Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
17.05.2019 05:10

Popradskí študenti skonštruovali čip, ktorý zachráni dieťa v autosedačke


Víťazný tím študentov zo Strednej priemyselnej školy techniky a dizajnu v Poprade.


Čip, ktorý dokáže zachrániť život dieťaťa v autosedačke, zvíťazil v národnom finále projektu Social Innovation Relay (SIR). Vytvorili ho študenti zo Strednej priemyselnej školy techniky a dizajnu v Poprade.


TASR o tom za organizátorov informovala Katarína Palečková zo spoločnosti Junior Achievement Slovensko, podľa ktorej víťazný tím vyhral miestenku na globálne finále SIR.

Víťazné riešenie predstavuje čip, ktorý sa implementuje do detských autosedačiek a upozorní vodiča na dieťa v aute zvukovým signálom, ale aj SMS správou. „Na tomto produkte sme pracovali od januára a za ten krátky čas sa nám podarilo nápad skonštruovať. Teraz ideme do niečoho nového a musíme sa na medzinárodné finále pripraviť,“ povedala Dominika Liptáková z víťazného tímu.       

Na druhé miesto odborná porota zaradila projekt, ktorý pomôže rómskym deťom z komunitného centra zvýšiť životnú úroveň aj napriek malej podpore zo strany rodiny. Študenti z Obchodnej akadémie v Martine vymysleli takzvaný balíček porozumenia, ktorého súčasťou sú tvorivé dielne, spoločné stretnutia, ale aj poradenstvo.       

Na treťom mieste sa umiestnil tím zo Strednej odbornej školy technickej vo Zvolene, ktorý rieši problém bezpečnosti pri cykloturistike v momente, keď cyklista signalizuje zmenu jazdy rukou a znižuje tak svoju stabilitu i bezpečnosť. Študenti vymysleli produkt, ktorý sa prostredníctvom displeja pri zmene smeru jazdy rozsvieti, čím upozorní idúceho účastníka premávky na zníženie rýchlosti pohybu. Produkt obsahuje aj automatický zvonček, ktorý pri páde spustí zvukový signál.       

Hlavným cieľom projektu Social Innovation Relay je šíriť povedomie o sociálnom podnikaní medzi mladými ľuďmi, a tak ich podnietiť v tvorbe inovatívneho podnikateľského nápadu, ktorý rieši sociálne potreby.       

Na globálnom finále sa okrem slovenských zástupcov zúčastnia aj národní finalisti z ďalších 11 krajín, okrem iného z Česka, Španielska, Singapuru či Japonska.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.01.2017
Prešov získal financie na kúpu techniky na zvoz a spracovanie bioodpadu
Prešovská spoločnosť Technické služby mesta Prešov, a. s. (TSmP, a.s.) bola úspešná pri podávaní projektu zo zdrojov EÚ. Z operačného programu Kvalita životného prostredia tak mesto získalo finančné prostriedky vo výške takmer 830 000 eur.
viac
21.05.2020
Projekt TUKE a oceliarní chce zvýšiť záujem o techniku a podchytiť talenty
Popularizovať vedu medzi mladými ľuďmi a zvýšiť záujem o štúdium technického zamerania je zámerom vzdelávacieho projektu Technické talenty 2020+.
viac
30.06.2020
Prešovskí cyklisti môžu naplno využívať všetky cykloprístrešky
So začínajúcou cyklistickou sezónou mesto Prešov rozbieha ostrú prevádzku cykloprístreškov, ktoré sú plne pripravené na používanie. Elektronické čipy k prístreškom si môžu užívatelia zapožičať na jeden deň alebo na celý rok na mestskom úrade.
viac
16.10.2020
Dubnické múzeum získalo grant na debarierizáciu
Spolu 11-tisíc eur využije Dubnické múzeum na sprístupnenie expozičných priestorov osobám so sluchovým a zrakovým obmedzením. Financie získalo prostredníctvom grantu z Ministerstva kultúry SR na podporu projektu s názvom Univerzálne prvky ako nástroj sprístupňovania expozícií Dubnického múzea.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %