Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
27.02.2017 02:55

Prešov ako centrum kreatívneho priemyslu


Na snímke primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová a predseda VÚC Peter Chudík pri podpise Memoranda.


Mesto Prešov a Prešovský samosprávny kraj budú spolupracovať pri príprave regionálneho Kreatívneho centra. Podpisom Memoranda o spolupráci to v utorok (21. 2.) potvrdili primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová a predseda VÚC Peter Chudík.


„Ide o spoločný záujem spolupracovať na príprave štúdie uskutočniteľnosti Kreatívneho centra, v ktorej budú uvedené možnosti služieb, infraštruktúry, ako aj organizačné, technické, personálne a finančné náležitosti budúceho Kreatívneho centra,“ skonštatovala primátorka Andrea Turčanová po podpise Memoranda o spolupráci. Obe strany sa pritom budú tiež podieľať na príprave projektového zámeru a následne na príprave a predložení žiadosti o nenávratný finančný príspevok v zmysle podmienok stanovených riadiacou dokumentáciou PO3 IROP.

„Vyjadrili sme vôľu spoločného postupu vo vzájomnej symbióze, čím dosiahneme naše ciele v rámci budovania kreatívneho priemyslu rýchlejšie. Predpokladám, že sa nám podarí zladiť naše predstavy a prezentovať náš zámer aktivít tak, aby peniaze boli zmysluplne využité,“ konštatoval Peter Chudík. 

Podľa predsedu je v rámci Integrovaného operačného programu na rozvoj kreatívneho priemyslu vyčlenených cca 22 miliónov eur, z toho polovica na potrebnú infraštruktúru, v ktorej je zahrnutá aj rekonštrukcia priestorov, či na ich vybavenie. Konkrétne náklady na vznik prešovského Kreatívneho centra budú známe až po spracovaní projektu, ktorý vznikne na základe štúdie uskutočniteľnosti. Partneri chcú predstaviť celý projekt na Ministerstve kultúry SR do konca júna.

V rámci zámeru by prešovské Kreatívne centrum malo vyvíjať svoju činnosť vo viacerých priestoroch. Zrekonštruované by tak mohli byť budovy bývalého dopravného učilišťa. „Mesto Prešov chce okrem toho zahrnúť do projektu aj rekonštrukciu kina Scala,“ doplnila primátorka Andrea Turčanová.  Kreatívne centrum vytvorí podmienky na podporu profesií v oblasti kultúry a kreatívneho priemyslu (hudba, vizuálne a scénické umenie, architektúra, dizajn...) a dá priestor aj pre vznik tzv. inkubátorov a akcelerátorov zameraných na tieto profesie, čím podporí vytváranie pracovných miest v daných a príbuzných oblastiach.

„Chceme využiť to, čím je mesto Prešov známe. A to napríklad vytvoriť nahrávacie štúdiá,  pomôcť začínajúcim interpretom populárnej hudby i iným umelcom a aktívne ich podporovať. Je to skvelá predstava,“ dodal predseda PSK Peter Chudík.  

 

Autor: (MsÚ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.12.2020
Liptovské mestá a obce podpísali memorandum o príprave stratégie rozvoja
Predstavitelia Ružomberka, Liptovského Mikuláša a okolitých obcí podpísali v utorok Memorandum o príprave Integrovanej územnej Stratégie mestského rozvoja Ružomberok-Liptovský Mikuláš. Informoval o tom hovorca mesta Ružomberok Viktor Mydlo.
viac
18.06.2021
Na hokejovú mapu Slovenska prichádza nový extraligový klub HC 21 Prešov
Do Prešova mieri nový hokejový klub. Po prevode licencie sa zaradí medzi tímy slovenskej hokejovej extraligy. Najvyššia hokejová súťaž v SR sa tak môže hrať na prešovskom zimnom štadióne už v najbližšej sezóne 2021/2022.
viac
04.11.2021
ZMOS a SOŠV vidia v spolupráci užitočnosť aj spoločenský prínos
Združenie miest a obcí Slovenska a Slovenský olympijský a športový výbor spojili sily a idú spoločne rozvíjať šport.
viac
08.10.2022
Krajská nadácia spája sily s Úradom komisára pre deti
Úrad komisára pre deti a Nadácia PSK pre podporu rodiny budú spolupracovať pri poskytovaní pomoci i poradenstva. Prvým výstupom je výmena informácií i prepojenie webových sídiel, ktoré má pomôcť najmä rodinám s deťmi so zdravotným znevýhodnením či deťom z marginalizovaných rómskych komunít.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %