Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
22.11.2017 10:15

Prešov v žiari adventu


Vianočná výzdoba sa rozsvieti počas oficiálneho začiatku Vianočných trhov 24. novembra.


Nezameniteľnú atmosféru blížiaceho sa adventu dotvára aj vianočná výzdoba. Jej rozsvietenie bude súčasťou otvorenia Vianočných trhov 24. novembra. Dominantou výzdoby bude aj tento rok vianočný stromček, ktorý sa vlani predstavil v novej výzdobe, tohtoročný advent prináša opäť niekoľko noviniek.


Výzdoba sa inštaluje aj v ďalších častiach mesta a na sídliskách, rozsvieti sa na Mikuláša. Vianočný stromček spolu s výzdobou bude osadený aj pred Parkom kultúry a oddychu a NS Opál, keďže v rámci rekonštrukcie bol v tejto časti doplnený stojan na jeho osadenie aj s prípojkou elektrickej energie.

Na námestí bude aj tento rok dominantným prvkom vianočný stromček z lokality Vydumanec. Vlani ho ozdobili nové ekologické a šetriace LED svietidlá, čo bolo súčasťou celkovej rozsiahlej obnovy, kedy sa pre celú výzdobu centra použila jednotná kombinácia teplých a studených bielych odtieňov LED diód, klesol príkon výzdoby o cca 30 %. Vynovením výzdoby hlavného vianočného stromu pred Konkatedrálou sv. Mikuláša sa dosiahlo ďalšie zníženie spotreby elektrickej energie a zároveň skrášlenie celej Hlavnej ulice počas adventu.

Vianočný stromček rozsvietia počas tradičného podujatia Mikulášska nádielka prešovské deti 6. decembra.

Novinkou tohto roka bude aj doplnenie tzv. hviezdneho neba na Svatoplukovej ulici, ktorá bude svietiť celoročne a doplní prvok, ktorý Prešovčania už poznajú z Floriánovej a Metodovej ulice.

Vianočná výzdoba bude svietiť do 15. januára, komponenty hviezdneho neba sú však celoročnou výzdobou. Príkon celej vianočnej výzdoby sa pohybuje na úrovni 45kW a celková spotreba sa pohybuje na úrovni 21 000kWh.

Vianočné trhy

Každý deň počas trhov vo vymedzenom čase (od 10:00 h do 19:00 h, občerstvovanie do 22:00, počas víkendov od 12:00 h do 19:00 h, občerstvovanie do 22:00 h) bude aj tento rok svoje tovary a služby ponúkať takmer 90 stánkarov v krásnych drevených stánkoch v jednom štýle. Na predaj budú rôzne druhy tovarov ako knihy, kožušiny, vianočné ozdoby, kozmetika, drevené výrobky, hračky, rozmanité pochutiny ako syry, perníky, cukrovinky, chýbať nebudú vianočné stromčeky a množstvo ďalších druhov tovarov.

Na svoje si okrem dospelých prídu aj deti, pre tých najmenších je pripravený detský kútik, vláčik či svet plyšu, rodičia si zatiaľ budú môcť vyberať zo širokej ponuky vianočných tovarov, v rámci stánkov budú taktiež stánky s občerstvením, trdelníkmi a langošmi, pečenými gaštanmi a cukrovinkami a iné. 

K Vianočným trhom neodmysliteľne patrí bohatý kultúrny program, vystúpenia rôznych folklórnych súborov a skupín v rámci Vianočných programov. Vianočné trhy potrvajú do 22. decembra.

Autor: (vkg)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.12.2016
Stropkovčania sa pripravujú na jubilejné vianočné remeselné trhy
Mesto Stropkov sa chystá na jubilejný desiaty ročník Vianočných remeselných trhov. Tradíciu založili v roku 2007 a odvtedy je toto podujatie neodmysliteľnou súčasťou končiaceho sa adventu a príjemného očakávania Vianoc v meste.
viac
08.12.2017
Mikuláš zavítal do Žiliny a spoločne s deťmi rozsvietil vianočný stromček
Od utorka 5. decembra sa rozsvietením vianočného stromčeka oficiálne začalo adventné obdobie v Žiline. Vianočný stromček na Mariánskom námestí rozsvietil Mikuláš spolu so zástupcom primátora Patrikom Gromom.
viac
08.12.2017
Víkend v bratislavskom regióne bude plný tradičných vianočných podujatí
Hlavné mesto a okolité obce si pre svojich obyvateľov aj návštevníkov pripravili mimoriadne bohatú nádielku sprievodných podujatí na oslavu jedného z najpopulárnejších svätcov - Mikuláša.
viac
15.12.2018
Vianočné trhy v Malackách sa začínajú už dnes
Adventné Malacky 2018 pokračujú tradičnými vianočnými trhmi, ktoré sa začínajú dnes 15. decembra v centre mesta na Mierovom námestí a potrvajú do soboty 22. decembra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %