Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
11.01.2019 06:47

Predškoláci v Žiline dostávajú dotáciu na obedy


Ilustračná snímka (msú)


Od prvého januára vstúpila do platnosti novela zákona o dotáciách v pôsobnosti ministerstva práce, na základe ktorej dostávajú deti v posledných ročníkoch materských škôl dotácie na školské obedy. Toto opatrenie platí od začiatku roka aj pre žilinských predškolákov.


Dotácia je vo výške 1,2 eura na každé dieťa za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo na výchovno-vzdelávacej činnosti v materskej škole. Stravná jednotka v žilinských materských školách je však vo výške 1,29 eura, preto musia zvyšok doplatiť rodičia. Suma na stravu je pritom 1,19 eura, zvyšných 10 centov sú režijné náklady. Rodičia teda doplácajú len za réžiu. „Keďže stravná jednotka v materských školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Žilina  podľa platného VZN č. 10/2017 o výške príspevkov na čiastočnú úhradu nákladov v školách a školských zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Žilina je 1,29 eura, rodičia predškolákov hradia od 1. januára len doplatok vo výške 0,09 eura za každý odobratý obed,“ informovala vedúca odboru školstva a mládeže Mestského úradu v Žiline Viera Popluhárová. Doplatok je podľa nej mesto povinné žiadať, pretože v opačnom prípade by porušilo platné VZN mesta, v ktorom sú stanovené stravovacie pásma pre všetky kategórie detí a žiakov. „Pre deti materských škôl máme stanovenú stravnú jednotku 1,29 eura, ktorú uhrádza zákonný zástupca. Keďže štát dáva 1,20 eura, zákonný zástupca musí doplatiť 0,09 eura,“ vysvetlila Popluhárová. Ak by si vzal doplatenie týchto rozdielov na plecia zriaďovateľ, teda mesto Žilina, mestskú kasu by to vyšlo na jeden školský rok 14 724 eur.

„Musíme sa držať platných nariadení a navyše nechceme znížiť kvalitu stravovania, preto tento doplatok naše školy vyberajú. Budeme však rokovať o ďalších možnostiach ako by sa dalo zabezpečiť, aby tento zvyšok rodičia uhrádzať nemuseli a aby avizované obedy zadarmo platili aj pre žilinských predškolákov,“ zdôraznil primátor mesta Peter Fiabáne.

Autor: Barbora Zigová, hovorkyňa mesta


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.11.2018
E. Tomáš: Hľadáme formuláciu, aby mali deti obed skutočne zadarmo
Podľa koaličného poslanca Národnej rady (NR) SR Erika Tomáša strana Smer-SD nevidí dôvod na to, aby rodičia v niektorých školách, kde je priemer doplatku za obedy vyšší ako 1,20 eura, niečo doplácali.
viac
22.06.2019
Dve mestské škôlky prejdú rozsiahlymi rekonštrukciami
V materských školách Čajakova a Trnavská zavládne počas letných prázdnin stavebný ruch. Obe škôlky získali na rozsiahle rekonštrukcie peniaze z eurofondov v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu. V MŠ na Čajakovej vznikne nová trieda, na Trnavskej pribudnú dve nové triedy a jedáleň.
viac
07.10.2020
Žilina zrekonštruovala tri materské školy za 1,5 milióna eur z eurofondov
Mesto Žilina zrekonštruovalo materské školy (MŠ) Čajakova, Trnavská a Petzvalova za viac ako 1,5 milióna eur. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka získalo financie z eurofondov v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).
viac
26.01.2021
Petržalka zjednotila výšku príspevku pre deti v MŠ
Výška príspevku za pobyt dieťaťa v materskej škole v bratislavskej Petržalke sa zjednotila pre všetky deti bez ohľadu na miesto trvalého pobytu. Po novom je to 40 eur na jedno dieťa na mesiac.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %