Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
05.04.2018 11:16

Pre okres Sabinov vyčlenila vláda ďalší milión eur


Na snímke uprostred predseda vlády SR Peter Pellegrini, vľavo podpredseda vlády a minister financií Peter Kažimír a vpravo podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši. FOTO TASR – Milan Kapusta


Rekonštrukcie miestnych komunikácií, budov, chrámov, štadiónov, vybudovanie chodníkov či nových športovísk v okrese Sabinov. Na to všetko prispela vláda SR ďalším miliónom eur zo svojej rozpočtovej rezervy pre tento najmenej rozvinutý okres.


Rozhodla o tom na stredajšom výjazdovom rokovaní v Sabinove, ktoré bolo prvým v novom zložení pod vedením premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD).      

"Žiadna obec z tohto okresu by nemala prísť 'na krátko'. Do každej obce plynú prostriedky, ktoré starostovia použijú na účel, o ktorom sami rozhodli. Sú to prostriedky, ktoré úplne nesúvisia s akčným plánom, ale majú byť akoby navyše možnosťou ušetriť časť prostriedkov samotným obciam. Ide štandardne o opravy infraštruktúry, a opravu a údržbu majetku jednotlivých obcí. Pri mnohých obciach a mestách ide aj o výstavbu zariadení, ktoré majú významný vplyv na rozvoj cestovného ruchu, lebo aj to vidíme ako jednu zo zaujímavých oblastí pre tento región, kde vidíme možnosť zamestnávať ľudí," uviedol Pellegrini.       

Vláda podľa jeho slov rozhodla nielen o rozdelení peňazí, ale prijala i úlohy, ktoré vzišli z diskusie so zástupcami samosprávy. V Sabinove je to konkrétne obchvat mesta, keďže hlavná trasa vedie cez historické centrum. "Vláda uložila podpredsedovi vlády a ministrovi financií, spolu s ministrom dopravy, predložiť vláde na rokovanie do 30 dní konkrétny záväzný harmonogram toho, ako sa bude postupovať pri výkupe pozemkov pre tento obchvat spolu s finančným zabezpečením," povedal premiér.     

"Najneskôr v máji tohto roku bude spojazdnený zjazd aj výjazd na diaľnicu D1 pred Fričovcami tak, aby občania tohto okresu mali plynulý a veľmi rýchly prístup na diaľnicu D1 a umožnili sme im tak lepšiu mobilitu," doplnil.      

Podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS) a minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) dostali podľa Pellegriniho za úlohu nájsť riešenie, ako by bolo možné vyriešiť prevod budovy štátneho podniku Lesy SR na mesto. "Je to sklad, ktorý by mesto vedelo naozaj veľmi dobre využiť, ale nemôže si dovoliť kupovať majetok za trhové ceny," povedal premiér.       

Ako zdôraznil, budú dôsledne žiadať plnenie jednotlivých úloh, aby to neskončilo len pri nejakých sľuboch. "Budem dohliadať na to, ako jednotliví členovia vlády svoje úlohy, ktoré v danom regióne sľúbia a povedia, že ich urobia, aby sa aj tak stalo," skonštatoval.       

Najvyššiu investíciu vo výške 150.000 eur vláda schválila mestu Lipany na vybudovanie centrálneho parkoviska pre regionálny turizmus. Mesto Sabinov získalo 80.000 eur na rekonštrukciu hľadiska a podlahy kinosály digitálneho kina Torysa, ďalších 80.000 eur na rekonštrukciu atletickej dráhy pri Základnej škole na ulici Komenského a 50.000 eur na vybudovanie vyhliadkovej veže nad Švabľovkou.       

V auguste 2016 vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Sabinove schválila akčný plán rozvoja okresu. Jeho hlavným cieľom je znížiť mieru nezamestnanosti v okrese podporou vytvorenia 1115 pracovných miest do roku 2020.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.09.2016
Po prázdninovej prestávke vláda navštívila dalšie najmenej rozvinuté regióny
Postupne zasadla v Sabinove (22. augusta) Sobranciach (23. augusta) Trebišove (24. augusta) a v ďalšom týždni vo Vranove nad Topľou (30. augusta) a vo Svidníku (31. augusta). Začiatkom septembra (7. septembra) stihla hneď dve výjazdové rokovania. Najprv zasadala v Poltári a potom vo Veľkom Krtíší.
viac
01.06.2018
Okresom Lučenec a Poltár poskytne po milióne eur nad rámec akčného plánu
Po milióne eur na rekonštrukcie a projekty malého charakteru v mestách a obciach poskytne v nasledujúcom období vláda SR okresom Lučenec a Poltár. Na tlačovej konferencii po stredajšom výjazdovom rokovaní vlády vo Fiľakove v Lučeneckom okrese to uviedol premiér Peter Pellegrini (Smer-SD).
viac
20.03.2019
Vláda: Pre okres Sabinov rozdelila 1,1 milióna eur
Vláda počas svojho stredajšieho výjazdového rokovania v Lipanoch rozdelila medzi obce sabinovského okresu a mestá Lipany a Sabinov sumu 1,1 milióna eur, ktorá má byť uvoľnená do 30. apríla. Ide o prostriedky z rozpočtovej rezervy pre okres Sabinov, ktorý patrí medzi najmenej rozvinuté okresy.
viac
12.12.2023
Výjazdové rokovanie vlády SR v Trenčíne
Prvé výjazdové rokovanie vlády SR sa uskutoční v utorok 12. decembra o 10.00 h v priestoroch Gastrocentra na Hviezdoslavovej 201 v Trenčíne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %