Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
02.08.2019 05:30

Prednostné prijímanie miestnych detí do MŠ nepovažuje GP za diskriminačné


Ilustračná snímka, zdroj: obecklastor.sk


Ak obce pri prijímaní detí do svojich materských škôl (MŠ) uprednostňujú tie, ktorých rodičia majú trvalý pobyt v obci, nejde o diskrimináciu. Združenie miest a obcí (ZMOS) o tom informuje s odvolaním sa na stanovisko, ktoré združenie dostalo od Generálnej prokuratúry (GP) SR.


Na prokuratúru sa strešná organizácia samospráv obrátila v dôsledku rozdielneho názoru s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR vo veci prednostného prijímania detí do MŠ a určovania výšky mesačného príspevku zákonného zástupcu so zohľadnením trvalého bydliska. "Orgány prokuratúry nepovažujú za diskriminačné, ak si obce v takýchto prípadoch vo svojich všeobecne záväzných nariadeniach (VZN) upravia podmienky tak, že preferujú deti a rodičov s trvalým pobytom na území obce, ktorá zriadi materskú školu," cituje ZMOS na svojom webe stanovisko GP, ktorý prokuratúra zverejnila v liste z 23. júla.       

ZMOS zároveň upozorňuje, že možnosť určovania rozdielnej výšky mesačného príspevku zaniká na základe prijatého zákona koncom roka 2020. Od 1. januára 2021 začne platiť zákonné pravidlo určovania tohto príspevku v rovnakej výške.       

Téma rozdielnych poplatkov za škôlku podľa trvalého bydliska rezonovala v nedávnom období i prostredníctvom medializovaných prípadov z bratislavských mestských častí Petržalka a Staré Mesto. Poslanci najväčšej bratislavskej mestskej časti  25. júna rozhodli o tom, že rodičia bez trvalého pobytu v mestskej časti budú za škôlku platiť od novembra 2019 mesačne 100 eur, pre miestnych zostane poplatok v doterajšej výške 30 eur. Aj nerezidenti však môžu požiadať o 70-percentnú zľavu. Podobnú úpravu vo svojom VZN prijali aj poslanci Starého Mesta, podľa ich rozhodnutia budú rodičia s trvalým pobytom v Starom Mesto dlhšom ako jeden rok platiť mesačne 45 eur, ostatní 90 eur. Rozhodnutia, ktoré vyvolali búrlivú diskusiu, vychádzajú z problému nedostatočných kapacít predškolských zariadení a snahy zabezpečiť prijatie čo najväčšie počtu detí s trvalým pobytom v danej mestskej časti.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.11.2016
V škôlkach pribudnú tisíce miest, ministerstvo spúšťa novú výzvu
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) spúšťa výzvu na zvýšenie kapacít infraštruktúry materských škôl. Vyčlenených je spolu 79,8 milióna eur. Pre škôlkarov pribudnú tisíce miest.
viac
04.08.2017
Nerezidentov motivujú, aby zmenou trvalého pobytu pomohli rozvoju mesta
Výzva pre tých, ktorí síce žijú v Bratislavskom kraji, no nie sú v ňom prihlásení na trvalý pobyt, aktuálne zaznieva nielen v predvolebnej kampani predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavla Freša, ale aj v komunikácii mesta Stupava.
viac
21.05.2021
Majú byť prijímané 5-ročné deti do materských škôl na úkor detí mladších?
Zmätočnosť informácií vo vzťahu k prijímaniu 5-ročných detí na povinné predprimárne vzdelávanie spôsobuje napätie medzi zákonnými zástupcami ale aj neistotu medzi jednotlivými samosprávami.
viac
09.08.2023
Župa pripravila pre deti z Ukrajiny pobyt v škole v prírode
Prešovský samosprávny kraj (PSK) organizuje tento týždeň rekreačný pobyt pre deti z Ukrajiny. Župná škola v prírode Detský raj hostí celkovo 71 detí, ktoré pochádzajú z Chmeľnického a Zakarpatského regiónu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %