Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
26.05.2017 11:10

Povodeň spôsobila na ceste v Demänovskej doline škodu 150 000 eur


Snímka zdroj: (michalpaska.sk)


Škoda, ktorú spôsobila aprílová povodeň na ceste v Demänovskej doline, dosiahla 150.000 eur. Na dvoch päťdesiatmetrových úsekoch odtrhla takmer polovicu vozovky a v ďalších miestach strhla krajnice, čím zničila približne tretinu vozovky.


O situácii informoval predseda Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Juraj Blanár: "Prírodný živel zničil časť našej cesty, i keď, našťastie, nešlo o taký veľký rozsah ako pri katastrofe v roku 2014 vo Vrátnej doline, silná búrka zanechala v Demänovej niekoľko zosuvov. Cestári začali s prácami hneď na druhý deň a postupne stabilizovali okolitý terén, aby nedošlo k ďalšiemu podmytiu."     

Najhoršie úseky sú podľa neho už vyasfaltované a cesta je otvorená tiež pre nákladné vozidlá. "Stále však chýbajú posledné úpravy, v Demänovskej doline ostali po minuloročnej zime i mnohé výtlky, ktoré musíme odstrániť," dodal Blanár s tým, že v rokoch 2015 a 2016 investoval ŽSK do obnovy cesty od Demänovej po Demänovskú ľadovú jaskyňu 250 000 eur.      

Doplnil, že okrem záchranných prác začal samosprávny kraj na Liptove aj s prvými plánovanými rekonštrukciami ciest druhej a tretej triedy. V najnavštevovanejšom regióne ŽSK plánuje obnoviť 24 kilometrov vozoviek, pričom do ich opráv investuje takmer tri milióny eur. "Zmodernizovať sa nám podarilo viac ako štyri kilometre ciest. Najväčšie časti boli vo Východnej, pred obcou Prosiek, medzi Liptovskou Teplou a Lúčkami a kvalitnejšiu jazdu pripravil kraj aj pre vodičov v obci Liptovské Revúce či medzi Bešeňovou a Potokom," uzavrel predseda ŽSK.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.06.2016
Po ostrej diskusii má okres Rimavská Sobota 952 000 eur na opravy ciest
Ostrá diskusia a nahnevaní krajskí poslanci z okresu Rimavská Sobota sprevádzali pondelňajšie (6. 6.) rokovanie Zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) v Banskej Bystrici.
viac
24.07.2017
Samosprávu čakajú najzásadnejšie investície tohto roka
Mesto Poprad čakajú v nasledujúcich mesiacoch najzásadnejšie investície tohto roka. Od začiatku roka 2017 zrealizovala samospráva už viacero investičných aktivít.
viac
24.11.2017
V Handlovej finišujú s rekonštrukciou komunikácií
V Handlovej finišujú s projektom väčšej rekonštrukcie miestnych komunikácií a chodníkov vo viacerých častiach mesta. Samospráva zároveň investovala financie aj do opravy parkovísk. Celá investícia ju vyšla na takmer 1,5 milióna eur.
viac
27.11.2017
Tri komunitné projekty v Žilinskom kraji podporí Nadácia VÚB
Projekty Detské Hviezdne noci Filmového klubu Bytča, Švošovská zvernica obce Švošov a Revitalizujme spolu oddychovú zónu na Lietavskom hrade! Združenia na záchranu Lietavského hradu podporí Nadácia VÚB v rámci programu Komunitné granty.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %