Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
04.01.2018 05:08

Prešov udáva trendy v otvorených dátach


Ilustračná snímka.


Potvrdila to Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby. Tá vyhodnotila Prešov ako samosprávu s najlepšie spracovanými datasetmi na Slovensku.


Slovensko sa umiestnilo v prvej trojke najrýchlejšie sa rozvíjajúcich krajín v oblasti otvorených dát v Európe. Hovoria o tom aktuálne štatistiky Európskeho data portálu (European Data Portal).  Spomedzi samospráv je lídrom v tejto oblasti práve metropola Šariša.

Prešov – otvorené mesto

Samospráva zverejnením svojich údajov pomocou datasetov dáva možnosť pre tvorbu aplikácii s informačným obsahom pre obyvateľov jednotlivých miest a obcí. „Najlepšie spracované datasety má mesto Prešov. Udávajú napríklad významné objekty mesta Prešov, verejné toalety, početnosť občanov v geodátach, register adries a stavieb v meste a omnoho viac,” nadšene opísal  Prešov pre portál PC Revue Lukáš Sojka, generálny riaditeľ Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby (NASES).

Zbierajú triumfy

Koncom novembra bola Prešovu udelená prestížna cena ITAPA v kategórii Najlepší projekt digitalizácie spoločnosti za Mapové údaje mesta pre každého, Prešov sa tiež začiatkom októbra dostal ako jediná samospráva do rebríčka 10 inštitúcií na Slovensku, ktoré poskytujú najviac dát.

Otvorené dáta sú potrebnou súčasťou na poskytovanie efektívnejšieho spravovania informácií verejnosti. Súčasne sa zlepšuje prostredie pre podnikanie, zvlášť v oblasti tvorby inovatívnych aplikácií pre konečných používateľov. Ďalšou výhodou tohto systému je transparentnosť spravovania dát, ktoré môžu slúžiť ako podporný nástroj na prípravu a zverejňovanie iných dát.

Úspech využijú ďalej

Úspech posúva vpred a v prípade Prešova to platí niekoľkonásobne. Samospráva začína s prípravou programátorského maratónu, ktorý by sa mal uskutočniť na jar tohto roku. Výsledkom budú reálne SMART aplikácie, ktoré využijú otvorené datasety  mestských dát. Najlepšie aplikácie budú odmenené finančnými cenami.

Autor: (vkg)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.11.2017
Prešov získal prestížnu Cenu ITAPA 2017
Odborná porota posudzovala vyše 25 prihlásených projektov a udelila 3. miesto v kategórii Najlepší projekt digitalizácie spoločnosti pre mesto Prešov za projekt s názvom: Mapové údaje mesta Prešov pre každého.
viac
09.01.2021
Mesto Prešov získalo významného partnera v oblasti Smart City
Mesto Prešov podpísalo memorandum s Unicorn University, súkromnou vysokou školou v Prahe. Cieľom je spolupráca pri výskume problematiky Smart City v oblasti informačných a komunikačných technológií.
viac
26.01.2021
DCOM umožňuje podať priznanie k nehnuteľnosti online
Najneskôr do 1. februára je potrebné podať daňové priznanie k nehnuteľnosti, ktorá bola v roku 2020 predmetom kúpy, predaja, alebo sa zmenil jej charakter, napríklad skolaudovaním rozostavanej stavby.
viac
21.04.2021
Autobus MHD na linke číslo 30 bude zbierať údaje pre smart mobilitu
Na autobus Dopravného podniku mesta Žiliny (DPMŽ) nainštalovali v utorok technologické zariadenia, ktoré budú v stredu (21. 4.) a vo štvrtok (22. 4.) zbierať na linke číslo 30 údaje v rámci pilotného projektu inteligentnej smart mobility.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %