Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
19.10.2019 02:10

Prednáška o Cerovskej vrchovine v Mestskom vlastivednom múzeu vo Fiľakove


Ilustračná snímka - pozývací plagát


Chránená krajinná oblasť Cerová vrchovina oslavuje 30. výročie svojho vyhlásenia. Pri tejto príležitosti sa v niekoľkých mestách usporiadala výstava približujúca prírodné pomery tejto oblasti, ako aj históriu vzniku jej správcovskej organizácie.


Jej organizátori pripravili k výstave aj odborné prednášky, ktoré majú pútavou a obsažnou formou napomôcť rozšíreniu všeobecných vedomostí o tomto území a vytvoreniu ucelenejšieho obrazu o jeho hodnotách.

Témou výkladu budú lesy, pokrývajúce cca. 2/3 územia CHKO. Prevládajú dubovo-cerové lesy, dubovo-hrabové lesy a bučiny. Mozaikovite sa vyskytujú teplomilné submediteránne lesy, sutinové lesy, jelšové a vŕbové porasty tokov. Druhým významným typom biotopov sú travinno-bylinné biotopy, z ktorých sú pre územie najviac typické, a z hľadiska biodiverzity zároveň aj vysoko významné pasienky, mozaikovite zarastené formáciami krovín. Prednášajúci sa ďalej zmieni o akumulačných vodných nádržiach. Ako sekundárne vodné biotopy sú významnými biocentrami tých druhov rastlín a živočíchov, ktoré sú viazané na vodu a mokrade. Medzi mozaikovité, ale typické biotopy CHKO Cerová vrchovina patria aj skalné a pieskovcové biotopy. Široká paleta rôznych biotopov predurčuje územiu význam z hľadiska výskytu rôznorodého spektra druhov, z ktorých veľké množstvo je zákonom chránených. Niektoré sú významné aj z hľadiska biogeografického, alebo v nadväznosti na stupeň ohrozenia. V rámci prednášky sa predstaví aj 15 maloplošných chránených území, ktoré sa tu nachádzajú. Cca. ¼ územia je zaradená do sústavy území európskeho významu NATURA 2000, a skoro celé územie CHKO je prekryté Chráneným vtáčím územím Cerová vrchovina – Porimavie (tiež sústava území NATURA 2000).

CHKO Cerová vrchovina zaberá len 0,034% výmery SR. Napriek tomu sú mnohé druhy a biotopy početne zastúpené v tomto území. Zaslúži si preto ochranu ako aj našu pozornosť.

Prednáška s výstavou je len stručnou ukážkou rozmanitých prírodných hodnôt Cerovej vrchoviny, ktorých neskrývaným zámerom je najmä vzbudiť záujem a motivovať nás všetkých k tomu, aby sme sa vybrali do prírody, a postupne objavovali malebné zákutia a klenoty tohto územia. Prednáška pre verejnosť v slovenskom aj v maďarskom jazyku sa uskutoční 25. októbra 2019 o 16:30 hodine v Mestskom vlastivednom múzeu. Hradné múzeum vo Fiľakove srdečne očakáva všetkých záujemcov!

 Autor obsahu: Mgr. Csaba Balázs – biológ, ekológ a zoológ Správy CHKO Cerová vrchovina

Autor: (ts-hradné múzeum Fiľakovo)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.10.2019
ZUŠ má sto rokov, jubileum si pripomína veľkou výstavou
Výtvarné diela od 50 autorov, ktorí boli v minulosti spätí so Základnou umeleckou školou (ZUŠ) na Nádvornej ulici vo Zvolene, môžu v týchto dňoch vidieť návštevníci tamojšieho Lesníckeho a drevárskeho múzea (LDM).
viac
14.11.2019
Pražský výběr a „plastici“ budú koncertovať v Trnave
Trnavský samosprávny kraj, v rámci programu pripomínania si 30. výročia udalostí Novembra ´89 pripravil koncert legendárnych českých hudobných skupín Pražský výběr a The Plastic People of the Universe, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou revolučného diania v roku 1989.
viac
07.03.2020
Knižnica P. O. Hviezdoslava oslavuje 95. výročie založenia
Celoročnou aktivitou s názvom 95 knižničných radostí sa Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove rozhodla osláviť 95. výročie svojho založenia.
viac
14.02.2022
Národný park Slovenský kras oslavuje 20 rokov od svojho založenia
Národný park (NP) Slovenský kras oslavuje 20. výročie svojho založenia, 13. februára 2002 sa stal druhým najmladším a štvrtým najväčším národným parkom na Slovensku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %