Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
13.11.2017 12:46

Prednáška Pavla Dvořáka s názvom Turci na Slovensku


Pozvánka.


Hradné múzeum vo Fiľakove pripravilo na november ďalšie literárne podujatie v rámci projektu „Do knižnice nielen pre vedomosti!“.


Poslaním tohto podujatia je prostredníctvom čitateľských besied a tematických prednášok priblížiť mládeži tvorbu významných domácich a zahraničných autorov, ako aj činnosť odborníkov pôsobiacich v rôznych vedných disciplínach.

Hosťom prednášky spojenej s besedou bude tentokrát slovenský historik a autor literatúry faktu, Pavel Dvořák. Ako autor mnohých kníh a publicistických článkov sa už niekoľko desaťročí zaoberá slovenskou históriou. Výsledkom tejto činnosti je aj knižný cyklus Stopy dávnej minulosti, ktorý je literárnou paralelou rovnomenného televízneho seriálu. Jeho ôsmy diel, ktorý autor predstaví študentom miestnych stredných škôl, nesie názov „Smrť sultána Sulejmana, Slovensko v čase tureckých vojen“. Rozpráva o vstupe Turkov do Uhorského kráľovstva a období tureckej nadvlády za čias sultána Sulejmana.

Prednáška s názvom „Turci na Slovensku“ sa uskutoční v Mestskej knižnici vo Fiľakove, dňa 22. novembra 2017 o 11. hodine. Podujatie knižnice z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

 

Autor: (Hradné múzeum vo Fiľakove)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.02.2017
Hradné múzeum pozýva na ďalšiu zo série prednášok „Od fantasy k toxikológii“
V rámci prednášky, ktorá sa bude konať 15. 2. 2017, sa predstaví súčasná slovenská spisovateľka Petra Nagyová Džerengová.
viac
18.05.2017
Noc múzeí a galérií vo Fiľakove
Hradné múzeum vo Fiľakove srdečne pozýva všetkých záujemcov na X. ročník celovečerného podujatia Noc múzeí a galérií, ktoré sa uskutoční 20. mája 2017.
viac
11.09.2017
Komentované prehliadky na fiľakovskom hrade a čitateľská beseda
Podobne ako mnohé múzejné inštitúcie a správcovia historických pamiatok, sa aj Hradné múzeum vo Fiľakove zapojilo do medzinárodnej iniciatívy „Dni európskeho kultúrneho dedičstva“ (DEKD), ktorej cieľom je posilniť povedomie o kultúrnom dedičstve našej republiky v domácom, ale i európskom kontexte.
viac
17.12.2017
Adventné podujatie s pracovníkmi Domu tradícií v Budapešti
Ďalšie podujatie Hradného múzea zo série pre deti a mládež „Do knižnice nielen pre vedomosti!“, sa tentokrát zameria na uchovávanie a priblíženie ľudovej hudby a zvykov našich predkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %