Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
29.05.2019 09:50

Poslanci podporili návrh vystúpiť zo ZMOS


Ilustračná snímka, zdroj: NaZáhorí


Poslanci mestského zastupiteľstva (MsZ) v Malackách v utorok popoludní odobrili zámer vedenia mesta vystúpiť zo Združenia miest a obcí Slovenska. Mesto argumentuje dlhodobým nesúhlasom so slabou obhajobou záujmu miest zo strany vedenia ZMOS a s minimálnou aktivitou Komory miest v združení.


"Aj keď vnímam, že ZMOS robí veľa pre zachovanie jednoty, zo strany primátorov veľkých, ale i menších miest stále silnejšie zaznieva, že nemôžu byť presadzované požiadavky obcí na úkor miest," ozrejmil primátor Malaciek Juraj Říha.       

Je presvedčený, že spolupráca mestských i vidieckych sídiel v rámci samosprávnej politiky je nevyhnutná, verí však, že bude fungovať v novom modeli. "V zahraničí je bežné, že popri sebe fungujú dve stavovské organizácie, obhajujúce záujmy miest a obcí, situácia zrejme aj u nás dozrela na to, aby takéto dve stavovské združenia koexistovali popri sebe aj na Slovensku," uviedol.       

Či však Malacky vstúpia do Únie miest Slovenska (ÚMS), v rámci ktorej chce efektívnejšiu platformu pre presadzovanie záujmov miest vytvoriť primátor Trenčína Richard Rybníček, ešte nie je isté. "Nechávame si v tejto otázke ešte čas na zváženie, v každom prípade sme ochotní spolupracovať na akejkoľvek platforme, ktorá dokáže presadzovať záujmy miest,“ dodal primátor Malaciek.       

Téma vystúpenia krajských miest zo ZMOS, motivovaného nespokojnosťou s tým, ako združenie dokáže obhajovať záujmy miest, okrem iného v súvislosti s dopadom sociálnych balíčkov a ďalších prijímaných zákonov na rozpočty samospráv, rezonovala počas minulotýždňového snemu ZMOS. Doterajší predseda Michal Sýkora sa v tejto súvislosti rozhodol neobhajovať svoj mandát predsedu organizácie. Nový šéf združenia, primátor Liptovského Hrádku Branislav Tréger naznačil, že krajským mestám ponúkne vytvorenie špecifickej platformy - Komory krajských miest v ZMOS. „Rozhodnutie, či ostanú, je však na nich,“ priznal.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.01.2018
Na rekonštrukciu verejného osvetlenia vyčlenili v Malackách 1,1 milióna eur
Mestské zastupiteľstvo (MsZ) na svojom poslednom tohtoročnom zasadnutí (7. decembra) rokovalo aj o rozpočte mesta. Tento dôležitý dokument prešiel bez pripomienok tak, ako bol navrhovaný.
viac
31.05.2019
Trnavskí poslanci budú rozhodovať o vystúpení zo ZMOS
Trnava bude o svojom prípadnom vystúpení zo Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) rozhodovať na júnovom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ). Materiál je podľa primátora Petra Bročku, ako uviedol pre TASR, zaradený do programu rokovania.
viac
18.03.2020
Rokovanie zastupiteľstiev v aktuálnom období
Združenie miest a obcí Slovenska v súvislosti s organizovaním rokovaní obecných a mestských zastupiteľstiev v tomto období dáva do pozornosti nasledovné.
viac
28.12.2020
Ako samosprávy využívajú online prenos
Združenie miest a obcí Slovenska sa v nedávnom prieskume venovalo možnostiam obcí a miest pri zabezpečovaní online vysielania z rokovaní zastupiteľstiev.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %