Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
18.11.2018 06:30

Prázdnu faru premenil farár na útočisko ľudí bez domova


Prázdnu faru premenil farár Norbet Ďurdík na útočište pre ľudí bez domova. EASYFOTO TASR - Jana Vodnáková.


Prázdnu faru v Banskom Studenci v okrese Banská Štiavnica premenil farár Norbet Ďurdík na útočisko pre ľudí bez domova. Dnes je na nej rušno, žije tu osem mužov, ktorí prijali jeho pomocnú ruku.


Ako uviedol pre TASR, myšlienka uberať sa týmto smerom mu skrsla v hlave v roku 2015. "Iniciovalo to stretnutie s jedným pánom, ktorý nemal kde bývať a bol na fare v mojej rodnej obci. Z nejakých dôvodov však musel odtiaľ odísť a tak som mu poskytol priestory vo fare v Banskom Studenci, ktorá už neslúžila ako byt kňaza, ale bola opustená," uviedol Ďurdík.       

Faru postupne opravili a povedali si, že by bola škoda, keby tu tento muž ostal sám. Farár založil občianske združenie, povybavoval všetky oficiality a dnes poskytujú sociálne služby aj oficiálne. V zariadení našli dokonca prácu štyria ľudia.       

V súčasnosti je kapacita útulku plná, žije v ňom osem ľudí. Nie vždy je však tomu tak. "Mnohí ľudia bez domova si neuvedomujú svoju situáciu, najmä keď je teplo, leto. Riešia to až v zime. Aj naše zariadenie je v lete prázdnejšie a v zime sa zaplní. Potom už ťažko nájsť miesto," povedal farár.       

Aj keď chlapi, ktorí tu žijú, do zamestnania nechodia, práce majú na fare dosť. "Myslím, že je to životaschopné, chlapi tu chovajú zvieratá. Máme kravy, kozy, z vlastného mlieka vyrábame syr. Máme aj teliatka, ošípané," podotkol Ďurdík s tým, že k dispozícii majú aj dielňu. Útulok má podľa jeho slov aj množstvo podporovateľov, či už ide o obchodný reťazec, miestnych podnikateľov, alebo organizáciu zo švajčiarskeho mesta Hünenberg.       

Svoje rozhodnutie pomáhať takýmto spôsobom druhým farár zatiaľ neoľutoval. Naopak, do budúcnosti má aj ďalšie ciele, v neďalekej obci by totiž chcel zriadiť zariadenie na poskytovanie opatrovateľských služieb.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.07.2018
Mesto pripravuje novú nocľaháreň pre ľudí bez domova
V Topoľčanoch by mala vzniknúť nová mestská nocľaháreň pre ľudí bez domova. Mestskí poslanci schválili podanie žiadosti na registráciu zariadenia v registri poskytovateľov sociálnych služieb v zmysle príslušného zákona.
viac
18.11.2018
Hrad Ľupča má bielu pani a obec Slovenská Ľupča legendu o žene bez hlavy
Hovorí sa, že každý "dobrý" hrad má svoju povesť a patrí k nim aj ľupčiansky. Legiend o ňom a niekdajšom panstve je viac. TASR ich prostredníctvom publikácie Ľupčianske povesti z roku 2001 priblížila Ivana Uhlík, referentka správy pamiatkových objektov hradu Ľupča.
viac
21.10.2021
Vagus spustil zbierku teplého oblečenia pre ľudí bez domova
Občianske združenie (OZ) Vagus, ktoré sa v hlavnom meste venuje pomoci ľuďom bez domova, spustilo verejnú zbierku zimného oblečenia. Teplé oblečenie môžu ľudia v rámci zbierky nosiť do 31. októbra. Združenie o tom informuje na sociálnej sieti.
viac
09.01.2024
Pomoc pre ľudí bez domova v Nitre
Najbližšie januárové dni čaká Nitru i celé Slovensko výrazné ochladenie. Denné i nočné teploty majú klesnúť pod nulu. V takomto počasí sú ľudia bez domova obzvlášť zraniteľnou skupinou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %