Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
03.07.2018 11:00

Premiér: Sme pripravení upraviť prerozdeľovací koeficient pre malé obce


IIustračná snímka TASR


Vláda aj Ministerstvo financií SR sú pripravené upraviť prerozdeľovací koeficient tak, aby z toho profitovali aj menšie obce. Závisí to však od dohody Združenia miest a obcí Slovenska. Na výjazdovom rokovaní vlády v Medzilaborciach to pre novinárov povedal premiér Peter Pellegrini.


"Je pravda, že je táto otázka na stole už dlhšie. Pán minister financií a podpredseda vlády (Peter Kažimír, Smer-SD, pozn. TASR) o nej hovorí častejšie, pretože malé obce sú znevýhodnené v koeficiente a na obyvateľa dostávajú inú sumu ako obce väčšie. A tu by možno bolo treba vyzvať kolegov zo Združenia miest a obcí Slovenska, aby boli solidárnejší a umožnili zmeniť koeficient financovania jednotlivých obcí tak, aby aj tieto malé obce dostali na obyvateľa o niečo viac peňazí," priblížil premiér.       

Podľa jeho ďalších slov by to predstavovalo možno presun rádovo v miliónoch eur, ale pri obrovskom množstve peňazí by to pre veľké mestá a obce nemuselo znamenať skoro nič, alebo len veľmi malý úbytok. Malé obce by však podľa neho mali z toho veľký prínos. "Ale tu musí dôjsť k dohode na úrovni ZMOS," doplnil Pellegrini s tým, že potom sú na úpravu koeficientu pripravení.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.08.2020
Návratná finančná výpomoc
Ministerstvo financií Slovenskej republiky predkladá na rokovanie vlády Slovenskej republiky materiál „Návrh na poskytnutie návratných finančných výpomocí obciam a vyšším územným celkom na kompenzáciu výpadku dane z príjmov fyzických osôb v roku 2020“.
viac
07.01.2021
Vyhlásenie ZMOS k urýchlenej potrebe testovania obyvateľov
Vedenie Združenia miest a obcí Slovenska ako najreprezentatívnejšieho zástupcu 95 % miest a obcí na Slovensku apeluje na potrebu rýchleho a efektívneho prístupu k testovaniu obyvateľov.
viac
03.08.2023
Ak sa obce nedofinancujú, v septembri môžu mať obrovské existenčné problémy
Ak vláda SR neuvoľní požadovaných 108 miliónov eur pre samosprávy, v septembri môžu mať slovenské obce obrovské existenčné problémy.
viac
22.12.2023
Ambíciou je zvýšiť efektivitu a komfort zálohového systému v menších obciach
So zástupcami neziskovej organizácie Správca zálohového systému, ktorá vytvára, financuje a koordinuje fungovanie zálohového systému jednorazových nápojových obalov na Slovensku, rokoval predseda ZMOS Jozef Božik.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %