sa veriaci duchovne pripravujú na najväčší sviatok kresťanského cirkevného roka - Veľkú noc. Veľký pôst sa začína pre rímskokatolícku aj evanjelickú cirkev.
viac
03.09.2020
Na školách v Medzilaborciach začínajú s výučbou rusínskeho jazyka
Nový školský rok so sebou na dvoch základných mestských školách v Medzilaborciach priniesol zavedenie rusínskeho jazyka do vyučovacieho procesu ako riadneho predmetu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %