Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
18.01.2019 07:55

Pre okres Levoča rozdelila viac ako 1,2 milióna eur


Premiér Peter Pellegrini


Vláda Petra Pellegriniho počas svojho štvrtkového rokovania v Levoči rozdelila pre mestá a obce okresu 1.215.000 eur.


Prostriedky z rozpočtovej rezervy pre okres Levoča, ktorý patrí medzi najmenej rozvinuté okresy,  samosprávy použijú napríklad na opravu miestnych komunikácií, budov, ako aj vybavenie športových klubov.       

"Najväčšiu sumu sme poskytli mestu Levoča na rekonštrukciu miestnych komunikácií - 230.000 eur. Ďalším, niektorým veľkým obciam z regiónu sme prispeli na rekonštrukciu tepelného hospodárstva alebo základnej umeleckej školy pre druhé mesto daného okresu (Spišské Podhradie, pozn. TASR). Prijímali sme aj rozhodnutia, ktoré vyplynuli priamo z rokovaní a nie sú súčasťou materiálu. Na požiadanie Prešovského samosprávneho kraja (PSK) sme vyčlenili 48.000 eur pre lyžiarske stredisko Levoča Nordic Centrum, ktoré patrí k štyrom bežeckým areálom v rámci Slovenskej republiky, kde počas sezóny zlyhala technika, ktorá má upravovať bežecké trate," uviedol Pellegrini.       

"Navýšili sme prostriedky pre správcu baziliky, Rímskokatolícku cirkev tu v Levoči, kde okrem opráv jedného z oltárov, na ktorý vláda vyčlenila štandardne v pôvodnom návrhu nejakú sumu peňazí, ešte sme vyčlenili ďalších 20.000 eur na výmenu vitráží v bazilike," povedal Pellegrini s tým, že vláda sa zaoberala aj historickou budovou okresného úradu, v ktorej sa konalo rokovanie.       

"Zrekonštruovaná je len prvá časť budovy a celý zadný trakt je v dezolátnom stave. Pozerajú sa naň účastníci mariánskej púte, pretože rovno z kopca vidia ruinu, ktorá je vo vlastníctve štátu. Vláda preto rozhodla a poverila ministra práce, sociálnych vecí a rodiny, aby do 31. marca tohto roku predložil vláde návrh na pokračovanie rekonštrukcie budovy," vysvetlil Pellegrini.      

Na odstránenie bariér na chodbách a úpravu niektorých priestorov vláda prispela sumou 35.000 eur Spojenej škole internátnej v Levoči, ktorú navštevujú nevidiaci.       

Finančný príspevok vo výške 17.000 eur vláda schválila na rekonštrukciu budovy Obecného úradu v Beharovciach, 25.000 eur na výstavbu multifunkčného ihriska v Jablonove. Obec Buglovce získala 29.000 eur na obstaranie technologického vybavenia obce súvisiaceho s nakladaním s biologicky rozložiteľným odpadom. Na obstaranie materiálneho vybavenia získal Cyklo Spiš Levoča 14.000 eur, na rovnaký zámer získalo 7000 eur aj Potápačské centrum LE Divers.       

Na základe akčného plánu okresu Levoča, ktorý vláda schválila, by tam do roku 2023 malo vzniknúť celkovo 515 pracovných miest.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.03.2019
Vláda: Pre okres Sabinov rozdelila 1,1 milióna eur
Vláda počas svojho stredajšieho výjazdového rokovania v Lipanoch rozdelila medzi obce sabinovského okresu a mestá Lipany a Sabinov sumu 1,1 milióna eur, ktorá má byť uvoľnená do 30. apríla. Ide o prostriedky z rozpočtovej rezervy pre okres Sabinov, ktorý patrí medzi najmenej rozvinuté okresy.
viac
23.01.2020
Dotácia od vlády by mala zlepšiť životné podmienky v okrese
Vláda SR uvoľní v najbližších týždňoch na projekty v okrese Stará Ľubovňa 2,15 milióna eur.
viac
20.11.2020
Vláda schválila refundáciu nákladov
Vláda SR vo štvrtok na svojom rokovaní schválila materiál vo vzťahu k refundácii nákladov, ktoré vynaložili mestá a obce v súvislosti s celoplošným testovaním.
viac
06.09.2023
Mesto Levoča získalo dotáciu na sociálne projekty
Mesto Levoča získalo dotáciu pol milióna eur na sociálne projekty. Vedúca oddelenia cestovného ruchu a rozvoja mesta Anna Babicová uviedla, že spätná väzba na pôsobenie miestnych občianskych a poriadkových služieb (MOaPS) je veľmi pozitívna, preto sa v projekte rozhodli pokračovať.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %