Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
12.03.2018 10:24

Poslanci schválili etický kódex,má prispieť k zvýšeniu transparentnosti


Ilustračná koláž


K vyššej transparentnosti v meste Fiľakovo v Lučeneckom okrese má prispieť nový etický kódex volených predstaviteľov samosprávy, ktorý schválili mestskí poslanci na svojom poslednom marcovom zasadnutí.


Podľa slov hovorkyne mesta Klaudie Kovácsovej fiľakovská samospráva je zatiaľ jedinou v širšom regióne, ktorá podobný dokument prijala. 

 "Etický kódex definuje základné etické princípy a štandardy správania, ktoré sú očakávané od voleného predstaviteľa pri plnení svojich povinností. Zároveň o týchto štandardoch informuje občanov," uviedla Kovácsová s tým, že kódex bude slúžiť aj na ľahšie rozhodovanie v komplikovaných a nejasných situáciách a pomôže pri predchádzaní konfliktov.       

S prijatím kódexu podľa jej slov úzko súvisí aj schválenie prílohy k všeobecne záväznému nariadeniu mesta z roku 2015 o metodike poskytovania dotácií z mestského rozpočtu. "Príloha predstavuje vyhlásenie člena zastupiteľstva alebo mestskej rady o dodržiavaní stanovených princípov pri odsúhlasovaní dotácií," dodala hovorkyňa, podľa ktorej ide predovšetkým o situácie, v ktorých sú poslanci alebo členovia rady či ich blízki rodinní príslušníci predstaviteľmi alebo členmi štatutárnych orgánov organizácií, ktoré sa uchádzajú o dotáciu z mestskej pokladnice.       

"V takomto prípade, aby sa predchádzalo konfliktu záujmov, sa stanovilo, že poslanec alebo člen rady musí pred hlasovaním opustiť miestnosť a nezúčastní sa na hlasovaní," vysvetlila Kovácsová. Tretím novým dokumentom zameraným na transparentnosť samosprávy je kódex pre zamestnancov mesta. Ten schválil ešte pred zasadnutím poslancov primátor Fiľakova Attila Agócs v rámci svojich kompetencií.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.10.2018
Samospráva stúpla v rebríčku transparentnosti, zaviedla nové princípy
Odstránenie nedostatkov v transparentnosti, ktoré mestu Fiľakovo v okrese Lučenec v minulosti vo svojom hodnotení vytýkala Transparency International Slovensko, je dôvodom skoku samosprávy v aktuálnom rebríčku tejto organizácie s názvom Otvorená samospráva.
viac
19.11.2018
Deti zo znevýhodneného prostredia dostanú šancu na lepšiu budúcnosť
Samospráva Fiľakova požiadala o regionálny príspevok vo výške 100-tisíc eur z Akčného plánu rozvoja okresu Lučenec. Tie chce investovať do spustenia inkluzívneho vzdelávania v Základnej škole Lajosa Mocsáryho, v ktorej 96 percent žiakov pochádza z marginalizovaných komunít.
viac
23.04.2022
Fiľakovo pripravuje strategické dokumenty, ktoré ovplyvnia budúcnosť mesta
Samospráva Fiľakova sa pustila do prípravy nových strategických dokumentov. Pracuje na novom programe hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta, vypracovať dáva aj nový územný plán.
viac
08.07.2023
Samospráva plánuje zrekonštruovať ihrisko v mestskom parku
Mestské zastupiteľstvo vo Fiľakove na svojom júnovom zasadnutí schválilo zámer zrekonštruovať športové ihrisko v parku, nachádzajúce sa za budovou gymnázia. Na tento účel mesto požiadalo o dotáciu Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %