Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
25.08.2016 03:00

Postrek obmedzuje zber lesných plodov v časti vojenských lesov na Záhorí


Snímka zdroj: (aktuality.sk, autor: T. HULÍK).


V časti vojenských lesov na Záhorí je až do 24. septembra zákaz zberu lesných plodov. Dôvodom je aplikácia chemického postreku, ktorý má zabrániť ďalšiemu rozšíreniu listožravého hmyzu - húseníc hrebenárky borovicovej.


Ako informovala hovorkyňa Ministerstva obrany SR Danka Capáková, kalamitné premnoženie hmyzu ohrozuje borovicový porast na ploche s rozlohou viac ako tisíc hektárov. "Poškodenie stromov vo veku od desať do 100 rokov dosahuje 70 až 100 percent a je tak rozsiahle, že hrozí odumretie veľkého množstva borovicového porastu," uviedla hovorkyňa.      

Dodala, že Vojenské lesy a majetky SR konzultovali situáciu i s ochranármi a nariadený postrek vykonávajú na základe odporúčaných opatrení. S chemickým ošetrením lesného pozemku začali 18. augusta, do 27. augusta postrek aplikujú v katastrálnych územiach Riadok, Obora, Červený kríž a Nivky vo Vojenskom obvode Záhorie. "Ide o plochu s rozlohou približne 500 hektárov, pričom nejde o chránené územie. Plocha je vyznačená tabuľami," spresnila hovorkyňa.      

Po aplikácii postreku je potrebné dodržať 28 dňovú ochrannú dobu pre zber lesných plodov. "Na ploche, ktorá nebola ošetrená postrekom, je možné vykonávať zber lesných plodín za podmienok dodržania ustanovení zákona o vojenských obvodoch tak ako doteraz," uviedla Capáková.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.11.2020
Na zmeny spôsobu hospodárenia v lesoch plánuje rezort 252 mil. eur
Pozemkové úpravy, agropotravinárstvo, hydromeliorácie a lesné hospodárstvo sú štyri priority materiálu v rámci Fondu obnovy SR, ktorý Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR predložilo Ministerstvu financií SR.
viac
18.11.2020
Do zberu šípok sa zapojilo takmer 1300 detí
Do štvrtého ročníka Zberu šípok spoločne s Lesmi SR sa zapojilo 217 tried v rámci 23 materských a základných škôl (ZŠ).
viac
27.11.2020
Mesto nesúhlasí s avizovaným zrušením urgentu v Nemocnici Malacky
Avizované zrušenie ústavnej pohotovostnej služby (ÚPS) v Nemocnici Malacky, plánované od januára 2021, vyvolalo v regióne Dolného Záhoria veľkú nespokojnosť. ÚPS (tzv. urgent) prijíma pacientov s vážnymi ochoreniami, v akútnom a život ohrozujúcom stave.
viac
16.02.2021
V NP Malá Fatra sa zvýši bezzásahovosť na 280,14 hektára
V Národnom parku (NP) Malá Fatra sa zvýši podiel bezzásahového územia na 280,14 hektára. Na ploche 35,67 hektára bude aktívny manažment, ktorý má zlepšiť biotopové podmienky hlucháňa. Na webovej stránke o tom informovali ochranári Správy NP Malá Fatra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %