Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
30.05.2018 11:52

Považskobystrická radnica očakáva tento rok z daní a poplatkov 4,2 milióna eur


Ilustračná snímka


Miestne dane a poplatky v Považskej Bystrici zostávajú na úrovni minulého roka. Rozhodnutia doručujú obyvateľom zamestnanci mestského úradu do vlastných rúk.


Ako informoval prednosta Mestského úradu v Považskej Bystrici Anton Martaus, považskobystrická samospráva vyrubila na tento rok dane a miestne poplatky v celkovej výške 4,2 milióna eur, vydala viac ako 30.000 rozhodnutí.       

„Z hľadiska finančného prínosu najrozhodujúcejšia čiastka je za daň z nehnuteľností, ktorá predstavuje asi 2,8 milióna eur, nasleduje poplatok za komunálny odpad a drobné stavebné odpady, čo je asi 1,26 milióna eur a daň za psa vo výške asi 31.000 eur. Miestne dane s výnimkou poplatku za komunálny odpad sa vyrubujú na základe daňového priznania, ktoré boli fyzické i právnické osoby povinné podať do konca januára 2018,“ uviedol Martaus.       

Ako dodal, splatnosť prvej splátky je do 20. júla a druhá splátka k 30. septembru. Daňovník si môže splátku rozdeliť iba v prípade, ak je suma dane vyššia ako 35 eur. Uhradiť poplatky však môžu občania viacerými spôsobmi - bankovým prevodom, v bankomate, platbou poštovou poukážkou na pošte (mesto zasiela občanom predtlačené poštové poukážky), resp. v hotovosti do pokladne mestského úradu.       

Zľavu pri dani z nehnuteľností poskytuje mesto občanom - držiteľom preukazu fyzickej osoby s ŤZP, resp. ŤZP/S. Zľava pri poplatku, resp. odpustenie poplatku za komunálny odpad sa poskytuje občanom, ktorí sa viac ako 90 dní zdržiavajú mimo územia mesta. Zľava pri dani za psa sa poskytuje občanom - držiteľom preukazu fyzickej osoby s ŤZP, resp. ŤZP/S, osamelo žijúcim starobným dôchodcom, majiteľom vodiaceho psa či psa Policajného zboru.       

„Neplatičom zasielame upomienky, zverejňujeme ich na stránke mesta a v krajnom prípade ich vymáhame cez exekútora. Chcel by som však apelovať na všetkých, aby dane radšej zaplatili, lebo ak je to cez exekútora, je to nepríjemné pre všetkých a predraží sa to o náklady a odmenu exekútora, takže je to zbytočná komplikácia,“ pripomenul Martaus.       

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.11.2019
Nitra chce zvyšovať dane, radnica tvrdí, že sa to dotkne hlavne firiem
Nitrianska radnica chce na budúci rok zvyšovať daň z nehnuteľností i poplatky za likvidáciu odpadu. Mesto týmto spôsobom plánuje kompenzovať zvyšovanie výdavkov, ktoré je podľa magistrátu navyše spojené s výpadkom príjmov.
viac
12.12.2020
Malacky majú rozpočet na rok 2021
Poslanci Mestského zastupiteľstva v Malackách schválili budúcoročný rozpočet mesta. Príjmy a výdavky sú rozpočtované vo výške 23 241 860 €.
viac
08.12.2022
Poplatky za komunálny odpad majú v roku 2023 v Považskej Bystrici stúpnuť o 60 %
Poplatky za komunálny odpad a drobný stavebný odpad majú v budúcom roku stúpnuť v Považskej Bystrici o 60 percent. Vyplýva to z informácií, ktoré poskytla vedúca komunikačného oddelenia mestského úradu Miluše Kollárová.
viac
06.11.2023
Miestne dane a poplatky sa v budúcom roku zvyšovať nebudú
Miestne dane a poplatky sa v budúcom roku v Banskej Bystrici zvyšovať nebudú. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková s tým, že mestské zastupiteľstvo k tomuto kroku pristúpilo už minulý rok v decembri.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %