Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
11.03.2019 01:45

Predmier: Najznámejším rodákom je J. I. Bajza, obec opravuje jeho rodný dom


Rodný dom Jozefa Ignáca Bajzu v obci Predmier. FOTO TASR - Erika Ďurčová


Obec Predmier v okrese Bytča patrí medzi najstaršie osídlené lokality v oblasti severozápadného Slovenska, v roku 2018 oslávila 825. výročie prvej písomnej zmienky.


Podľa starostu Štefana Klusa bol Predmier poddanským mestečkom, ktoré patrilo považskobystrickému panstvu. "V súčasnosti žije v obci zhruba 1380 obyvateľov. Máme skôr staršiu populáciu, pretože máme problém s výstavbou. Pri rieke Váh je melioračné územie a rekonštrukcia železničnej trate z Bratislavy do Žiliny predelila Predmier na obytnú a priemyselnú časť. V nej kúpila pozemky súkromná firma a veľmi ťažko sa tam bude presadzovať výstavba. V budúcnosti uvažujeme o novom územnom pláne obce, v ktorom sa určite budeme musieť zaoberať touto témou," povedal starosta Predmiera.       

"Verím, že mladých ľudí by mohla pritiahnuť do obce výstavba troch bytoviek, zhruba so 66 bytmi a deväť bytov by mala vytvoriť súkromná firma po rekonštrukcii budovy starej školy," doplnil.       

Najvýznamnejším rodákom je spisovateľ a katolícky kňaz Jozef Ignác Bajza, autor prvého slovenského románu René mládenca príhody a skúsenosti, vydaného v rokoch 1784 - 1785. "Je po ňom pomenovaná miestna základná škola a v jednom z parkov je umiestnená jeho busta. Máme už odkúpený rodný dom, na ktorom sme dali minulý rok urobiť strechu. Do dvoch rokov by sme v ňom chceli zriadiť pamätnú izbu Jozefa Ignáca Bajzu," uviedol Klus.       

Jedinečný pohľad do histórie Predmiera ponúkajú podľa kronikárky obce Jolany Letríkovej kroniky Martina Jozefa Dubravku, ktoré písal od roku 1933 do roku 1980. "Máme štyri knihy kroník, ktoré som podrobne preštudovala. V jednej z nich som sa dočítala o Mestskej knihe obce Predmier. Do dnešných dní sa zachovala v osobnom vlastníctve. Začala sa písať v roku 1734, keď bol richtárom Predmiera Ján Kudlati. Druhý najstarší záznam v knihe pochádza z roku 1743 a posledný záznam je z roku 1850. Obsah zápisov je rôznorodý, najčastejšie sa týkajú predaja, zálohovania a prevodu majetku," dodala kronikárka Predmiera.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.12.2020
Obec Streženice bola v ranom stredoveku strážnou osadou Púchovskej doliny
Obec Streženice v Púchovskom okrese vznikla pri ústí potoka Biela voda do Váhu. Vďaka strategickej polohe bola v ranom stredoveku strážnym stanovišťom, neskôr strážnou osadou pri vstupe do Púchovskej doliny. Podľa polohy dostala pomenovanie najskôr Strežnica, neskôr Streženice.
viac
14.08.2021
Legenda o upírovi Prdimuchovi ožila opäť počas Upírskej svetlej noci 2021
Oblastná organizácia cestovného ruchu REGIÓN HOREHRONIE aj tento rok, v spolupráci s nízkotatranskou dedinou, Hornou Lehotou, oživili legendu o jedinom slovenskom upírovi Prdimuchovi a odprezentovali zaujímavosti obce späté s keltskou históriou.
viac
23.04.2022
Počas Dní mesta Hnúšťa bude slávnostne otvorená expozícia histórie priemyslu
Dejiny mesta Hnúšťa spojené predovšetkým so železiarskym a chemickým priemyslom bude približovať nová Stála expozícia histórie priemyslu v Hnúšti, ktorú samospráva slávnostne otvorí 3. júna 2022 počas Dní mesta Hnúšťa.
viac
09.06.2022
Nemecká nadviazala partnerstvo s gréckym mestom Kalavryta
Obec Nemecká v okrese Brezno nadviazala partnerskú spoluprácu s gréckym mestom Kalavryta. Obe samosprávy spája najmä tragická história spätá s nacistickými represáliami v období druhej svetovej vojny. Uviedol to starosta Nemeckej Branislav Čizmárik.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %