Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
22.03.2018 01:31

Poslanci riešia dve petície, jedna je za vznik ubytovne, druhá proti nej


Vráble- ilustračná snímka


Mesto Vráble rieši problém súvisiaci s ubytovaním cudzincov, ktorí sa prechodne zdržiavajú na území mesta. Na mestský úrad (MsÚ) bola doručená petícia podporujúca vznik ubytovacieho zariadenia v priestoroch bývalej Opravovne poľnohospodárskych strojov (OPS) na Štúrovej ulici.


Pár mesiacov pred touto petíciou však bola na MsÚ doručená petícia, ktorej signatári boli proti poskytnutiu ubytovania zahraničným pracovníkom v priestoroch bývalej OPS.       

Prvú petíciu súvisiacu s objektom OPS prerokovali mestskí poslanci na zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) v septembri minulého roka. Petíciu proti poskytnutiu ubytovania zahraničným pracovníkom v priestoroch bývalej OPS Vráble a proti nadmernému hluku vo firme Novoklim, ktorá sídli v tých istých priestoroch, podpísalo 89 obyvateľov mesta. Tí žiadali MsZ o zrušenie ubytovania zahraničných pracovníkov v priestoroch bývalej OPS, ktorá sa nachádza v blízkosti rodinných domov. Podľa petície sa občania v tomto okolí cítia ohrození.       

MsZ vo Vrábľoch prijalo k petícii uznesenie, na základe ktorého bol na pôde Stavebného úradu Vráble vykonaný stavebný dohľad. Ten v predmetnej veci zistil správny delikt a v októbri odovzdal vec na jeho prerokovanie. Zároveň bolo prijaté uznesenie, v ktorom MsZ neschválilo zmenu územného plánu, ktorú požadoval navrhovateľ RH SOUND, s. r. o. Vráble a ktorá sa týkala vybudovania zariadení určených na prechodné ubytovanie v dotknutej lokalite.       

Koncom januára tohto roka bola na MsÚ doručená ďalšia petícia. Na rozdiel od predchádzajúcej podporuje vznik ubytovacieho zariadenia v priestoroch OPS na ubytovanie cudzincov, ktorí sa prechodne zdržiavajú na území mesta za účelom výkonu práce. Signatári petície žiadajú primátora mesta a MsZ, aby v rámci svojich kompetencií podnikli všetky kroky potrebné k tomu, aby cudzinci, ktorí sa prechodne zdržiavajú na území mesta za účelom výkonu práce, boli ubytovaní legálne v zariadeniach na to určených za dodržania potrebných ubytovacích a bezpečnostných štandardov.       

„Podporujeme vznik ubytovacieho zariadenia v priestoroch OPS na Štúrovej ulici. Sme presvedčení, že je to vhodné miesto vo Vrábľoch, kde prevádzkovateľ ubytovacieho zariadenia dokáže zabezpečiť poriadok, čistotu a bezpečnosť. Sme si vedomí, že podniky v priemyselnom parku súrne potrebujú pracovnú silu a pokiaľ nechceme, aby od nás tieto podniky odišli, tak potrebujú pracovníkov, ktorí nie sú z Vrábeľ alebo zo Slovenska. Nesúhlasíme, aby zahraniční pracovníci boli načierno ubytovávaní v bytoch na sídliskách a v rodinných domoch,“ uvádza sa v petícii, pod ktorou je 418 podpisov občanov.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.05.2016
V obci spustili petíciu za odvolanie starostu
V obci Chorvátsky Grob dnes štartuje petícia za vyhlásenie miestneho referenda o odvolaní starostu Radovana Benčíka.
viac
01.12.2016
Primátor Bratislavy víta schválenú novelu zákona o hazardných hrách
Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal víta, že parlament definitívne schválil novelu zákona o hazardných hrách z dielne ministerstva financií.
viac
08.08.2017
Krajská prokuratúra podá pre zákaz herní na mesto žalobu
Krajská prokuratúra v Bratislave podá na hlavné mesto žalobu. Dôvodom je, že bratislavskí mestskí poslanci koncom júna nevyhoveli protestu prokurátora voči všeobecne záväznému nariadeniu (VZN) o zákaze umiestnenia herní v hlavnom meste.
viac
21.02.2018
Ľudia bojujú petíciou proti načierno ubytovaným zahraničným robotníkom
Obyvatelia Vrábeľ bojujú petíciou proti nelegálnemu ubytovávaniu zahraničných pracovníkov v meste. Doteraz ju podpísalo niekoľko stoviek ľudí, na zasadnutí zastupiteľstva sa ňou budú 27. februára zaoberať aj mestskí poslanci.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %