Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
10.09.2019 08:05

Predseda ZMOS sa listom obrátil na poslancov parlamentu pôsobiacich v samospráve


Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger. Snímka (red)


Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger sa listom obrátil na členov parlamentu, ktorí pôsobili, alebo pôsobia v samospráve. Dôvodom je novela zákona o dani z príjmu a fakt, že na základe svojho pôsobenia v samospráve veľmi dobre vedia, čo sa môže diať.


„Na členov Národnej rady Slovenskej republiky, ktorí pôsobili, alebo pôsobia v pozícii starostov, primátorov, predsedov samosprávnych krajov, som sa obrátil s prosbou, aby svojím kolegom v poslaneckých kluboch tlmočili všetky možné riziká, ktoré súvisia so schválením novely zákona a následnými výpadkami v príjmoch samospráv,“ hovorí predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger, podľa ktorého „práve tieto poslankyne a poslanci parlamentu detailne poznajú fungovanie samosprávy, jej financovanie, ako aj dlhoročnú snahu ZMOS o zvyšovanie a udržanie samofinancovania vrátane úskalí a rizík spojených s necitlivými zásahmi do princípov a systému fungovania miestnej územnej samosprávy.“

Predseda ZMOS v liste zdôrazňuje, že prípadným prijatím zákona sa zvýši odpočítateľná položka pre daň z príjmu fyzických osôb zo súčasných 19, 2 násobku na 21 násobok sumy životného minima, čo bude ma za následok zníženie ročného výnosu pre samosprávy o viac ako 150 mil. eur.

Branislav Tréger zároveň upozorňuje, že informácie o dostatočnom objeme finančných prostriedkov miest a obcí sú nekorektné, nakoľko medziročný nárast prostriedkov z výnosu daní z príjmu fyzických osôb už teraz nepostačuje na krytie nákladov spojených s nedávno presúvanými povinnosťami na mestá a obce a tiež nepostačuje na zvyšovanie kvality výkonu tých kompetencií, ktoré boli dané mestám a obciam v reforme verejnej správy v roku 2001.

ZMOS zároveň komunikuje so samosprávami o tom, kde sa môžu negatívne prejaviť dopady zníženia príjmov miest a obcí, nakoľko menšie finančné príjmy sú tlakom na prehodnocovanie financovania investičných aktivít aj jednotlivých verejných politík vrátane zabezpečovania, kvality a rozsahu verejnoprospešných činností.

Autor: Michal Kaliňák, hovorca a tajomník Rady expertov ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.09.2019
ZMOS požiadal parlament o neschválenie zákona
Združenie miest a obcí Slovenska sa pred začiatkom septembrovej schôdze Národnej rady Slovenskej republiky listom obrátilo na členov parlamentu.
viac
12.09.2019
Zástupcovia miest, obcí a samosprávnych krajov protestovali proti návrhu zákona
Výzvu na neschválenie návrhu zákona o zvyšovaní nezdaniteľného základu dane z príjmov podpísalo 162 starostov a primátorov z Banskobystrického samosprávneho kraja. Banskobystrický župan Ján Lunter ju spolu s predstaviteľmi SK8 a ÚMS dnes odovzdal do podateľne Národnej rady SR.
viac
10.09.2020
Vzácne čriepky problémov bude treba poskladať a riešiť
V rámci svojich pracovných ciest po slovenských regiónoch navštívil predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger v spoločnosti starostu košickej mestskej časti Juh Jaroslava Hlinku a ústredného riaditeľa Kancelárie ZMOS Michala Kaliňáka mesto Košice.
viac
13.01.2021
ZMOS požaduje rozšírenie skupiny osôb v rámci skoršieho očkovania
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska listom požiadal predsedu vlády o to, aby bol rozšírený pôvodný okruh ľudí, pre ktorých je určené očkovanie proti COVID – 19. Požaduje aj miesto v Pandemickej komisii vlády SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %