Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
19.11.2017 10:49

Prešov získal prestížnu Cenu ITAPA 2017


Ocenenie s názvom Konjunkcie vytvoril sklár Pavol Barkoci výhradne pre súťaž Cena ITAPA 2017.


Odborná porota posudzovala vyše 25 prihlásených projektov a udelila 3. miesto v kategórii Najlepší projekt digitalizácie spoločnosti pre mesto Prešov za projekt s názvom: Mapové údaje mesta Prešov pre každého.


Cenu prevzala primátorka mesta Andrea Turčanová. Poukázala na pokračovanie v nastolených trendoch otvorenej samosprávy, kde prešovská radnica ide príkladom všetkým ostatným slovenským mestám. „Týmto projektom chceme ukázať ako sa dajú využívať mapové údaje, ktoré sú k dispozícii na magistráte“, vysvetlila dôvod projektu a zdôraznila, že použite týchto otvorených datasetov je voľné a bezplatné.

Cena ITAPA je pravidelnou súčasťou Medzinárodného kongresu ITAPA. V poradí už 16. ročník sa uskutočnil 14. a 15. novembra v Hoteli Crown Plaza v Bratislave a bol opäť prezentáciou noviniek a aktuálnych trendov v oblasti IT a digitalizácie verejnej správy. Počas dvoch dní sa na kongrese predstavilo viacero odborníkov, ktorí hovorili najmä o dvoch súčasných trendoch, globalizácii internetu a kybernetickej bezpečnosti.

Mesto Prešov prihlásilo 3 zaujímavé a inovatívne projekty do 16. ročníka súťaže o Najlepší projekt digitalizácie spoločnosti Cena ITAPA 2017.

 

Mapové údaje mesta Prešov pre každého (poskytnutie OPEN geo DATA, mapových datasetov verejnosti)

Prešov je jedinou slovenskou samosprávou, ktorá prináša otvorené geodáta používateľom. Projekt mapuje základné údaje z kompetencií mesta od polohopisnej (adresy, volebné obvody, obvody mestskej polície) cez rôzne ďalšie užitočné dáta až po kategórie rôznych významných objektov, ako sú sakrálne objekty, verejné WC či ihriská a športoviská na území mesta.

Používatelia, konzumenti datasetov , si môžu jednoducho vytvoriť vlastné mapové zobrazenie v počítači, tablete či mobile v jednej alebo viacerých vrstvách. Všetky objekty sú publikované v súradnicovom systéme, takže sa dajú merať dĺžky, výmery plôch a pod. Projekt v prvej etape poskytuje 20 datasetov predstavujúcich pomenované kategórie geo-údajov. Mnohé datasety sú unikátne a nie sú nikde inde dostupné. Všetky publikované otvorené údaje sú voľne stiahnuteľné a ich použitie je bezplatné. Ide teda o otvorenie možnosti využitia geo-dát aj mimo používateľského rozhrania (GUI) geografických aplikácií formou využívania priestorových datasetov (otvorených dát) v popísanom štandardnom formáte.

 

Druhým projektom je: Interaktívna mapa investícií mesta Prešov

Obyvateľov Prešova už neprekvapí stavebná aktivita v meste. Prešov totiž spustil interaktívnu mapu investícií. Návštevník webstránky si môže pozrieť a sledovať investície na mape, a tiež v prehľadnej tabuľke. Informácie sú na webe rozdelené do troch kategórií, a to: pripravované, realizované a dokončené. V časti "pripravuje sa" sú zverejnené akcie, ktoré boli odsúhlasené a schválené v mestskom zastupiteľstve. V kategórii "realizuje sa" je znázornené stavenisko - práce v teréne sa vykonávajú a kontrolujú pod stavebným dohľadom. Časť "realizované" zahŕňa dokončené investičné akcie s uvedením krátkeho popisu dosiahnutého stavu. Zverejnené informácie slúžia napríklad podnikateľom, aby vedeli lepšie prispôsobiť svoju investičnú aktivitu. Samozrejmosťou je tiež poskytovanie údajov aj formou otvoreného datasetu a možnosť využívať dáta pre akékoľvek ďalšie použitie.

 

Tretí projekt má názov: Na jeden klik (dostupnosť rôznych informácií na webe mesta Prešov na jeden klik)

Maximálny komfort pre používateľov sleduje projekt „na jeden klik“, ktorý minimalizuje nutnosť dlhého vyhľadávania žiadanej informácie či služby. Do zavedenia podstránky „Na 1  klik“ musel návštevník najprv navštíviť portál egov.presov.sk, následne zvoliť v pravom menu kategóriu, v nej navoliť správnu Podkategóriu a následne vyskladať filter tak, aby sa mu zobrazili požadované údaje. Projekt „Na 1 klik“ výrazne zjednodušil tento komplikovaný proces a ponúka už vopred nafiltrované prehľady bez nutnosti prácneho manuálneho skladania logických podmienok pri filtrovaní v tabuľkách. Nastavenia vychádzajú z najčastejších dopytov a podľa zmien v týchto  reálnych dopytoch možno tieto prednastavenia operatívne upraviť, napríklad v závislosti od sezóny. Projekt tak výrazným spôsobom zrýchlil hľadanie informácií najmä pre laickú  verejnosť, ktorej ponúka elektronické služby na mieru.

Autor: (MsÚ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.01.2017
Prešov vstupuje do jubilejného roka, oslávi 770. výročie prvej zmienky
Tisíce Prešovčanov privítali v centre mesta príchod nového roku 2017, v ktorom Prešov oslávi 770. výročie prvej písomnej zmienky. Súčasťou osláv bolo zverejnenie nového loga mesta, ktoré si mohli pozrieť v podobe ohnivej mozaiky.
viac
24.04.2017
Advokáti budú zadarmo radiť Prešovčanom
Prešovská radnica podporila projekt bezplatného právneho poradenstva. Advokáti budú Prešovčanom zdarma radiť v priestoroch MsÚ 26. apríla 2017.
viac
06.10.2017
Špička digitálneho sveta už o pár týždňov v Bratislave
Na prihlásenie projektov do súťaže Cena ITAPA 2017 ostáva posledných pár dní.
viac
07.10.2018
Vaše smart riešenie môže zažiariť na Cene ITAPA
Máte praktický projekt, ktorý využíva IKT či prácu s dátami na to, aby zlepšoval život ľudí alebo zjednodušoval fungovanie inštitúcií? Prihláste ho do súťaže Cena ITAPA o najlepší projekt digitalizácie spoločnosti a dajte o ňom vedieť všetkým!
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %