Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
13.10.2016 08:44

Poprad chce zrušiť hazardné hry v meste, uvažuje sa aj o petícii


Ilustračná snímka: (int.).


Vedenie Popradu začalo opäť hovoriť o probléme s hazardnými hrami v meste. V tejto súvislosti sa začala skloňovať aj možná petícia. Napriek tomu, že príjem financií do mestského rozpočtu za prevádzkovanie hazardných hier na jeho území predstavuje ročne 486 000 eur, mesto uvažuje o ich zrušení.


"Teší ma informácia, ktorá zaznela v televízii, že sa chce riešiť hazard celoslovensky. Jeho rušenie v jednotlivých mestách je skôr čiastkovým riešením a niekedy výkrikom do tmy. Napríklad, keď sa hry zrušia v Kežmarku a o 20 kilometrov ďalej, napríklad v Poprade sa nezrušia, tak tí ľudia tam aj tak pôjdu," povedal primátor Popradu Jozef Švagerko. Podľa jeho slov by bolo ideálne celoslovenské riešenie.      

Proti hazardu v Poprade sa pozitívne postavil aj viceprimátor mesta Pavol Gašper, ktorý je spolu s niektorými poslancami za zorganizovanie petičnej akcie. Švagerko však vidí problém v zozbieraní dostatočného počtu podpisov. Pod petíciu sa musí podpísať 30 percent oprávnených voličov v meste. Podľa jeho slov zozbierať podpisy v Levoči alebo v Starej Ľubovni bolo jednoduchšie, ako by to bolo v Poprade. Práve v týchto mestách poslanci hazardné hry už zrušili. V máji tohto roku to bolo v Levoči, v Starej Ľubovni sa tak stalo ešte koncom roka 2015. "Viem, aký má mesto z nich príjem, ale stavať to na tragédii ľudí nechceme. Verím, že dokážeme zabezpečiť fungovanie mesta bez toho, aby sa tu hazard prevádzkoval," povedal popradský primátor.      

Švagerko sa zároveň obáva, že aj keby sa v meste hazardné hry zrušili, tak sa zvýši ich počet na internete. "Chcel by som ísť cestou zdravého rozumu a ten hovorí, že hazard nie je dobrý. Som zástancom toho, aby hazard nebol a všetky argumenty, ako napríklad finančné, neobstoja," povedal Gašper. Podľa neho majú rovnaký názor aj viacerí mestskí poslanci. "Nemyslím si, že organizátorom petície bude mesto, ale určite je potrebné urobiť dobrú právnu analýzu, právny podklad a urobiť dobrú organizáciu samotnej petičnej akcie," dodal Gašper s tým, aby sa nezopakovala strata petičných hárkov, ako sa to stalo v Bratislave v priebehu augusta.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.12.2016
Primátor Bratislavy víta schválenú novelu zákona o hazardných hrách
Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal víta, že parlament definitívne schválil novelu zákona o hazardných hrách z dielne ministerstva financií.
viac
20.02.2017
Zastupiteľstvo, primátor a hazard
Vyhlásenie primátora Iva Nesrovnala (zo 17. 2. 2017) k štvrtkovému hlasovaniu poslancov o hazarde.
viac
08.07.2020
Súčasný zákon o hazarde je postačujúci
Združenie miest a obcí Slovenska včera (7. 7.) požiadalo poslankyne a poslancov Národnej rady Slovenskej republiky o nepodporenie novely zákona o hazardných hrách, ktorú predkladá skupina poslancov parlamentu na aktuálnej schôdzi národnej rady.
viac
08.07.2020
Herne budú musieť byť v rozostupoch najmenej dvesto metrov
Od 17. júla nadobudne platnosť nové všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o hazardných hrách na území mesta Trnava. Schválili ho poslanci mestského zastupiteľstva na júnovej schôdzi.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %