Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
19.08.2018 01:50

Potulky svetom v Rosenfeldovom paláci


lustarčný záber z výstavy.


Najkrajšie zážitky zo svojich ciest po svete zvečnil žilinský umelec Mojmír Vlkolaček do svojich diel. Časť z tejto jeho tvorby približuje prebiehajúca výstava v Rosenfeldovom paláci, ktorej vernisáž sa konala minulý týždeň.


Spomedzi približne dvadsať obrazov tu divák nájde kresby zobrazujúce krásy z Turecka, Grécka či Bosny a Hercegoviny. Sú to krajiny, ktoré maliar miloval a ktoré mu prirástli k srdcu. Zo všetkých miest na svete však najviac miloval Žilinu. Podľa slov jeho manželky Mileny Sadloňovej, práve umenie a Žilina boli jeho najväčšími láskami. „Jeho snom a víziou bolo, aby Žilina mala svoju mestskú galériu, kde by sa mohli prezentovať miestni umelci a aby jeho diela po jeho smrti skončili v Žiline, ktorú tak veľmi miloval. Obe jeho želania sa plnia,“ uviedla na vernisáži.

Autorova manželka Milena Sadloňová a viceprimátor Žiliny Patrik Groma

Mojmír Vlkolaček zomrel pred jedenástimi rokmi. Okrem iného bol aj autorom množstva obrazov starej Žiliny, ktorú si pamätal od svojej mladosti. „Časť svojej tvorby daroval mestu a tieto jeho diela sú vystavené na Radnici mesta Žilina. Vo svojej tvorbe zobrazoval najmä realistickú podobu mesta, ale zobrazoval i neexistujúce ulice a domy, ktoré však historicky existovali. Aj vďaka jeho obrazom tak vedia i dnešní obyvatelia mesta ako naša Žilina v minulosti vyzerala,“ skonštatoval zástupca žilinského primátora Patrik Groma.

Mojmír Vlkolaček (1915 – 2007) mal rád umenie, nevynechal skoro žiadnu vernisáž v Žiline. Aktívne učil na vtedajšej Ľudovej škole umenia, kde vštepil základy kresby a maľby viacerým súčasným významným umelcom.

Autor: (Barbora Zigová, hovorkyňa mesta)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.11.2019
V Budatínskom hrade vystavia stavovce
Považské múzeum v Žiline disponuje rôznorodou a rozsiahlou zoologickou zbierkou, ktorú by chcelo priblížiť návštevníkom atraktívnou formou. Vo Veľkej sále Budatínskeho hradu preto otvoria 17. decembra 2019 výstavu s názvom Stavovce severozápadného Slovenska.
viac
25.11.2020
Výstava v Považskom múzeu predstavuje odevy 20. storočia
Odievanie v 20. storočí predstavuje výstava Z dediny či z mesta, do skrine sa zmestia v Budatínskom hrade v Žiline. Podľa hovorkyne Považského múzea (PM) v Žiline Magdalény Lackovej je odev neverbálnym jazykom doby, odzrkadľuje postavenie a úlohu muža a ženy v spoločnosti.
viac
01.07.2021
Žilina predstaví návrhy na zlepšenie verejného priestoru
Výstavu návrhov na zlepšenie verejného priestoru a kultúrnej infraštruktúry otvorí mesto Žilina v piatok (2. 7.) v priestoroch na Hornom vale 67. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka bude výstava k dispozícii do konca júla každý pracovný deň od 9.00 do 18.00 h.
viac
21.11.2023
Nemocnica pozýva na charitatívnu vianočnú výstavu
Vianoce v žilinskej nemocnici budú opäť plné výnimočných zážitkov, pomoci a sviatočnej atmosféry. V priestoroch Denného psychiatrického stacionára žilinskej nemocnice sa aj tento rok uskutoční jedinečná Vianočná predajná výstava.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %