Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
03.12.2018 10:08

Povinnosť čistiť chodníky je problém, na taký objem prác nie je dodávateľ


Ilustračné foto.(Zdroj: Ján Krošlák)


Rozhodnutím štátu o povinnosti miest a obcí udržiavať v zime očistené aj chodníky, ktoré v minulosti udržiavali vlastníci priľahlých nehnuteľností, pribudla mestu Zvolen starosť o ďalších 80 kilometrov chodníkov. Spolu by tak mesto malo udržiavať až 120 kilometrov cestičiek pre peších.


„Celú záležitosť riešime prakticky od začiatku leta. Najskôr sme oslovili nášho terajšieho dodávateľa služieb, ktorý však z kapacitných dôvodov odmietol pribrať tak veľké množstvo chodníkov,“ uviedol pre TASR prednosta Mestského úradu vo Zvolene Jozef Mikuš. Magistrát preto rozhodol o vyhlásení verejnej obchodnej súťaže, ktorej cieľom bolo nájsť inú spoločnosť, ktorá by ich prebrala do starostlivosti. Prihlásili sa ale len dvaja uchádzači, pričom ani jeden neponúkol čistenie celého mesta. 

„V celom procese sa tiež ukázala komplikovanosť zákonov o verejnom obstarávaní. Konkrétne ide napríklad o lehoty na posudzovanie pripomienok súťažiacich, ktoré celý proces výberu dodávateľa služieb neúmerne predlžujú. To sa stalo aj nám,“ hovorí Anna Bešinová, vedúca mestského odboru výstavby, životného prostredia a dopravy. 

Najväčší problém podľa jej slov nastal po zistení, že minimálne jedna spoločnosť (tá, ktorá mala záujem čistiť väčšiu časť chodníkov) nesplnila niektoré podmienky súťaže. Mesto tak bolo nútené zrušiť celé verejné obstarávanie. Stalo sa tak v uplynulých týždňoch.         

„Museli sme ihneď zareagovať. Po posledných dňoch plných rokovaní sa nám však konečne podarilo dosiahnuť, že od soboty budeme mať pokryté celé mesto. Jednu časť bude čistiť doterajší dodávateľ služieb a posilnili sme techniku nášho komunálneho strediska a dohodli sme sa s mestským lesným podnikom, aby zabezpečili druhú časť, zvyšok bude čistiť víťaz ponukového konania,“ uviedla primátorka Lenka Balkovičová.       

Podľa zástupcov mesta dôvod na oslavy však stále nie je. „Čistiť mesto v tak veľkom rozmere budeme túto zimu po prvý raz a preto sa môžu objaviť problémy. Z dôvodu zdĺhavého verejného obstarávania sme sa okrem toho dostali s riešením do časového sklzu, musíme ešte dotiahnuť administratívne záležitosti, a tak budeme na čistenie chodníkov pripravení až od soboty. Máme tu však mrazivé dni, padol prvý mrznúci dážď, nastala poľadovica, začalo snežiť. To všetko sú dôvody, pre ktoré by som chcela poprosiť obyvateľov mesta o trpezlivosť a v prípade potreby aj o spoluprácu. Ľudia si totiž vždy svedomite čistili od snehu chodníky pred svojimi domami a bytovkami, verím, že ak to bude potrebné, pomôžu mestu aj túto zimu, aj keď to už nie je ich povinnosťou,“ uviedla na záver primátorka.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.01.2019
Mesto vyčlenilo na zimnú údržbu takmer 100-tis. eur
Samospráva Handlovej zabezpečuje zimnú údržbu ciest a chodníkov prostredníctvom mechanizmov i desiatok aktivačných pracovníkov. Ako po iné roky, aj tentoraz sa však stretáva s problémami najmä v lokalitách s individuálnou bytovou výstavbou, informovala hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.
viac
07.04.2021
Jarné čistenie Zobora bude tento rok trvať štyri dni
Turisti a ochrancovia prírody budú aj tento rok čistiť Zobor a turistické chodníky od odpadkov a čiernych skládok.
viac
22.03.2023
Obec Drahovce vyčistila vodovodné potrubia patentovaným ekologickým spôsobom
Mávate časté bolesti brucha, hlavy, ochorenia pľúc či problémy so srdcovo-cievnym systémom? Zdrojom týchto zdravotných problémov môže byť aj znečistené vodovodné potrubie vo vašom dome alebo bytovke.
viac
08.01.2024
Mesto Zvolen vyhlásilo súťaž na údržbu svojich ciest a chodníkov
Mesto Zvolen vyhlásilo verejné obstarávanie na zimnú a letnú údržbu svojich miestnych komunikácií a chodníkov. Vyplýva to z oznámenia vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie s tým, že celková predpokladaná hodnota zákazky je 8.629.126 eur bez DPH.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %