Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
28.11.2017 04:55

Prešov žiada rýchlejšie vlakové spojenie s Košicami


Primátorka Andrea Turčanová počas pracovného stretnutia s regionálnym zástupcom Železničnej spoločnosti Slovensko Antonom Ružbarským.


Zrýchlené i čistejšie vlaky - návrhy, ktoré podľa prešovskej primátorky Andrey Turčanovej pomôžu zvýšiť záujem o železničnú prepravu medzi Prešovom a Košicami.


„Dostupnejšie a hlavne rýchlejšie vlakové spojenie medzi Prešovom a Košicami by nášmu mestu dopravne určite pomohlo,“ zdôraznila primátorka Andrea Turčanová počas pracovného stretnutia s regionálnym zástupcom Železničnej spoločnosti Slovensko Antonom Ružbarským. Pripomenula pritom fakt, že denne sa medzi týmito dvoma mestami len v jednom smere presúva takmer desatina obyvateľov Prešova. „Sú to tisíce pracujúcich či študujúcich Prešovčanov, ktorí by zlepšenú železničnú dopravu privítali,“ dodala.

Podľa primátorky železničnú dopravu by pomohli zatraktívniť expresné vlaky, ktoré by trať medzi oboma mestami by dokázali prekonať do pol hodiny. „Vtedy budú konkurenčné osobným vozidlám,“ uviedla.

Primátorka počas stretnutia otvorila aj otázku vybudovania ďalších železničných zastávok v Prešove, ktoré by takúto dopravu sprístupnili a priblížili obyvateľom prešovských sídlisk, cez ktoré vlaky prechádzajú.

„Je dôležitá tiež modernizácia vlakových súprav. Mnohé z tých, ktoré prepravujú cestujúcich v súčasnosti, už patria skôr do múzea ako na koľajnice. Nové súpravy budú lákadlom, ktoré vlakovú prepravu zatraktívnia pre väčší počet ľudí,“ navrhla ďalej.

Železničná spoločnosť je podnetom mesta naklonená, pričom niektoré z návrhov by sa mali realizovať už v budúcom roku.

Autor: (mig)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.12.2020
PSK predlžuje súťaž Zbieraj zelené kilometre do konca apríla
Prešovský samosprávny kraj (PSK) pristupuje k predlženiu súťaže Zbieraj zelené kilometre, ktorej cieľom je jazdiť prímestskou autobusovou dopravou a platiť za lístok čipovou kartou.
viac
15.12.2020
B. Tréger: Sme za pridanie vlakov tam, kde ich cestujúci potrebujú
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger osloví podpredsedu vlády a ministra financií SR Eduarda Hegera s požiadavkou na uvoľnenie potrebných financií na rozšírenie vlakových spojov v osobnej železničnej doprave.
viac
08.12.2021
Budúcnosť dopravy v Bratislavskom kraji je postavená na koľajach
Kolóny, znečistené ovzdušie, prach, hluk. Taká je každodenná dopravná realita v Bratislavskom kraji. Príčinou je najmä vysoký podiel individuálnej automobilovej dopravy. Bratislavský samosprávny kraj (BSK) vidí riešenie v koľajovej doprave a výstavbe prestupných terminálov.
viac
31.08.2022
Autobusová doprava medzi Prešovom a Košicami sa zrýchli, pribudnú expresné spoje
Medzi Prešovom a Košicami budú s platnosťou od 1. septembra jazdiť po diaľnici v pravidelných intervaloch expresné autobusové spoje. V čase dopravnej špičky to bude každých desať až 15 minút, mimo špičky každých 30 minút.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %