Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
19.07.2017 12:42

Prešov sa nechá inšpirovať smart projektmi českej Plzne


Prešovská delegácia na pracovnej návšteve Plzne. Snímka: (A. JAROŠOVÁ).


„Viaceré z plzenských smart projektov si viem predstaviť aj v meste Prešov," skonštatovala primátorka Andrea Turčanová po pracovnej návšteve českého mesta Plzeň. 


"O Plzni a jej zaujímavých projektoch som počula na rôznych fórach. Naposledy to bolo vo Viedni, kde sme prezentovali naše dopravné projekty a svojich zástupcov tam mala aj Plzeň. Lepšie ako počuť je však vidieť," povedala primátorka Andrea Turčanová v súvislosti s pracovným rokovaním v Plzni na tému Smart City, ktorého sa zúčastnili aj hlavná architektka mesta Prešova Mária Čutková, vedúca odboru strategického rozvoja Mária Artimová a riaditeľ Technických služieb mesta Prešov Milan Tóth .

Prešovčania sa v tomto meste v západnej časti Českej republiky zaujímali hlavne o „múdre“ projekty v doprave, ktoré už zaviedla alebo zavádza Plzeň, ale aj smart zámery pripravované v ďalších oblastiach. Súčasťou programu bola návšteva Centra kreatívneho podnikania DEPO2015, prehliadka nového plzenského centra DRONET na podporu priemyslu bezpilotných lietadiel aj návšteva spaľovne v Chotíkove pri Plzni.

„Oceňujem hlavne účelnosť projektov, ktoré v Plzni realizujú, kde architekti vedia vytvoriť  striedmejšie projekty, ale vytvárať tým zároveň originalitu,“ dodala primátorka a ako príklad uviedla spomínané Centrum kreatívneho podnikania, ktoré vzniklo prebudovaním nefunkčného autobusového depa. „V centre Dronet sme zasa videli, že aj myšlienka, ktorá vznikla z nudy, ako prezradil jeho tvorca,  môže nadobudnúť zaujímavé rozmery a malá tvorivá dielňa tak môže ponúkať drony na všetky možné účely,“ doplnila.

Veľmi inšpiratívne sa javí aj využívanie multifunkčnej Plzenskej karty, ktorú tamojší obyvatelia využívajú v MHD i pri parkovaní. prípadne  funguje aj pre dochádzkový systém. „Majú na ňu naviazané tiež rôzne vernostné programy a podľa tamojšieho primátora Ericha Beneša je to vlastne elektronický kľúč od mesta,“ konštatuje Andrea Turčanová.

Plzeň má tiež zaujímavú aplikáciu pre vizualizáciu dopravy, keď vďaka desiatkam slučiek umiestnených pod semaformi získava on-line dáta a ich vizualizácia hneď ukazuje, ako sa aktuálne mení doprava v Plzni.

„Viaceré z týchto riešení si viem predstaviť aj v meste Prešov. U nich je to však o dlhodobej stratégii, so stabilnými zamestnancami a postupnej realizácii. Určite sa máme čo učiť,“ dodala primátorka.

 

Autor: (MsÚ, mig)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.11.2017
Nitra hľadá zdroje na financovanie projektov Smart City
Mesto Nitra hľadá zdroje na implementáciu projektu Smart City. Vedenie mesta sa stretlo so zástupcami Európskej investičnej banky, prostredníctvom ktorej plánuje časť projektov financovať.
viac
02.03.2018
Výzva na zapojenie sa do projektov v oblasti Inteligentných miest a regiónov
Pozývame všetky mestá a regióny Slovenska k zapojeniu sa do novej iniciatívy, ktorá má za cieľ identifikovať a rozvíjať perspektívne projekty v oblasti Smart City s prihliadnutím na individuálnu finančnú architektúru projektu a za použitia dostupných finančných nástrojov v regióne.
viac
23.07.2020
Verejnosť môže pripomienkovať projekt Smart City
Banskoštiavnická samospráva pripravuje projekt Smart City, ktorý má riešiť situáciu s parkovaním v historickom centre mesta navigačným systémom a tiež dokončenie modernizácie verejného osvetlenia prostredníctvom využitia moderných technológií.
viac
29.04.2021
Inšpirujme sa u najlepších v budovaní inteligentných miest
Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR zorganizovalo v spolupráci s Business Finland webinár za účasti slovenských aj fínskych expertov pre oblasť budovania inteligentných miest a regiónov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %