Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
17.01.2017 12:44

Prešov získal financie na kúpu techniky na zvoz a spracovanie bioodpadu


Biologicky rozložiteľný odpad (BRO).


Prešovská spoločnosť Technické služby mesta Prešov, a. s. (TSmP, a.s.) bola úspešná pri podávaní projektu zo zdrojov EÚ. Z operačného programu Kvalita životného prostredia tak mesto získalo finančné prostriedky vo výške takmer 830 000 eur.


Technické služby zakúpia špeciálne vozidlo na zber a zvoz odpadu s rotačným systémom lisovania. Do lokalít s rodinnou zástavbou rozmiestnia nové hnedé špeciálne nádoby s odvetrávaním na zber biologicky rozložiteľného odpadu. Mesto vďaka projektu získa zvozový vlek s hydraulickou rukou, traktor, náves s trojstranovým vyklápaním a multicar. Na biologické odpady kúpia rezací a miešací voz a bubnový štiepkovač s hydraulickou rukou.

Realizáciou projektu sa skvalitní zber biologicky rozložiteľného odpadu (BRO). Obstaraním potrebnej techniky a zariadenia sa zintenzívni a zefektívni triedený zber BRO, zníži sa ekonomické zaťaženie pri nakladaní s BRO, obmedzí sa skládkovanie a vznik nelegálnych skládok.

"Prostredníctvom získaných financií obstaráme techniku, ktorá nielen vymení starú dosluhujúcu, ale ju aj rozšíri o nové zariadenia, ktoré umožnia zber a spracovanie zelene z parkov a záhrad. Obyvatelia v individuálnej bytovej výstavbe to pocítia hlavne v tom, že im dáme k dispozícii špeciálne veľké 240 litrové nádoby na zelený odpad," uviedol riaditeľ spoločnosti Milan Tóth, ktorý chce zároveň eurofondy ďalej využívať na rozvoj spoločnosti, v prospech mesta ako akcionára a všetkých Prešovčanov.

V súčasnosti sa zber BRO v meste Prešov realizuje vrecovým systémom. Obstaraním potrebnej techniky a zariadenia sa zabezpečí triedený zber BRO zo záhrad a parkov vrátane odpadu z cintorínov a taktiež daná technika bude používaná pri jarnom a jesennom upratovaní v meste Prešov.

 

Autor: (msú)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.05.2017
V Opatovciach nad Nitrou vybudujú zberný dvor z fondov EÚ
Zvýšenie intenzity a zefektívnenie systému triedeného zberu odpadu chce vybudovaním zberného dvora dosiahnuť samospráva Opatoviec nad Nitrou (okres Prievidza).
viac
20.07.2017
Samosprávy sa ešte môžu uchádzať o eurofondy na kompostovanie bioodpadu
Samosprávy sa ešte môžu uchádzať o eurofondy, ktoré im majú pomôcť s bioodpadom. Na obstaranie záhradných kompostérov na bioodpad produkovaný v domácnostiach je v aktuálnej výzve vyčlenených päť miliónov eur.
viac
12.01.2018
V Leviciach plánujú spustiť osvetovú kampaň na podporu separovania odpadu
Levická radnica chce v priebehu roka 2018 rozbehnúť osvetovú kampaň, pomocou ktorej bude obyvateľom mesta vysvetľovať prínosy separovania odpadu.
viac
19.01.2021
Mesto Prešov zrevitalizuje park Vlada Clementisa
Mesto Prešov plánuje v prvej polovici roka 2021 začať s revitalizáciou verejného priestranstva - parku medzi ul. Vlada Clementisa a Levočskou ulicou. Projekt je schválený v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %