Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
09.06.2016 04:00

Potulka mestom Revúca predstaví významné historické pamiatky


Prvé slovenské gymnázium. Snímka zdroj: (revuca.sk, autor: Maroš DETKO).


Spoznať významné pamiatky a zaujímavé historické miesta jednej z metropol Gemera trochu inou formou než doteraz môžu turisti vďaka sérii podujatí Potulka mestom Revúca.


Náučnú prehliadku začalo v tomto roku organizovať tamojšie Múzeum Prvého slovenského gymnázia (MPSG). Ako informovala jeho lektorka Lucia Koreňová, ktorá bude na Potulkách sprievodkyňou, cieľom je priblížiť dejinné udalosti mesta a život predkov v Revúcej prostredníctvom národných kultúrnych pamiatok a iných pamätihodností.      

„Ďalším zámerom je poukázať na skutočnosť, že v Revúcej sú rôzne miesta, ktoré prispeli k národno-buditeľskému hnutiu v 40. až 70. rokoch 19. storočia,“ priblížila Koreňová, podľa ktorej chce MPSG touto aktivitou zároveň zviditeľniť mesto a jeho históriu návštevníkom sprostredkovať voľnejšou formou cez rôzne príbehy.      

Turisti majú možnosť vybrať si z dvoch trás Potulky. „Veľký okruh obsahuje návštevu miestneho evanjelického kostola a fary, pôvodnú a novšiu budovu Prvého slovenského gymnázia, Rímskokatolícky kostol sv. Vavrinca a Mestský dom, v ktorom dnes sídli mestský úrad. Uvidia tiež Mestský hostinec i takzvaný Nandražiho dom a do okruhu je zahrnutý tiež Mestský cintorín a pomník padlým v prvej svetovej vojne. Súčasťou trasy je i niekoľko meštianskych domov vrátane rodného domu generála Rudolfa Viesta,“ vymenovala referentka. Dodala, že v rámci malého okruhu je počet navštívených miest menší a zahŕňa pamiatky v centre mesta.      

„Potulku budeme organizovať hlavne počas sezóny v mesiacoch júl až august, kedy bude naše múzeum otvorené aj počas víkendov a na podujatie nebude potrebné nahlasovať sa vopred. V prípade záujmu ľudí, ktorí sa nám vopred ozvú telefonicky či e-mailom, ju však budeme organizovať aj ktorúkoľvek sobotu či iný deň mimo letnej turistickej sezóny,“ uviedla Koreňová s tým, že nie je potrebný žiadny minimálny počet účastníkov, akciu zorganizujú aj pre jedného záujemcu. „Potulka sa však nebude konať v prípade veľmi nepriaznivého počasia,“ zakončila.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.05.2016
Zámok otvorili už pred letnou sezónou
V tomto roku sa zámok v Smoleniciach pri Trnave otvára pre návštevníkov o čosi skôr ako zvyčajne. Už pred hlavnou turistickou sezónou ho možno navštíviť aj počas májových a júnových nedieľ.
viac
09.06.2016
Spoznajte zlomové okamihy mestskej histórie
Špeciálnu tematickú prehliadkovú trasu mestom si pri príležitosti 730. výročia prvej písomnej zmienky o Liptovskom Mikuláši pre návštevníkov pripravilo tunajšie informačné centrum.
viac
28.08.2020
Pamiatky v meste Skalica budú počas víkendu prístupné zadarmo
Počas posledného augustového víkendu (29. a 30. 8.) budú pamiatky v meste Skalica otvorené pre návštevníkov zdarma. Informovala o tom Katarína Pavková z Turistickej informačnej kancelárie (TIK) v Skalici.
viac
09.06.2021
Turisti môžu využiť ponuku letných prehliadok Nitry i zoborských vrchov
Turisti a návštevníci Nitry môžu už najbližší víkend využiť ponuku na pešie i cyklistické potulky mestom a zoborskými vrchmi. Prvá bezplatná prehliadka s názvom S batohom po nitrianskych kopcoch predstaví 12. júna geologické zaujímavosti zoborských vrchov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %